Loc | Loc-uire | Loc-uință: O expoziție care schimbă perspectiva – atât la propriu, cât și la figurat

22 Mai 2025, 15:14
Fotograful Bogdan Gîrbovan revine în atenția publicului cu o expoziție solo inedită, intitulată Loc/Loc-uire/Loc-uință, găzduită la Centrul de Resurse în Fotografie din București. Evenimentul, curatoriat de Diana Marincu, propune o schimbare radicală de perspectivă: o explorare a ideii de locuire prin ochii... câinilor. În dialog cu Daria Ghiu, cei doi invitați dezvăluie munca din spatele imaginilor și filosofia ce le dă profunzime.
„Chiar am coborât la nivelul solului. Acțiunea din acest proiect s-a întâmplat - să folosesc așa o expresie din cinematografie -, la limita de jos a cerului.”
Așa își descrie Bogdan Gîrbovan începutul acestui proiect curajos și atipic. Fotograful, cunoscut pentru seria 10/1, care documenta identitatea locuirii într-un bloc de garsoniere, schimbă acum unghiul și coboară literalmente în cuștile câinilor.
Dar nu este vorba doar de poziția fizică, ci de o întreagă regândire a modului în care privim locuirea – nu doar a oamenilor, ci și a ființelor care trăiesc alături de noi. Cu aparatul foto montat în spatele unor cuști de câini, uneori după ce scotea scândurile cu bormașina, Bogdan Gîrbovan documentează un tip de spațiu rar privit cu atenție: cel al animalului domestic.
„Am stat în cuibare de găini, în cotețe de porci. Mă interesa foarte mult să trăiesc perspectiva asta de domestic, cum procedează omul cu animalul, ca să zic așa, am vrut să creez contextul ăsta.”
Pentru a obține aceste cadre, artistul a fost nevoit să-și adapteze complet practica fotografică: a devenit constructor, electrician, negociator, dar mai ales... observator tăcut al periferiei domestice.
Curatoarea Diana Marincu confirmă caracterul aparte al proiectului: fiecare imagine este rezultatul unei investigații vizuale intense, care evită formulele sigure sau clișeele estetice.
„Bogdan n-a venit niciodată cu un proiect previzibil la mine. Tot timpul când mă contactează știu clar că e o nebunie. Mi-a plăcut foarte, foarte mult ce a propus acum și pentru că, așa cum explica și el, e o căutare a unei imagini care nu există.”
Expoziția Loc/Loc-uire/Loc-uință propune o subtilă răsturnare de perspectivă. Cușca, în mod normal spațiul limitativ, devine fereastra prin care omul privește lumea altfel. Expoziția nu e doar despre animale, ci mai ales despre oameni. Despre modul în care construim spații, despre cum controlăm și domesticim, dar și despre cum am putea vedea lumea cu mai multă empatie.
Diana Marincu: „Mi se pare că fiecare cușcă, de fapt, reprezintă o anumită formulă sau, la nivel simbolic, un anumit tip de construcție, de locuire, de spațiu, care clar că relaționează cu întreaga istorie a umanității în relație cu arhitectura sau în relație cu spațiul pe care, de fapt, îl redefinește.”
Interviu realizat de Daria Ghiu în cadrul emisiunii Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.