Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 7-9 martie

Weekend cultural - Recomandări pentru 7-9 martie

06 Martie 2025, 22:35

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.

  • La Sala Radio, vineri puteți asculta Simfonia nr. 3 – Renana semnată de Robert Schumann, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio și sub bagheta dirijorului invitat Roberto Paternostro. Lucrarea, concepută în contextul mutării familiei Schumann la Düsseldorf (unde compozitorul primise funcția de director muzical), a fost inspirată de curgerea Rinului, dar și de arhitectura impozantă a catedralei din Köln, care îl impresionase pe marele muzician german. La pupitrul dirijoral se va afla Roberto Paternostro, iar solist va fi violonistul Bogdan Zvorișteanu, care va interpreta Brahms: Concertul în re major pentru vioară și orchestră.

https://salaradio.ro/

  • La Iași, Orchestra Filarmonicii MOLDOVA dirijată de YANG JIAO, solist la vioară Florin Crețu ne invită vineri la o seară cu Emmanuel Chabrier – España, Felix Mendelssohn-Bartholdy - Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor, op.64 și Robert Schumann - Simfonia nr.4 în re minor, op.120. Concertul va avea loc la Casa de Cultură a Studenților.
  • Musicalul MAMMA MIA! revine vineri pe scena Sălii Palatului din București. MAMMA MIA! a avut premiera absolută pe teritoriul României pe 24 mai 2018. După patru spectacole sold out la Sala Palatului, musicalul a continuat să aibă reprezentații cu săli pline atât în București, cât și în țară unde a entuziasmat publicul din Cluj, Timișoara, Oradea, Alba Iulia, Bacău, Iași, Craiova, Galați, Constanța, Pitești, Brașov. Din 2018 până în prezent spectacolul a beneficiat de aproximativ 70.000 de spectatori.

https://salapalatului.ro/

  • Castelul Prințului Barbă Albastră, singura operă compusă de B. BARTÓK, după un libret de Balázs Béla, este o poveste tulburătoare cu un final ce se îndepărtează de povestea lui Charles Perrault, renunțând la deznodământul fericit propus de scriitorul francez și încheind cu o notă tragică, evidențiind conflictul dintre dorința de cunoaștere și consecințele periculoase ale acesteia. Viziunea muzicală a lui Bartók o vom descoperi vineri,, în interpretarea Orchestrei simfonice a Filarmonicii Banatul Timișoara, a mezzosopranei Dorottya Láng și a baritonului István Kovács, într-un concert condus de maestrul Gabriel Bebeșelea. Narator va fi actorul Attila Balázs. Concertul are loc la Sala Capitol.
  • Lacul Lebedelor, capodopera baletului clasic, va prinde viață pe scena Sălii Palatului ,sâmbătă, oferindu- vă o experiență artistică de neuitat. Baletul și Orchestra Operei Naționale București vor aduce o viziune nouă asupra acestui spectacol clasic, îmbinând rafinamentul coregrafiei tradiționale cu o interpretare scenică modernă.
  • Opera Națională București prezintă vineri spectacolul Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti. Regia poartă semnătura lui Marco Gandini, scenografia a fost realizată de Adriana Urmuzescu, iar lighting design-ul de către Virginio Levrio. La pupitrul dirijoral: Daniel Jinga, Adrian Ionescu.
  • Tenorul Alin Stoica și soprana Stephanie Radu aduc sâmbătă, visul iubirii pe scena Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați. Cei doi artiști vă invită să descoperiți magia iubirii într-un concert special dedicat femeii – îngerul de lumină care ne inspiră în fiecare zi.

https://naeleonard.ro/spectacol/vis-de-iubire/

  • La Teatrul Național din București, fanii lui Florin Piersic Jr. îl pot revedea pe îndrăgitul actor vineri, ora 19:00, sala Pictura, într-un spectacol cult, devenit un punct de reper în peisajul teatral din România: Freak Show vol. 2. Realizat după un material scris de Florin Piersic Jr., în regia și interpretarea sa, spectacolul își propune să nu îi dea voie spectatorului să își coboare ochii spre smart-phone. „Scrise cu talent, interpretate cu mare har, monologurile sale, mici bijuterii, mici perle sidefii, s-au înșirat unele după altele într-un colier al unei performanțe actoricești absolut remarcabile.” opinează Paul Rogojinaru.

https://www.tnb.ro/ro/freak-show-vol-2#tabs-2

  • Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova ne propune vineri și sâmbătă, Țara lui Gufi. Piesa de teatru a fost scrisă de Matei Vișniec în timpul regimului comunist din România, o perioadă marcată de opresiune politică, cenzură și control asupra libertății de exprimare. Țara lui Gufi este o piesă de teatru care spune povestea unei lumi fantastice, populate de personaje ciudate și amuzante, în care realitatea și fantezia se împletesc într-un mod neașteptat. Piesa combină umorul cu momente de reflecție profundă, explorează teme legate de condiția umană, libertate și conformism, într-un mod metaforic. Acțiunea se desfășoară într-un univers oniric, unde personajele trăiesc într-o lume controlată de Gufi. Piesa este o reflexie asupra puterii, manipulării și pierderii identității în fața sistemelor autoritare.
  • La Teatrul Ion Creangă din București putem vedea duminică, spectacolul Amintiri din Copilărie. Bucuria cu care sunt descrise peripețiile lui Nică, pitorescul personajelor și în special umorul din Amintiri din copilărie, au făcut ca textul lui Ion Creangă să fie unul dorit pentru dramatizare de către mulți regizori. Spectacolul Amintiri din copilărie, în regia lui Dan Tudor, bazat pe povestirile semnate de unul dintre cei mai iubiți scriitori români, aduce pe scenă fantezie, veselie și multă originalitate. Părinții vor rememora anii dulci ai primilor ani de viață, iar copiii vor trăi o experiență teatrală unică.
  • Muzeu-Atelier Școala de la Piscu găzduiește în premieră PUPI VIDEODROME, o expoziție de obiect și multimedia dedicată tradiției siciliene Opera dei Pupi, inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO. Expoziția este concepută și curatoriată de profesorul Rosario Perricone, directorul Muzeului Internațional al Marionetelor Antonio Pasqualino din Palermo și profesor de Antropologia artei, Muzeologie și Managementul sistemelor expoziționale la Academia de Arte Frumoase din Palermo. Realizată în 2024, și pentru a fi itinerată în afara Italiei, expoziția își începe călătoria prin lume de la Piscu/Ilfov. Evenimentul propune o imersiune în universul Opera dei Pupi, teatrul de păpuși tradițional, specific Siciliei, în lista patrimoniului imaterial UNESCO din 2001.
  • Agorafobia, prima expoziție personală semnată Ion Anghel, curatoriată de Lucian Rogneanu, se deschide vineri de la ora 17:00, la Muzeul de Artă Craiova. Agorafobia s-a născut „ca reacție la îngrijorările venite din partea atitudinii unui segment social, care își construiește viața apelând la metode extrem de rudimentare, agresive uneori și care constituie o amenințare la adresa sensibilității umane, educației, evoluției, compasiunii și inteligenței creatoare”, spune chiar autorul expoziței, despre care puteți afla mai multe de pe site-ul său oficial, ionanghel.ro.
  • Proiectul expozițional Proto-dandy, având ca temă bijuteria masculină în preistorie, protoistorie și contemporaneitate, este o cercetare exploratorie și experimentală asupra patrimoniului mobil, reprezentat prin podoabele preistorice masculine. Această expoziție se bazează pe urmărirea unui studiu al artefactelor de podoabă analizate din două perspective. Prima tratează aspecte ale materialității pieselor (cupru, bronz, aur și argint) și particularitățile fizico-chimice specifice perioadei, caracteristicile și proprietățile materialelor determinând și posibilitățile tehnice de prelucrare. Expoziția de bijuterie contemporană Proto-dandy este deschisă la Muzeul Național de Istorie a României, în cadrul Tezaurului Istoric, și poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09ꓽ00 – 17ꓽ00.
  • Filmul Vermiglio intră în acest weekend în cinematografe. 1944, Vermiglio, un sat de munte izolat. Sosirea lui Pietro, un dezertor, în familia învățătorului din sat și iubirea lui pentru fiica cea mare a acestuia vor schimba cursul vieții tuturor. Regia este semnată de Maura Delpero.

www.cinemagia.ro

  • Un alt film, Cleaner, are premiera vineri. După ce un grup de activiștii deturnează o gală, luând 300 de ostatici, iar unul dintre extremiști plănuiește o crimă în masă pentru a transmite un mesaj, un fost soldat devenit spălător de geamuri își asumă sarcina de a salva ostaticii.

www.cinemagia.ro

„Cinestezia Symphonic”,  primul concert cinematic pop simfonic din România
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2025, 15:55

„Cinestezia Symphonic”, primul concert cinematic pop simfonic din România

Pe 25 mai , Sala Radio devine scena unui eveniment fără precedent: Cinestezia Symphonic , primul concert cinematic pop...

„Cinestezia Symphonic”, primul concert cinematic pop simfonic din România
Perioada de înscrieri pentru premiul de pictură „Emerging Me: Breaking the Ice” se extinde până în data de 11 mai 2025
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2025, 15:27

Perioada de înscrieri pentru premiul de pictură „Emerging Me: Breaking the Ice” se extinde până în data de 11 mai 2025

Fundația culturală Art Movements Foundation extinde perioada de înscriere pentru premiul de pictură emergentă Emerging...

Perioada de înscrieri pentru premiul de pictură „Emerging Me: Breaking the Ice” se extinde până în data de 11 mai 2025
Open call pentru cea de-a șaptea ediție a programului de rezidență „Sounds Like a Book: Memory”, desfășurată în satul Șona, județul Brașov
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2025, 14:56

Open call pentru cea de-a șaptea ediție a programului de rezidență „Sounds Like a Book: Memory”, desfășurată în satul Șona, județul Brașov

Platforma de book-making și self-publishing Sounds like a Book lansează apelul pentru aplicații la cea de-a șaptea ediție a...

Open call pentru cea de-a șaptea ediție a programului de rezidență „Sounds Like a Book: Memory”, desfășurată în satul Șona, județul Brașov
Ultimele bilete disponibile pentru ediția aniversară JAZZ IN CHURCH
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2025, 11:19

Ultimele bilete disponibile pentru ediția aniversară JAZZ IN CHURCH

Festivalul de jazz și muzică contemporană are loc între 8-11 mai 2025

Ultimele bilete disponibile pentru ediția aniversară JAZZ IN CHURCH
Mihail Barîșnikov în mesajul de Ziua Internațională a Dansului 2025: „Unde este adevărul meu? În fața cui răspund?”
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2025, 10:42

Mihail Barîșnikov în mesajul de Ziua Internațională a Dansului 2025: „Unde este adevărul meu? În fața cui răspund?”

Ziua internațională a dansului se sărbătorește începând din 1982, la decizia Comitetului pentru dans al ITI -...

Mihail Barîșnikov în mesajul de Ziua Internațională a Dansului 2025: „Unde este adevărul meu? În fața cui răspund?”
RAD Sculpture Park 2025 se deschide marți, 29 aprilie, la ora 13:00, în grădinile CARO
Muzică-Dans-Arte 28 Aprilie 2025, 15:36

RAD Sculpture Park 2025 se deschide marți, 29 aprilie, la ora 13:00, în grădinile CARO

100 de lucrări de sculptură contemporană sunt expuse în aer liber și pot fi vizitate gratuit timp de peste 3 săptămâni.

RAD Sculpture Park 2025 se deschide marți, 29 aprilie, la ora 13:00, în grădinile CARO
Concerte pentru clarinet, flaut, tubă și violoncel, cu muzicieni ai Filarmonicii George Enescu ca soliști și cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu, pe 29 și 30 aprilie
Muzică-Dans-Arte 28 Aprilie 2025, 15:20

Concerte pentru clarinet, flaut, tubă și violoncel, cu muzicieni ai Filarmonicii George Enescu ca soliști și cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu, pe 29 și 30 aprilie

  Cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu revine la pupitrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu la concertele simfonice...

Concerte pentru clarinet, flaut, tubă și violoncel, cu muzicieni ai Filarmonicii George Enescu ca soliști și cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu, pe 29 și 30 aprilie
International Salbek Opera Masterclass 2025 – apel pentru înscrieri
Muzică-Dans-Arte 28 Aprilie 2025, 13:18

International Salbek Opera Masterclass 2025 – apel pentru înscrieri

  Asociația Castel Salbek  deschide, până la sfârşitul primăverii,  apelul pentru înscrieri...

International Salbek Opera Masterclass 2025 – apel pentru înscrieri
Ascultă live

Ascultă live

11:00 - 12:00
Soundcheck
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 12:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
11:05 - 12:00
reluare: MAGAZIN RRI PLUS (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
11:05 - 12:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
11:03 - 18:00
PULSUL ZILEI
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru