Ascultă Radio România Cultural Live

The Institute și Cartierul Creativ propun un demers de revitalizare a zonei Amzei

The Institute și Cartierul Creativ propun un demers de revitalizare a zonei Amzei

22 Iunie 2023, 06:08

The Institute și Cartierul Creativ dezvoltă începând cu luna iunie un program de expoziții, workshopuri și târguri ca parte dintr-un demers de revitalizare a zonei Amzei prin intermediul economiei creative locale. Acesta își propune să susțină antreprenoriatul creativ local, să genereze procese de co-creare și să faciliteze dialogurile interdisciplinare, generând totodată o nouă destinație culturală în inima orașului.

Demersul face parte din strategia de microzonare a Cartierului Creativ, care și-a propus identificarea și comunicarea a 5 zone de dezvoltare strategică ale Cartierului Creativ, respectiv: zona 1 - Amzei, zona 2 - Piața Revoluției (Calea Victoriei- Bd. Elisabeta), zona 3 - Sala Palatului (Str. Brezoianu- Bd Elisabeta), zona 4 - Grivița (Str. Știrbei Vodă- Berthelot- Luterană), zona 5 - Buzești (Berzei- Berthelot). Mai multe despre această grupare a zonelor cartierului puteți găsi în harta cartierului. Procesul de microzonare presupune o analiză a țesuturilor urbane, dar mai ales o mai atentă comunicare a organizațiilor și entităților creative din rețeaua Cartierului Creativ, din dorința de a genera alături de acestea spații de dialog și de a facilita procese de co-creare și proiecte interdisciplinare.

AMZEI este un prim demers strategic de revitalizare urbană prin intermediul economiei creative locale, inițiat de către Cartierul Creativ și The Institute, în parteneriat cu Primăria Sectorului 1, Consiliul Local al Primăriei Sectorului 1, Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Banca Transilvania, ce are ca obiectiv generarea unei destinații culturale în inima orașului, dar și analizarea și pilotarea unor scenarii posibile de regenerare a Pieței Amzei. Prin crearea unei noi destinații culturale în inima orașului, demersul AMZEI creează un spațiu de dialog și de socializare interdisciplinară, care abordează teme legate de dezvoltarea urbană strategică, prin scenarii de revitalizare a spațiilor subutilizate și pilotează o parte dintre acestea în zona Amzei.

Prin demersul pe care îl propunem pentru Amzei, sperăm să demonstrăm cum comunitățile creativ culturale locale pot contribui în mod direct la revitalizarea unor clădiri sau zone ale orașului și să generăm astfel un important și atât de necesar exemplu de bune practici pentru un dialog interdisciplinar și pentru procese de co-creare creativă”, a declarat Andrei Borțun- CEO The Institute.

Programul astfel dezvoltat de către The Institute prin Cartierul Creativ se desfășoară printr-o serie de expoziții, de conferințe și ateliere aplicate, completate de contexte culturale și de cross fertilizare creativă, menite să îmbogățească ecosistemul cultural creativ al orașului și să crească efervescența zonei.

“Implicarea în comunitate a fost întotdeauna în core-ul strategiei BT, alături de atenția la nevoile antreprenorilor. Parteneriatul cu The Institute, întărește implicarea noastră în comunitatea creativă, Piața Amzei fiind cel mai recent proiect de revitalizare urbană a unui spațiu atât de versatil din centrul Bucureștiului. Programele și acțiunile ce urmează să populeze Piața Amzei sunt menite să redea bucureștenilor unul dintre cele mai emblematice spații de utilitate publică din oraș, fiind în același timp o platformă în care industriile creative sunt invitate să contribuie și să se implice activ”, a declarat Sergiu Mircea, Director Executiv Marketing și Comunicare Banca Transilvania.

AMZEI se traduce într-un program de evenimente creativ culturale și de pilotări de activări și funcțiuni, ce urmează să aibă loc începând cu luna iunie 2023 în mai multe dintre spațiile din zona Amzei și este compus din mai multe formate:

AMZEI ON DISPLAY, un program de expoziții dezvoltate în jurul unor concepte curatoriale pe teme legate de oraș, cu focus pe comunitățile creative ale acestuia, dar și pe practici colaborative și interdisciplinare, expoziții ale căror concepte variază între preocupări din sfera ecosistemelor urbane sau a memoriei subiective și afective asupra orașului, la teme legate de revitalizarea spațiilor de utilitate publică. Acestea vor fi completate de concepte expoziționale dezvoltate pe parcursul anului de către parteneri culturali locali sau din comunitatea Cartierului Creativ.

