Născut în România- După 90 (un proiect ARCEN). Invitați: Stelian Tănase și Florin Iaru
21 Decembrie 2021, 05:46
În perioada 20 decembrie 2021- 07 ianuarie 2022, Radio România Cultural difuzează, sub genericul “Născut în România’’, o serie de interviuri care fac parte din seria „După ‘90”.
‘’După ‘90’’ este un proiect ARCEN de explorare și documentare a primului deceniu de după Revoluție, o interogație colectivă a trecutului recent într-o țară care pare să nu fi depășit în totalitate trauma tranziției.
Invitații ediției din 21 decembrie, ora 16:00 - Stelian Tănase și Florin Iaru.
În 1990, Stelian Tănase devine primul președinte al Grupului pentru Dialog Social (GDS). Ca fondator și redactor-șef al revistei „22”, poate cea mai puternică voce a societății civile de la începutul anilor ’90, Stelian Tănase a fost una dintre cele mai active personalități publice implicate în demonstrațiile din Piața Universității. În februarie 1990, publică în revista „22” articolul intitulat „Nu Perestroika”: o pledoarie pentru o transformare autentică de regim și nu o schimbare de fațadă, inițiată de foștii nomenkalturiști ai Partidului Comunist după rețeta introdusă deja în URSS cu glasnost și perestroika. Ascultați un interviu cu Stelian Tănase despre libertate, activism civic și despre tranziție în cadrul proiectului de explorare și documentare istorică „După 90” realizat de ARCEN și susținut de Radio România Cultural.
Martor implicat al Revoluției din 1989, scriitorul Florin Iaru e o figură foarte prezentă în spațiul public după 90. În noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, a fost arestat de Miliția Capitalei și reținut la Jilava împreună cu alte sute de demonstranți din Piața Universității, care strigaseră „Libertate!”, „Jos Ceaușescu!” și „Jos Comunismul!” Eliberat a doua zi după fuga cuplului de dictatori, regăsește o țară aflată în plină exaltare. În anul 1990 avea 35 de ani, era un poet în plină afirmare după ce în ultimii ani ai comunismului regimul îi interzisese să publice. S-a numărat printre animatorii protestelor din Piața Universității. Anul 1990 i-a adus entuziasm și speranță. Ascultați un interviu cu Florin Iaru în cadrul proiectului de explorare și documentare istorică „După 90” realizat de ARCEN și susținut de Radio România Cultural.