Ascultă Radio România Cultural Live

Program Străzi deschise 27-28 mai: statui vivante, marionete, silent disco, ateliere şi teatru pentru copii pe Calea Victoriei

Program Străzi deschise 27-28 mai: statui vivante, marionete, silent disco, ateliere şi teatru pentru copii pe Calea Victoriei

26 Mai 2023, 12:59

Ultimul weekend din luna mai aduce la „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” o nouă serie de plimbări pietonale pe Calea Victoriei, animate cu spectacole de teatru pentru copii, statui vivante, ateliere interactive şi un silent disco marca SAGA Festival. Din programul artistic al weekendului 27-28 mai la „Străzi deschise – Bucureşti”, Teatrul Ion Creangă prezintă cele mai frumoase momente din poveştile scrise de Ion Creangă, SAGA Rave Bus ajunge pe Calea Victoriei cu un silent party unde muzica se aude doar în căşti. Teatrul Masca vine la „Străzi deschise” cu un recital de comedie pentru copii şi un spectacol despre bucuria de a fi român în regia lui Mihai Mălaimare. Iar Teatrul de Animaţie Ţăndărică dă întâlnire celor mici cu cele mai îndrăgite marionete şi păpuşi ale teatrului.

A treia ediţie a celui mai amplu proiect outdoor al Capitalei, „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” se desfăşoară pe parcursul mai multor weekenduri din perioada aprilie-octombrie 2023 şi invită locuitorii oraşului să îşi petreacă timpul liber în spaţiul public prin pietonalizarea temporară a unor artere altfel aglomerate ale oraşului şi organizarea unui program artistic în aer liber. Proiectul este organizat de Primăria Capitalei prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție a Municipiului București, PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București – în calitate de operatori zonali.

Traseu pietonal / Străzi deschise 27-28 mai 2023:

În weekendul 27-28 mai, Calea Victoriei devine pietonală, între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei, între orele 10:00 şi 22:00.

Programul artistic „Străzi deschise” pe Calea Victoriei | 27-28 mai 2023

SAGA Festival participă la „Străzi Deschise – Bucureşti” pe 27 și 28 mai cu SAGA Rave Bus, un autobuz neconvențional care se transformă în spațiu de petrecere. În SAGA Rave Bus vor urca mai mulți DJs care vor face o super atmosferă în cadrul unui silent party care va avea loc în ambele zile, între orele 15.00-22.00, pe Calea Victoriei, la intersecţie cu strada General Gheorghe Manu.

După ce a avut premiera în primul weekend „Străzi deschise”, spectacolul Teatrului Masca „Români la porţile lumii” se joacă din nou în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României, sâmbătă seara, pe 27 mai. Imaginat ca o vizită într-un muzeu și având o puternică dimensiune educativă, spectacolul regizat de Mihai Mălaimare se folosește de fascinația pe care o exercită statuia vivantă și de latura interactivă a acestei formule de teatru pentru a transmite informații relevante despre personaje emblematice ale societăţii româneşti de la sfârșitul secolului al XIX-lea și din prima jumătate a secolului XX.

Duminică seara, pe 28 mai, Teatrul Masca revine în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României cu spectacolul pentru copii „Clovnii”. Plin de umor, muzică, deconectant pentru cei mici, dar şi pentru cei mari, „Clovnii” este unul dintre cele mai longevive spectacole ale Teatrului Masca.

Programul spectacolelor de teatru de duminică seara este completat de spectacolul pentru copii „Creangă prin poveşti” din faţa Ansamblului Monumental Iuliu Maniu în Piaţa Revoluţiei. Una dintre premierele acestui an ale Teatrului Ion Creangă, spectacolul-colaj marchează împlinirea a 186 de ani de la naşterea scriitorului şi aduce la viață lumea poveştilor „Prostia omenească”, „Fata babei şi fata moşului”, „Ursul păcălit de vulpe”, „Povestea porcului”. Într-un univers ludic realizat de Ani Crețu, actorii Teatrului Ion Creangă poartă spectatorii prin lumea rurală şi colorată din poveştile lui Ion Creangă, din care nu lipsesc personajele mistice sau Făt-Frumos.

Propus tot de Teatrul Ion Creangă, atelierul interactiv „Gheaţă carbonică” din 27 mai îmbină legile fizicii cu distracţia şi îi face pe cei mici să descopere şi să vorbească despre cele trei stări de agregare pe care apa le are în natură.

Printre cele mai aşteptate întâlniri de la „Străzi deschise”, artiştii Teatrului de Animaţie Ţăndărică îi aşteaptă pe cei mici în faţa Muzeului Naţional de Artă al României duminică seara, pe 28 mai cu păpuşile Michael Jackson, Mim marionette, Mimi şi Pufi şi alte personaje îndrăgite de copii.

Până pe 5 iunie, expoziţia „World Press Photo” #66 prezintă în Piaţa Universităţii cele mai interesante fotografii documentare şi de jurnalism ale anului, de la imagini care surprind războiul de agresiune din Ucraina la efectele crizei climatice şi protestele civile din jurul lumii. „World Press Photo” este adusă în România de Fundația Eidos, organizată cu sprijinul Primăriei Capitalei prin Arcub și finanțată de Ministerul Culturii.

Şcoala Populară de Artă se alătură programului „Străzi deschise – Bucureşti” cu expoziţii de pictură şi fotografie ce pot fi vizitate la sediul acesteia din sectorul 4 (strada Cuza Vodă 100).

Casa Filipescu-Cesianu a Muzeului Municipiului București este inclusă în programul artistic „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” cu trei expoziţii, ce își așteaptă vizitatorii în intervalul orar 10:00 – 17:30. Dintre acestea, face parte şi primul proiect expozițional al unui muzeu de antropologie urbană din România – „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”, care prezintă evoluția raporturilor dintre generații în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc.

Restricții rutiere

Calea Victoriei | În weekendul 27-28 mai 2023, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta, strada Ştirbei Vodă între Calea Victoriei şi Dem. I. Dobrescu. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor.

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.

În weekendurile în care se desfășoară evenimentul „Străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00. Pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.

PROGRAM ARTISTIC „STRĂZI DESCHISE” | WEEKENDUL #4: 27-28 MAI 2023

SÂMBĂTĂ, 27 MAI 2023

Calea Victoriei – Muzeul Național de Istorie a României

18:00 – 20:00: Români la porţile lumii (partea I) – spectacol teatru (Teatrul Masca)

Calea Victoriei Piaţa Revoluţiei – Ansamblul monumental Iuliu Maniu

17:00-18:00: Gheaţă carbonică – atelier interactiv (Teatrul Ion Creangă)

Calea Victoriei – intersecţie cu strada General Gheorghe Manu

15:00-22:00: SAGA Rave Bus – silent disco (SAGA Festival)

Calea Victoriei – Muzeul Municipiului București - Casa Filipescu Cesianu

10:00 – 17:30: „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute” // „În apropierea sfinţilor. Frescele Mănăstirii Văcăreşti după 40 de ani” // „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani” – expoziții (Muzeul Municipiului Bucureşti)

Piața Universității

10:00 – 22:00: World Press Photo – expoziție de fotografie (Fundația Eidos)

Sectorul 4 – Strada Cuza Vodă 100

10:30 – 22:00: Atelier pe simeze – expoziţie de pictură (Şcoala de Artă Bucureşti)

10:30 – 22:00: Străzile Bucureştiului – expoziţie de fotografie (Şcoala de Artă Bucureşti)

DUMINICĂ, 28 MAI 2023

Calea Victoriei – Muzeul Național de Istorie a României

17:30 – 18:50: Clovnii – spectacol teatru (Teatrul Masca)

Calea Victoriei – Piaţa Revoluţiei – Ansamblul monumental Iuliu Maniu

17:00-18:00: Creangă prin poveşti – spectacol teatru (Teatrul Ion Creangă)

Calea Victoriei – Muzeul Național de Artă al României

18:00 – 19:30: spectacole de teatru (Teatrul de Animaţie Ţăndărică)

18:00 – 18:05 George Simian – „Michael Jackson”

18:05 – 18:10 Simina Constantin – „Mim marionette”

18:10 – 18:15 Florin Mititelu – „Baronul şi musca”

18:15 – 18:20 Ana Maria Bălescu – „Radio Gaga”

18:20 – 18:25 George Simian – „Balonul”

18:25 – 18:30 Simina Constantin – „Bunicul”

18:30 – 18:35 Florin Mititelu – „Dans la radio”

18:35 – 18:40 Ana Maria Bălescu – „Nasul roşu”

18:40 – 18:45 George Simian – „Pictorul”

18:45 – 18:50 Simina Constantin – „Ratele”

18:50 – 18:55 Florin Mititelu – „Alb”

18:55 – 19:00 Ana Maria Bălescu – „The Flower”

19:00 – 19:05 George Simian – „Pe sârmă”

19:05 – 19:10 Simina Constantin – „Neanderthal Day”

19:10 – 19:15 Florin Mititelu – „Street Dancer”

19:15 – 19:20 Ana Maria Bălescu – „Mimi şi Pufi în concert”

Calea Victoriei – intersecţie cu strada General Gheorghe Manu

15:00-22:00: SAGA Rave Bus – silent disco (SAGA Festival)

Calea Victoriei – Muzeul Municipiului București - Casa Filipescu Cesianu

10:00 – 17:30: „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute” // „În apropierea sfinţilor. Frescele Mănăstirii Văcăreşti după 40 de ani” // „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani” – expoziții (Muzeul Municipiului Bucureşti)