AMZEI Market Makers o serie de târguri pop-up de week-end care își propune să aducă împreună producători agro-alimentari, florari și diverși antreprenori creativi locali, a căror oferta variază de la carte, design contemporan local, muzică, accesorii sau specialități gastronomice. Formatul își propune să anime zona și să dezvolte pretextele necesare conexiunilor și dialogurilor interdisciplinare, amplificând și revitalizând ADN-ul comercial, gastronomic și agroalimentar al Pieței și testând totodată posibilitățile utilizărilor adaptive și mixte ale spațiilor din zona Amzei pe viitor.

AMZEI Urban Living Lab. Tot demersul Amzei se axează pe trei direcții strategice de cercetare aplicată, respectiv: revitalizarea spațiilor subutilizate (de utilitate publică) prin procese de co-creare și co-guvernare, rolul ecosistemului economiei creative locale în aceste procese, precum și pe interdisciplinaritate și rolul și importanța pe care piețele, lanțurile de distribuție de mâncare, mediul natural și comunitățile civice îl au în dezvoltarea urbană sustenabilă. Acestea vor fi integrate și urmărite în toate activitățile de pe parcursul anului, menționate mai sus, prin intermediul unei metodologii de cercetare aplicată dezvoltată alături de BAZA.Deschidem Orașul. Concret, procesul presupune o serie de mese rotunde și întâlniri informale cu specialiști în dezvoltare și regenerare urbană, sociologi și arhitecți, a căror expertiză poate contribui direct la creșterea calității spațiului de utilitate publică din oraș și vor compune primul Urban Living Lab pe tema revitalizării spațiilor subutilizate prin intermediul economiei creative, cu focus pe Piața Amzei.

Weekendul de lansare AMZEI 23-24 iunie
Primul sezon Amzei este marcat de lansarea a două concepte expoziționale originale, ce urmăresc istoria zonei și a orașului, prin intermediul unor instalații interactive și de consultare publică, precum și a unor compoziții site specific: Amzei Atunci și Acum și Amzei (Re)Aranajată. De la bob la farfurie. Expozițiile reprezintă un prim demers pentru contextualizarea discursului despre potențialul pe care zona îl are pentru oraș. În cadrul acestor expoziții laborator, vizitatorii completează conținutul prin propriul aport, prin exprimarea opiniilor legate de maniera în care zona poate deveni mai vie, și își creează astfel propriile compoziții artistice cu elemente specifice pieței.

Amzei Atunci și Acum
Expoziția, dezvoltată de Cartierul Creativ, în parteneriat cu BAZA.Deschidem Orașul prezintă cele mai importante etape istorice ale Pieței Amzei și ale țesutului urban de aici, investigând maniera în care aceasta a evoluat, în paralel cu prezentarea unor istorii subiective și afective pe care rezidenții și antreprenorii de aici le au cu zona și încearcă să demareze totodată un proces de implicare și consultare publică despre potențialul zonei.

Amzei (Re)Aranjată. De la Bob la Farfurie
#AranjatedeLiana

Pe lângă expoziția dezvoltată în spațiul Amzei Creative Corner, vizitatorii vor admira și o expoziție instalație realizată în colaborare cu Liana Popa, parte din demersul #AranajatedeLiana, ce își propune o descompunere și o (re)aranjare creativă a elementelor specifice pieței (de atunci și de acum), printr-o serie de planșe și compoziții de mari dimensiuni, inspirate din elemente descoperite în Piața Amzei. Aceasta va avea și o componentă interactivă, prin care vizitatorii își vor crea propriile compoziții originale, tot în Piața Amzei.

Prima ediție de AMZEI Market Makers va avea loc în data de 24 iunie și va propune o selecție de antreprenori locali și artiști, ce completează oferta deja existentă în cadrul Pieței agro-alimentare.

Amzei face parte din inițiativele și demersurile semnate de Cartierului Creativ, un proiect de poziționare și de regenerare urbană, un ecosistem creativ în centrul Bucureștiului, o inițiativă The Institute, care își propune valorificarea și potențarea industriilor creative și a organizațiilor și proiectelor culturale din această zonă, din dorința de a contribui la creșterea calității vieții și din speranța că poate contribui la schimbarea narațiunii Bucureștiului, prin expunerea, promovarea și dezvoltarea scenei și a efervescenței creative locale.

Mai multe detalii despre proiectele Cartierului Creativ puteți găsi pe website, pagina de Facebook, Instagram sau pe pagina emisiunii.

