GPS Cultural - dezbatere: 9 Mai - Ziua Europei. Ce înseamnă UE pentru tinerii de azi?
09 Mai 2020, 09:03
Realizator Luana Pleșea
În urmă cu șaptezeci de ani, la 9 mai 1950, politicianul francez Robert Schuman a prezentat declarația care a deschis calea Europei către Uniunea Europeană de astăzi. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Declarația Schuman a pus bazele Uniunii Europene.
Alin Gramescu
După 70 de ani, întrebăm: Ce înseamnă UE pentru tinerii de azi? Ce așteptări au tineri de la UE? Am stat de vorbă, firește, online, cu Diana Hliboceanu Codreanu, din Iași, Alin Grămescu, din București și Georgiana Moldoveanu, din Câmpina. Ce au toți în comun? Fiecare dintre ei a fost, la un moment dat, parte din proiectul GenerationEU – promotori ai democrației europene, proiect coordonat de Biroul Parlamentului European în România.
„Mă aștept ca UE să ia o poziție fermă și să ne aducă pe toți laolaltă. Mă aștept la măsuri concrete care să ne dea acea speranță că vom ieși din această perioadă” (Georgiana).
„Simt că lucrurile se vor regla pe partea de comunicare abia atunci când am să văd discursurile reprezentanților UE transmise live de televiziuni și de posturile de radio, așa cum se întâmplă cu discursurile președintelui sau ale prim-ministrului. Populația trebuie să simtă apartenența la UE” (Alin).
Georgiana Moldoveanu
Ce ar schimba tinerii la UE?
„Mai multă prezență a Uniunii Europene în viața de zi cu zi. Poate un număr mai mare de stagiaturi de practică ale tinerilor pe lângă parlamentarii europeni. Mai multe oportunități, inclusiv pentru seniori” (Georgiana).
„Mai multă comunicare din partea europarlamentarilor. Să ofere oportunități tinerilor pentru a lua contact direct cu ceea ce se întâmplă în instituțiile europene” (Diana).
„Aș introduce la nivel european în școli ore despre cum să protestezi. Copiii merită să înțeleagă că pot să schimbe ceva în comunitățile lor” (Alin).