Piața Universității

10:00 – 22:00: World Press Photo – expoziție de fotografie (Fundația Eidos)

Sectorul 4 – Strada Cuza Vodă 100

10:30 – 22:00: Atelier pe simeze – expoziţie de pictură (Şcoala de Artă Bucureşti)

10:30 – 22:00: Străzile Bucureştiului – expoziţie de fotografie (Şcoala de Artă Bucureşti)

Zece ani de magie: Noaptea Privighetorilor revine într-o ediție aniversară
Muzică-Dans-Arte 26 Mai 2023, 13:22

Zece ani de magie: Noaptea Privighetorilor revine într-o ediție aniversară

 Societatea Ornitologică Română (SOR) vă dă întâlnire la cea de-a 10-a ediție a evenimentului Noaptea...

Zece ani de magie: Noaptea Privighetorilor revine într-o ediție aniversară
TimWalks – sistem de orientare stradală și promovare a patrimoniului arhitectural timișorean
Muzică-Dans-Arte 26 Mai 2023, 13:16

TimWalks – sistem de orientare stradală și promovare a patrimoniului arhitectural timișorean

Municipiul Timișoara va avea o rețea interconectată de semnalistică stradală unitară la nivelul întregului oraș, care...

TimWalks – sistem de orientare stradală și promovare a patrimoniului arhitectural timișorean
Opera Națională București organizează, pe esplanadă, Ziua Copilului
Muzică-Dans-Arte 26 Mai 2023, 13:10

Opera Națională București organizează, pe esplanadă, Ziua Copilului

Opera Națională București, în parteneriat cu Obswim, are bucuria să anunțe organizarea Festivalului KidZilla, un...

Opera Națională București organizează, pe esplanadă, Ziua Copilului
Ziua Copilului la Muzeul Fotbalului: intrare gratuită pentru cei mici și o experiență de neuitat!
Muzică-Dans-Arte 26 Mai 2023, 10:01

Ziua Copilului la Muzeul Fotbalului: intrare gratuită pentru cei mici și o experiență de neuitat!

De 1 iunie, copiii trăiesc la Muzeul Fotbalului o zi specială și se bucură de sportul lor favorit sau îi descoperă...

Ziua Copilului la Muzeul Fotbalului: intrare gratuită pentru cei mici și o experiență de neuitat!
2 iunie - Ziua Națională a Adopției, celebrată în importante orașe ale țării - București, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Sibiu, Timișoara
Muzică-Dans-Arte 26 Mai 2023, 09:55

2 iunie - Ziua Națională a Adopției, celebrată în importante orașe ale țării - București, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Sibiu, Timișoara

Alianța România Fără Orfani (ARFO) și Asociația Tzuby’s Kids în parteneriat cu Roaba de Cultură sărbătoresc...

2 iunie - Ziua Națională a Adopției, celebrată în importante orașe ale țării - București, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Sibiu, Timișoara
Cum să te îndrăgostești de Techirghiol - „Iubește-ți orașul: Heritage Instameet Techirghiol”
Muzică-Dans-Arte 26 Mai 2023, 09:34

Cum să te îndrăgostești de Techirghiol - „Iubește-ți orașul: Heritage Instameet Techirghiol”

La doar 15 Km de Constanța se află Techirghiol,  un oraș recunoscut pentru existenţa uneia dintre cele mai moderne baze...

Cum să te îndrăgostești de Techirghiol - „Iubește-ți orașul: Heritage Instameet Techirghiol”
Analia Selis aduce tangoul argentinian al lui Astor Piazzola  în concertul din 30 mai la  Arcub
Muzică-Dans-Arte 26 Mai 2023, 06:15

Analia Selis aduce tangoul argentinian al lui Astor Piazzola în concertul din 30 mai la Arcub

Celebra cântăreaţă Analia Selis aduce pe scena ARCUB ritmurile tradiţionale argentiniene şi tango nuevo în...

Analia Selis aduce tangoul argentinian al lui Astor Piazzola în concertul din 30 mai la Arcub
Celebrul tenor italian, Alessandro Safina revine pe scena Sălii Palatului din București cu un concert memorabil!
Muzică-Dans-Arte 26 Mai 2023, 06:10

Celebrul tenor italian, Alessandro Safina revine pe scena Sălii Palatului din București cu un concert memorabil!

Alessandro Safina va susține un concert de excepție alături de o orchestră simfonică astăzi, 26 mai 2023 pe scena Sălii...

Celebrul tenor italian, Alessandro Safina revine pe scena Sălii Palatului din București cu un concert memorabil!
Ascultă live

Ascultă live

01:30 - 03:30
Teatru Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
RADIO NOCTURNA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj