Ascultă Radio România Cultural Live

Future Summit 2023 explorează tendințele pentru orașele viitorului din regiunea CEE

11 Aprilie 2023, 06:29

Anul acesta, Social Innovation Solutions organizează cea mai importantă platformă de conversații despre tendințele viitorului și sustenabilitate printr-o serie de evenimente în opt orașe. Future Summit se extinde în 2023 în orașe din țară și din afara ei, cu sesiuni în Timișoara, Brașov, Constanța, București, Iași, Atena, Sofia, și Belgrad.

Future Summit a extins conversațiile despre viitor, inovație, tehnologie și sustenabilitate cu o serie de evenimente locale în Timișoara (23 martie), Brașov (30 martie) și Constanța (6 aprilie), cu sprijinul universităților și administrației locale.

Future Summit s-a impus, din 2017 până în prezent, ca unul dintre principalele puncte de întâlnire pentru vizionarii și inovatorii din România și Europa Centrală și de Est, aducând împreună peste 1500+ de antreprenori, inovatori sociali și policy makers din 50+ țări, în conversații privind viitorul, inovația și sustenabilitatea.

Evenimentele din cadrul Future Summit 2023 sunt structurate în două părți: o conferință pe teme de viitor și tehnologie și un eveniment adiacent la care participă un grup de lucru moderat în metodologie de city foresight în care participanții - stakeholderi centrali ai orașului - sunt aduși împreună pentru a identifica provocări, oportunități, precum și scenarii de dezvoltare pentru viitorul orașului.

Obiectivele principale ale sesiunilor de foresight se referă la construirea unor scenarii de viitor plauzibile și preferabile prin identificarea principalelor provocări și oportunități pentru scenariile cele mai probabile, precum și pentru cele preferate, dar și identificarea de soluții curente la provocarile următorilor ani cu care fiecare oraș este posibil să se confrunte pe o plajă de timp. Concluziile vor fi cuprinse într-un raport complet ce va cuprinde scenarii de viitor pentru toate cele 8 orașe, raport ce va fi lansat la finalul anului 2023.

O parte dintre declarațiile date de speakeri în cadrul celor 3 evenimente locale pot fi regăsite în cele ce urmează:

Speaker la Future Summit. Timișoara, Mihai Zânt, International Coach & Trainer, Managing Partner, HUMANISTIC, a abordat un subiect tot mai prezent astăzi: câmpul muncii și impactul pe care inteligența artificială îl poate aduce, Zânt vorbindu-le studenților și întregului auditoriu de la Universitatea de Vest Timișoara despre viitorul muncii și al competențelor: „Nu vom fi înlocuiți de ChatGPT, ci de oamenii care folosesc ChatGPT. Viitorul muncii este uman, dar adaptat.” Andrei Son, Country Innovation Manager al Continental Automotive Romania, a declarat pe scena Universității de Vest din Timișoara că „regiunea de Vest este prima ce ar putea să acționeze sistemic”. Son a afirmat că ”inovația este un joc global de specializare regională”, întrucât cuvântul cheie al viitorului este „specializare”, acesta explicând că „viitorul mobilității merge în câteva direcții tehnologice: intersecții inteligente, autonomous driving, vehicule electrice, creșterea importanței transportului feroviar, last mile delivery etc.”

În cadrul Future Summit.Timișoara, a fost pus în dezbatere viitorul orașului din punct de vedere tehnologic și al oportunității statutului de Capitală Europeană a Culturi. Sorina Voiculescu, (Conferențiar Universitar Dr., Universitatea de Vest Timișoara), Valentin Mureșan (Consilier personal al Primarului pentru Digitalizare și Smartcity) și Roxana Grancea (Team Lead, Atos IT Solutions and Services) au reiterat nevoia implicării tuturor instituțiilor în procesul de schimbare pe termen lung.

Timișoara este „un HUB de tehnologie și totodată recunoscută pentru automotive” a enunțat Valentin Mureșan, declarând că „primăria dorește să faciliteze ceea ce crede ecosistemul local că e binevenit în oraș, deoarece acesta e o reprezentare evolutivă a lucrurilor din oraș”. Sorina Voiculescu, Conferențiar Universitar Dr., UVT, a explicat de ce educația are nevoie de cultura cooperării, întrucât universitatea este formată în întregul ei din generații de profesori și aparat administrativ, iar UVT a reușit să creeze o cultură a cooperării prin implicarea în comisiile de urbanism ale primăriei, dar și în altfel de activități colaborative. Vorbind despre viitor și adaptabilitate la noul context tehnologic, aceasta a dat ca exemplu „generațiile de profesori care s-au deprins în ultimii 2-3 ani cu skilluri pe care probabil în trecut nu credeau ca le vor dobândi și că vor fi atat de facil de utilizat și atat de utile”.

Discuțiile din cadrul sesiunilor desfășurate în cele 3 orașe, Timișoara, Brașov și Constanța, au condus către o concluzie comună: pentru a face o analiză reală și pentru a pune în practică scenarii preferate de viitor pentru oraș prietenos cu oamenii și mediul este nevoie de expertiză și dorință de acțiune, atât din partea comunităților, cât și a administrației, dar mai presus de toate, de colaborarea armonioasă a celor două părți.

Future Summit. Brașov a adus pe scenă subiecte actuale precum impactul inteligenței artificiale și a noilor tehnologii în viața de zi cu zi, discuție facilitată de Dragoș Bratu, Expert Software Embedded Developer la Miele. Acesta a explicat că deși „viitorul este complicat, tot ce putem face este să ne educăm despre tot ce înseamnă AI.”

Flavia Boghiu, Viceprimar - Municipiul Brașov, a declarat că „Brașovul și-a propus să devină capitala verde a României și face toate eforturile în acest sens. Fie că vorbim de energie regenerabilă, avem acum o investiție în parcul fotovoltaic care ne va produce 90% din energie. Tocmai s-a semnat contractul de finanțare pentru 27 de unități de învățământ care să aibă panouri solare și care să poată produce energie.”

De asemenea, Suzana Carp, European Climate Policy Specialist, Cleantech for Europe, care s-a aflat pe scena Future Summit. Brașov a arătat cum economia net zero are nevoie de lucrători cu competențe corespunzătoare industriei din energia verde. Aceasta a relatat că „până în 2030, vor apărea 30 milioane de joburi noi în energie verde. Cleantech for Europe vede că în viitor se va pune accentul pe Net Zero Industry Academies și o platformă de skilluri Net Zero Europe.”

În cadrul panelului ”Brașov, oraș sustenabil și pregătit de viitor”, Aurelia Florea, Organizational Development & Human Resources Director, Miele, Ioana Vasoti, Coordonator, EUROPE DIRECT Râșnov, Felicia Akkaya, Founder, Junior School, împreună cu Flavia Boghiu, Viceprimarul Municipiului Brașov, au discutat despre contextul actual și soluțiile identificate la nivel local pentru o adaptarea orașului la scenariile de viitor.

Lara Tassan Zanin, Șefa Reprezentanței Grupului Băncii Europene de Investiții în România a explicat celor prezenți în sală care sunt premisele finanțării unui viitor verde la nivel european, declarând că „costurile energiei reprezintă o constrângere pentru 90% din firmele românești. Nu putem face nimic fără un leadership adecvat”. Aceasta a declarat că în viitor angajatorii vor căuta personal mai calificat. De asemenea, cel mai important sfat oferit de Lara Tassan Zanin tinerilor care își doresc să lanseze un start-up este ”să urmărească piața la nivel global”.

Cel de-al treilea eveniment din seria evenimentelor locale, Future Summit. Constanța, s-a desfășurat la Universitatea Ovidius și Camera de Comerț Constanța. În cadrul conferinței, Iulia Buciuman, Managing Partner, HUMANISTIC, a vorbit despre viitorul muncii și al competențelor, dar și despre „viitorul digital” care prin intermediul tehnologiei va aduce multiple beneficii. Aceasta a explicat studenților de la Universitatea Ovidius că „cele mai importante competențe ale viitorului sunt: self-awareness/ leadership, relaționarea, autonomia, adaptabilitatea, responsabilitatea, gândirea critică, învățarea continuă.” De asemenea, în cadrul aceluiași eveniment, Alin Chiriac, Founder & CEO, ADFABER, a estimat că „în maxim 7 ani, cea mai inteligentă entitate de pe planetă va fi un AI”, dând ca exemplu primul avocat AI din SUA care oferă oamenilor suport în privința amenzilor. Chiriac a afirmat în cadrul conferinței Future Summit.Constanța că „viitorul este despre calculatoare cuantice și monede virtuale”.

„Evenimentele locale Future Summit reprezintă o oportunitate importantă de a aduce împreună oamenii comunității, cu experiențe și perspective diverse pentru a genera soluții inovatoare la provocările viitorului orașelor lor. Suntem dedicați să găsim modalități de a face România viitorului mai sustenabilă și mai responsabilă din punct de vedere social, iar seria de conferințe Future Summit 2023 va fi un pas important în această direcție”, a declarat Ciprian Stănescu, președinte al Social Innovation Solutions.

Future Summit este un proiect al Social Innovation Solutions (SIS), organizație care ajută indivizii și organizațiile să înțeleagă transformările viitorului și să dezvolte soluții sustenabile de tehnologie, politici publice și antreprenoriale. SIS organizează mai multe programe de educație antreprenorială și incubatoare în România și Europa Centrală și de Est, lucrând cu peste 10.000 de IMM-uri. De asemenea, SIS dezvoltă mai multe platforme de conversații despre sustenabilitate, trenduri de viitor și soluții la schimbările climatice, ca Future Summit, Sustainable Futures sau Climate Change Summit și oferă consultanță și programe de executive education în foresight, inovație și sustenabilitate.

Calea Victoriei redevine pietonală sâmbătă, 23 septembrie, la „Străzi Deschise – București, Promenadă urbană” cu evenimente de dans, teatru și ateliere
Muzică-Dans-Arte 22 Septembrie 2023, 15:45

Calea Victoriei redevine pietonală sâmbătă, 23 septembrie, la „Străzi Deschise – București, Promenadă urbană” cu evenimente de dans, teatru și ateliere

Calea Victoriei  redevine pietonală doar  sâmbătă, 23 septembrie , în cadrul evenimentului ...

Calea Victoriei redevine pietonală sâmbătă, 23 septembrie, la „Străzi Deschise – București, Promenadă urbană” cu evenimente de dans, teatru și ateliere
Turneul Național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, în Transilvania. Pianistul Cătălin Răducanu susține concerte la Brașov, Deva și Arad pe 24, 25 și 26 septembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Septembrie 2023, 15:12

Turneul Național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, în Transilvania. Pianistul Cătălin Răducanu susține concerte la Brașov, Deva și Arad pe 24, 25 și 26 septembrie

  După o zi plină în Vrancea, în care a susținut două concerte, unul în localitatea Gugești și unul la...

Turneul Național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, în Transilvania. Pianistul Cătălin Răducanu susține concerte la Brașov, Deva și Arad pe 24, 25 și 26 septembrie
Târgul Creativ ”OvalsArt” – ediția de Halloween
Muzică-Dans-Arte 22 Septembrie 2023, 14:49

Târgul Creativ ”OvalsArt” – ediția de Halloween

Se deschide un nou spațiu în care se vor îmbina talentul, originalitatea, măiestria și bunul gust. Pe 28 și 29...

Târgul Creativ ”OvalsArt” – ediția de Halloween
Soundcheck: Mastika este noul single al formației Balkan Taksim, duo.ul care unește muzica electronică cu sunetele, ritmul și rădăcinile sufletului balcanic.
Muzică-Dans-Arte 22 Septembrie 2023, 12:47

Soundcheck: Mastika este noul single al formației Balkan Taksim, duo.ul care unește muzica electronică cu sunetele, ritmul și rădăcinile sufletului balcanic.

"Istoria piesei Mastika este una alambicata și se pierde în negura vremii. Ea face parte dintr-un patrimoniu...

Soundcheck: Mastika este noul single al formației Balkan Taksim, duo.ul care unește muzica electronică cu sunetele, ritmul și rădăcinile sufletului balcanic.
Soundcheck: Turneul Național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor susținut de pianistul Cătălin Răducanu continuă să demonstreze că "Muzica e una!"
Muzică-Dans-Arte 22 Septembrie 2023, 12:22

Soundcheck: Turneul Național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor susținut de pianistul Cătălin Răducanu continuă să demonstreze că "Muzica e una!"

" Este primul meu turneu solo prin care mi-am propus să sparg barierele culturale, sociale și etnice dintre stilurile...

Soundcheck: Turneul Național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor susținut de pianistul Cătălin Răducanu continuă să demonstreze că "Muzica e una!"
Ioan Holender, invitatul primei ediții Scena Gândirii din noua stagiune a ONB
Muzică-Dans-Arte 22 Septembrie 2023, 11:43

Ioan Holender, invitatul primei ediții Scena Gândirii din noua stagiune a ONB

Scena Gândirii , seria de conferințe desfășurate sub cupola Operei Naționale București, revine în stagiunea de...

Ioan Holender, invitatul primei ediții Scena Gândirii din noua stagiune a ONB
WE ARE ALL OK. Chiar suntem bine toţi! Sper să ne acceptăm unii pe alţii!" 
Muzică-Dans-Arte 22 Septembrie 2023, 09:57

WE ARE ALL OK. Chiar suntem bine toţi! Sper să ne acceptăm unii pe alţii!" 

  Acesta este mesajul transmis de coregrafa Ioana Marchidan prin performance-ul WE ARE ALL OK, pentru care semnează...

WE ARE ALL OK. Chiar suntem bine toţi! Sper să ne acceptăm unii pe alţii!" 
Anita Hartig în Boema, la Opera Naţională Bucureşti, pe 1 octombrie
Muzică-Dans-Arte 22 Septembrie 2023, 05:13

Anita Hartig în Boema, la Opera Naţională Bucureşti, pe 1 octombrie

Celebra soprană a cântat rolul Mimi pe marile scene ale lumii, de la Scala din Milano, la Metropolitan Opera din New York

Anita Hartig în Boema, la Opera Naţională Bucureşti, pe 1 octombrie
Ascultă live

Ascultă live

10:00 - 12:00
Cu minte de weekend
Ascultă live Radio România Cultural
10:05 - 13:00
DIMINEŢI CU SOARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru