Ascultă Radio România Cultural Live

Future Summit 2023 explorează tendințele pentru orașele viitorului din regiunea CEE

11 Aprilie 2023, 06:29

Anul acesta, Social Innovation Solutions organizează cea mai importantă platformă de conversații despre tendințele viitorului și sustenabilitate printr-o serie de evenimente în opt orașe. Future Summit se extinde în 2023 în orașe din țară și din afara ei, cu sesiuni în Timișoara, Brașov, Constanța, București, Iași, Atena, Sofia, și Belgrad.

Future Summit a extins conversațiile despre viitor, inovație, tehnologie și sustenabilitate cu o serie de evenimente locale în Timișoara (23 martie), Brașov (30 martie) și Constanța (6 aprilie), cu sprijinul universităților și administrației locale.

Future Summit s-a impus, din 2017 până în prezent, ca unul dintre principalele puncte de întâlnire pentru vizionarii și inovatorii din România și Europa Centrală și de Est, aducând împreună peste 1500+ de antreprenori, inovatori sociali și policy makers din 50+ țări, în conversații privind viitorul, inovația și sustenabilitatea.

Evenimentele din cadrul Future Summit 2023 sunt structurate în două părți: o conferință pe teme de viitor și tehnologie și un eveniment adiacent la care participă un grup de lucru moderat în metodologie de city foresight în care participanții - stakeholderi centrali ai orașului - sunt aduși împreună pentru a identifica provocări, oportunități, precum și scenarii de dezvoltare pentru viitorul orașului.

Obiectivele principale ale sesiunilor de foresight se referă la construirea unor scenarii de viitor plauzibile și preferabile prin identificarea principalelor provocări și oportunități pentru scenariile cele mai probabile, precum și pentru cele preferate, dar și identificarea de soluții curente la provocarile următorilor ani cu care fiecare oraș este posibil să se confrunte pe o plajă de timp. Concluziile vor fi cuprinse într-un raport complet ce va cuprinde scenarii de viitor pentru toate cele 8 orașe, raport ce va fi lansat la finalul anului 2023.

O parte dintre declarațiile date de speakeri în cadrul celor 3 evenimente locale pot fi regăsite în cele ce urmează:

Speaker la Future Summit. Timișoara, Mihai Zânt, International Coach & Trainer, Managing Partner, HUMANISTIC, a abordat un subiect tot mai prezent astăzi: câmpul muncii și impactul pe care inteligența artificială îl poate aduce, Zânt vorbindu-le studenților și întregului auditoriu de la Universitatea de Vest Timișoara despre viitorul muncii și al competențelor: „Nu vom fi înlocuiți de ChatGPT, ci de oamenii care folosesc ChatGPT. Viitorul muncii este uman, dar adaptat.” Andrei Son, Country Innovation Manager al Continental Automotive Romania, a declarat pe scena Universității de Vest din Timișoara că „regiunea de Vest este prima ce ar putea să acționeze sistemic”. Son a afirmat că ”inovația este un joc global de specializare regională”, întrucât cuvântul cheie al viitorului este „specializare”, acesta explicând că „viitorul mobilității merge în câteva direcții tehnologice: intersecții inteligente, autonomous driving, vehicule electrice, creșterea importanței transportului feroviar, last mile delivery etc.”

În cadrul Future Summit.Timișoara, a fost pus în dezbatere viitorul orașului din punct de vedere tehnologic și al oportunității statutului de Capitală Europeană a Culturi. Sorina Voiculescu, (Conferențiar Universitar Dr., Universitatea de Vest Timișoara), Valentin Mureșan (Consilier personal al Primarului pentru Digitalizare și Smartcity) și Roxana Grancea (Team Lead, Atos IT Solutions and Services) au reiterat nevoia implicării tuturor instituțiilor în procesul de schimbare pe termen lung.

Timișoara este „un HUB de tehnologie și totodată recunoscută pentru automotive” a enunțat Valentin Mureșan, declarând că „primăria dorește să faciliteze ceea ce crede ecosistemul local că e binevenit în oraș, deoarece acesta e o reprezentare evolutivă a lucrurilor din oraș”. Sorina Voiculescu, Conferențiar Universitar Dr., UVT, a explicat de ce educația are nevoie de cultura cooperării, întrucât universitatea este formată în întregul ei din generații de profesori și aparat administrativ, iar UVT a reușit să creeze o cultură a cooperării prin implicarea în comisiile de urbanism ale primăriei, dar și în altfel de activități colaborative. Vorbind despre viitor și adaptabilitate la noul context tehnologic, aceasta a dat ca exemplu „generațiile de profesori care s-au deprins în ultimii 2-3 ani cu skilluri pe care probabil în trecut nu credeau ca le vor dobândi și că vor fi atat de facil de utilizat și atat de utile”.

Discuțiile din cadrul sesiunilor desfășurate în cele 3 orașe, Timișoara, Brașov și Constanța, au condus către o concluzie comună: pentru a face o analiză reală și pentru a pune în practică scenarii preferate de viitor pentru oraș prietenos cu oamenii și mediul este nevoie de expertiză și dorință de acțiune, atât din partea comunităților, cât și a administrației, dar mai presus de toate, de colaborarea armonioasă a celor două părți.

Future Summit. Brașov a adus pe scenă subiecte actuale precum impactul inteligenței artificiale și a noilor tehnologii în viața de zi cu zi, discuție facilitată de Dragoș Bratu, Expert Software Embedded Developer la Miele. Acesta a explicat că deși „viitorul este complicat, tot ce putem face este să ne educăm despre tot ce înseamnă AI.”

Flavia Boghiu, Viceprimar - Municipiul Brașov, a declarat că „Brașovul și-a propus să devină capitala verde a României și face toate eforturile în acest sens. Fie că vorbim de energie regenerabilă, avem acum o investiție în parcul fotovoltaic care ne va produce 90% din energie. Tocmai s-a semnat contractul de finanțare pentru 27 de unități de învățământ care să aibă panouri solare și care să poată produce energie.”

De asemenea, Suzana Carp, European Climate Policy Specialist, Cleantech for Europe, care s-a aflat pe scena Future Summit. Brașov a arătat cum economia net zero are nevoie de lucrători cu competențe corespunzătoare industriei din energia verde. Aceasta a relatat că „până în 2030, vor apărea 30 milioane de joburi noi în energie verde. Cleantech for Europe vede că în viitor se va pune accentul pe Net Zero Industry Academies și o platformă de skilluri Net Zero Europe.”

În cadrul panelului ”Brașov, oraș sustenabil și pregătit de viitor”, Aurelia Florea, Organizational Development & Human Resources Director, Miele, Ioana Vasoti, Coordonator, EUROPE DIRECT Râșnov, Felicia Akkaya, Founder, Junior School, împreună cu Flavia Boghiu, Viceprimarul Municipiului Brașov, au discutat despre contextul actual și soluțiile identificate la nivel local pentru o adaptarea orașului la scenariile de viitor.

Lara Tassan Zanin, Șefa Reprezentanței Grupului Băncii Europene de Investiții în România a explicat celor prezenți în sală care sunt premisele finanțării unui viitor verde la nivel european, declarând că „costurile energiei reprezintă o constrângere pentru 90% din firmele românești. Nu putem face nimic fără un leadership adecvat”. Aceasta a declarat că în viitor angajatorii vor căuta personal mai calificat. De asemenea, cel mai important sfat oferit de Lara Tassan Zanin tinerilor care își doresc să lanseze un start-up este ”să urmărească piața la nivel global”.

Cel de-al treilea eveniment din seria evenimentelor locale, Future Summit. Constanța, s-a desfășurat la Universitatea Ovidius și Camera de Comerț Constanța. În cadrul conferinței, Iulia Buciuman, Managing Partner, HUMANISTIC, a vorbit despre viitorul muncii și al competențelor, dar și despre „viitorul digital” care prin intermediul tehnologiei va aduce multiple beneficii. Aceasta a explicat studenților de la Universitatea Ovidius că „cele mai importante competențe ale viitorului sunt: self-awareness/ leadership, relaționarea, autonomia, adaptabilitatea, responsabilitatea, gândirea critică, învățarea continuă.” De asemenea, în cadrul aceluiași eveniment, Alin Chiriac, Founder & CEO, ADFABER, a estimat că „în maxim 7 ani, cea mai inteligentă entitate de pe planetă va fi un AI”, dând ca exemplu primul avocat AI din SUA care oferă oamenilor suport în privința amenzilor. Chiriac a afirmat în cadrul conferinței Future Summit.Constanța că „viitorul este despre calculatoare cuantice și monede virtuale”.

„Evenimentele locale Future Summit reprezintă o oportunitate importantă de a aduce împreună oamenii comunității, cu experiențe și perspective diverse pentru a genera soluții inovatoare la provocările viitorului orașelor lor. Suntem dedicați să găsim modalități de a face România viitorului mai sustenabilă și mai responsabilă din punct de vedere social, iar seria de conferințe Future Summit 2023 va fi un pas important în această direcție”, a declarat Ciprian Stănescu, președinte al Social Innovation Solutions.

Future Summit este un proiect al Social Innovation Solutions (SIS), organizație care ajută indivizii și organizațiile să înțeleagă transformările viitorului și să dezvolte soluții sustenabile de tehnologie, politici publice și antreprenoriale. SIS organizează mai multe programe de educație antreprenorială și incubatoare în România și Europa Centrală și de Est, lucrând cu peste 10.000 de IMM-uri. De asemenea, SIS dezvoltă mai multe platforme de conversații despre sustenabilitate, trenduri de viitor și soluții la schimbările climatice, ca Future Summit, Sustainable Futures sau Climate Change Summit și oferă consultanță și programe de executive education în foresight, inovație și sustenabilitate.

INK, expoziție personală Dan Basu la Scemtovici & Benowitz Gallery
Muzică-Dans-Arte 27 Martie 2024, 17:34

INK, expoziție personală Dan Basu la Scemtovici & Benowitz Gallery

Scemtovici & Benowitz Gallery invită publicul joi, 4 aprilie, de la ora 18:00, la vernisajul expoziției INK a artistului...

INK, expoziție personală Dan Basu la Scemtovici & Benowitz Gallery
(anti)aging, un spectacol viu: „Putem spune că s-a format o comunitate (anti)aging” | PODCAST
Muzică-Dans-Arte 27 Martie 2024, 15:46

(anti)aging, un spectacol viu: „Putem spune că s-a format o comunitate (anti)aging” | PODCAST

Se apropie de 35 de reprezentații în țară și străinătate și de 13 ani de la premiera la MNAC.

(anti)aging, un spectacol viu: „Putem spune că s-a format o comunitate (anti)aging” | PODCAST
oameni iMEI - 1-Q Sapro: Curator Mihai Zgondoiu
Muzică-Dans-Arte 27 Martie 2024, 15:09

oameni iMEI - 1-Q Sapro: Curator Mihai Zgondoiu

28 martie – 28 aprilie 2024 ATELIER 030202 - Spațiu de Artă Contemporană (Sala Nouă TC, str. Sfânta Vineri...

oameni iMEI - 1-Q Sapro: Curator Mihai Zgondoiu
Pianista ALEXANDRA SILOCEA cântă SCHUMANN la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 27 Martie 2024, 12:34

Pianista ALEXANDRA SILOCEA cântă SCHUMANN la Sala Radio

Miercuri, 3 aprilie 2024 (de la 19.00), pianista de talie internațională Alexandra Silocea revine pentru a doua oară pe scena...

Pianista ALEXANDRA SILOCEA cântă SCHUMANN la Sala Radio
A murit cantautorul George Nicolescu
Muzică-Dans-Arte 26 Martie 2024, 13:58

A murit cantautorul George Nicolescu

Solistul de muzică uşoară George Nicolescu a murit la vârsta de 74 de ani.  George Nicolescu s-a născut la 12...

A murit cantautorul George Nicolescu
Ieșire în natură de Ziua Păsărilor
Muzică-Dans-Arte 26 Martie 2024, 12:15

Ieșire în natură de Ziua Păsărilor

București, 26 martie 2024. 1 aprilie este zi de sărbătoare pentru Societatea Ornitologică Română. De peste 30 de ani...

Ieșire în natură de Ziua Păsărilor
„Resurecție”, o expoziție-instalație marca Raportoru, de Paște, la Galeria CREART
Muzică-Dans-Arte 26 Martie 2024, 08:31

„Resurecție”, o expoziție-instalație marca Raportoru, de Paște, la Galeria CREART

Vineri, 29 martie 2024, începând cu ora 18:00, la Galeria CREART din București (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7),...

„Resurecție”, o expoziție-instalație marca Raportoru, de Paște, la Galeria CREART
Ștefan Pop, Oana Pellea, Iulia Isaev și Ionuț Pascu pe scena Operei Naționale București, la final de martie
Muzică-Dans-Arte 25 Martie 2024, 16:24

Ștefan Pop, Oana Pellea, Iulia Isaev și Ionuț Pascu pe scena Operei Naționale București, la final de martie

Finalul lunii martie aduce spectacole remarcabile și de neratat la operă. Pe scena Operei Naționale București vor urca Oana...

Ștefan Pop, Oana Pellea, Iulia Isaev și Ionuț Pascu pe scena Operei Naționale București, la final de martie
Ascultă live

Ascultă live

13:00 - 13:55
RRC Soul
Ascultă live Radio România Cultural
13:20 - 14:00
PROBLEME LA ZI (DEZBATERE RRA)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 14:00
VIAȚA LA ȚARĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul Zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru