Dan Mircea Cipariu: „Pentru a face atractivă literatura română, trebuie schimbat modul în care se studiază literatura română”
07 Mai 2025, 12:35
Într-o epocă în care lectura pare tot mai marginalizată, iar scrisul este amenințat de șabloane și inteligență artificială, proiectul ZOOM LITERART vine ca o gură de aer proaspăt pentru tinerii din 10 cartiere defavorizate din București. Inițiat și coordonat de scriitorul Dan Mircea Cipariu, împreună cu Florin Iaru, proiectul propune ateliere de scriere și lectură creativă, dar și spectacole-lectură, cu scopul de a aprinde pasiunea pentru literatură, acolo unde cultura nu ajunge de obicei. Invitat la GPS Cultural, Dan Mircea Cipariu vorbește despre parcursul și miza culturală a proiectului, dar și despre nevoia urgentă de a regândi modul în care formăm cititorii și scriitorii de mâine.
Pentru Dan Mircea Cipariu, ZOOM LITERART are o semnificație personală aparte. De altfel, legătura sa cu literatura este veche: încă din liceu, câștiga premii naționale la concursuri de creație.
„Biografia, viața a făcut ca elevul care mergea la atelierele lui Florin Iaru de la Tabăra națională de creație să fie acum coleg de atelier de scriere creativă cu Florin Iaru și partener de proiect literar. De câțiva ani de zile facem și eu și Florin Iaru, aceste atelier de scriere creativă în toată țara.”
Atelierele ZOOM LITERART pleacă de la o idee simplă, dar esențială: scrisul nu e doar talent, ci și exercițiu și disciplină. Din acest motiv, atelierele nu vizează doar viitori scriitori, ci și formarea unor cititori avizați.
Unul dintre cele mai îngrijorătoare fenomene observate de Cipariu în interacțiunea cu elevii este scăderea dramatică a creativității odată cu înaintarea în sistemul educațional, programa actuală transformă literatura într-un obiect rigid, aproape științific.
„Creativitatea copiilor descrește o dată ce înaintează în nivelul de învățământ. (…) schimbarea limbii și literaturii române în teoria comunicării, în comunicare, a creat această impresie pentru foarte mulți adolescenți cu care lucrez, că și literatura poate deveni un fel de fizică, de matematică.”
Proiectul ZOOM LITERART se desfășoară în cartiere precum Giulești, Pajura, Dămăroaia sau Vatra Nouă – zone fără cinematografe, teatre sau librării. Atelierele sunt organizate în liceele din aceste zone, iar implicarea activă a elevilor e dovada că paisunea pentru literatură poate renaște oriunde.
“În 10 ani de zile România a pierdut un milion de cititori. E nevoie să facem ceva, astfel încât numărul de cititori să rămână, măcar, la un nivel acceptabil”
Textele reușite ale liceenilor sunt publicate pe agențiadecarte.ro, ceea ce are un impact semnificativ. Mai mult, banii destinați promovării online au fost redirecționați, sub formă de premii, pentru cei mai buni dintre participanți.
„Pentru mulți dintre ei înseamnă un tip de recunoaștere. (…) A fost și un îndemn să înțeleagă că, dacă te iei în serios în literatură, poți să ai și un câștig.”
Programul spectacolelor ZOOM LITERART: joi, 8 mai 2025, ora 18.00, sunt invitați Cristina Chira și Dan Pleșa; vineri, 9 mai 2025, ora 18.00, sunt invitați Cosmin Perța și Cristian Teodorescu; miercuri, 14 mai 2025, ora 18.00, sunt invitați Simona Popescu, Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru; joi, 15 mai 2025, ora 18.00, sunt invitați Ioana Crăciunescu, Ligia Keșișian și Marius Chivu.