Weekend cultural - Recomandări pentru 14-16 iunie
Muzică-Dans-Arte 14 Iunie 2024, 02:03

Weekend cultural - Recomandări pentru 14-16 iunie

Cauţi idei de petrecerea timpului liber ? Îţi sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat in weekend!

Weekend cultural - Recomandări pentru 14-16 iunie
Ultimele zile din Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition
Muzică-Dans-Arte 13 Iunie 2024, 14:49

Ultimele zile din Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition

Ultimele patru zile ale Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition aduc pe scena operei bucureștene Opera Maghiară...

Ultimele zile din Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition
Athenaeum Summer Festival: Muzică clasică, jazz, muzică de film și muzică veche, între 20 și 29 iunie, la Ateneul Român
Muzică-Dans-Arte 13 Iunie 2024, 14:45

Athenaeum Summer Festival: Muzică clasică, jazz, muzică de film și muzică veche, între 20 și 29 iunie, la Ateneul Român

Filarmonica George Enescu organizează în perioada 20 iunie - 29 iunie 2024 cea de-a treia ediție a  Athenaeum...

Athenaeum Summer Festival: Muzică clasică, jazz, muzică de film și muzică veche, între 20 și 29 iunie, la Ateneul Român
Lansarea noului sezon expozițional - vară 2024 la Muzeul Național de Artă Contemporană - MNAC Bucureşti - joi, 13 iunie 2024, începând cu orele 19:00
Muzică-Dans-Arte 13 Iunie 2024, 11:59

Lansarea noului sezon expozițional - vară 2024 la Muzeul Național de Artă Contemporană - MNAC Bucureşti - joi, 13 iunie 2024, începând cu orele 19:00

Muzeul Național de Artă Contemporană al României va deschide sezonul de vară joi, 13 iunie 2024 , și invită publicul...

Lansarea noului sezon expozițional - vară 2024 la Muzeul Național de Artă Contemporană - MNAC Bucureşti - joi, 13 iunie 2024, începând cu orele 19:00
Expoziţiile "Being Van Gogh" și "From Monet to Kandinsky" din cadrul evenimentului "Immersive Bucharest" se prelungesc până pe 30 Iunie
Muzică-Dans-Arte 13 Iunie 2024, 10:25

Expoziţiile "Being Van Gogh" și "From Monet to Kandinsky" din cadrul evenimentului "Immersive Bucharest" se prelungesc până pe 30 Iunie

Expoziţiile " Being Van Gogh " și " From Monet to Kandinsky " din cadrul evenimentului " Immersive...

Expoziţiile "Being Van Gogh" și "From Monet to Kandinsky" din cadrul evenimentului "Immersive Bucharest" se prelungesc până pe 30 Iunie
NAOTO OTOMO, ALEXANDRU TOMESCU și RĂZVAN SUMA:  ultimul „episod” al Integralei Brahms la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 13 Iunie 2024, 05:23

NAOTO OTOMO, ALEXANDRU TOMESCU și RĂZVAN SUMA: ultimul „episod” al Integralei Brahms la Sala Radio

Vineri, 14 iunie 2024 (de la 19.00) , ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO prezintă la Sala Radio ultimul eveniment din seria INTEGRALEI...

NAOTO OTOMO, ALEXANDRU TOMESCU și RĂZVAN SUMA: ultimul „episod” al Integralei Brahms la Sala Radio
Cântăreața franceză Françoise Hardy a murit la vârsta de 80 de ani
Muzică-Dans-Arte 12 Iunie 2024, 15:04

Cântăreața franceză Françoise Hardy a murit la vârsta de 80 de ani

Françoise Hardy, cântăreața franceză de muzică pop, a murit la vârsta de 80 de ani. Eleganța și...

Cântăreața franceză Françoise Hardy a murit la vârsta de 80 de ani
Primul solist la mandolină nominalizat la Grammy:  AVI AVITAL închide stagiunea ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO
Muzică-Dans-Arte 12 Iunie 2024, 11:24

Primul solist la mandolină nominalizat la Grammy: AVI AVITAL închide stagiunea ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO

Primul solist la mandolină care a fost nominalizat pentru un premiu Grammy pentru muzică clasică, AVI AVITAL este invitat...

Primul solist la mandolină nominalizat la Grammy: AVI AVITAL închide stagiunea ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO
Ascultă live

Ascultă live

21:10 - 22:00
Idei în nocturnă - Izvoare de filosofie
Ascultă live Radio România Cultural
21:05 - 21:30
Multi-Kulti
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
21:00 - 22:00
Deutsch 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
iSport
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru