Colegiul Medicilor din România (CMR) și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susțin noul pachet de măsuri privind eficientizarea sistemului sanitar

23 Iulie 2025, 15:17
Printre principalele cuprinse în pachet se numără introducerea unor indicatori de performanță pentru șefii de secții, lansarea unui program-pilot de mobilitate a medicilor specialiști, creșterea valorii punctului pe serviciile ambulatorii, precum și sancțiuni drastice pentru internările fictive. Toate aceste intervenții urmăresc creșterea eficienței sistemului sanitar și îmbunătățirea calității și accesului pacienților la servicii medicale în sectorul prespitalicesc, cu intenția clară de a reduce presiunea asupra spitalelor.
Președintele Colegiului Medicilor din România, prof.dr.Cătălina Poiană, a declarat ieri, într-o conferință comună cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, că Biroul executiv al CMR împreună cu conducerea CNAS și grupul de experți au lucrat la acest pachet de măsuri pentru clarificarea unor aspecte privind unele elemente ce vor fi reglementate ulterior. Ea a adăugat că discuțiile au vizat și impactul modificărilor procentelor dintre capitație și servicii acordate de către medicii de familie, precum și felul în care medicii de familie pot pleca în concediu de odihnă. De asemenea, prof.dr.Cătălina Poiană a explicat că acel SMS pe care pacienții îl vor primi după efectuarea unui serviciu medical se dorește a fi o măsură de control, iar răspunsul pe care îl dă pacientul nu are legătură cu decontarea serviciului medical. În ceea ce privește ambulatoriul de specialitate, au fost discutate unele măsuri propuse de Casă, respectiv modificări legate de flexibilitatea programului, fracționarea contractului cu Casa și regândirea valorii punctului acordat în acest sector sanitar. Un alt punct major adus în discuție a fost faptul că sistemul DRG utilizat în prezent pentru finanțarea spitalelor nu reflectă întotdeauna complexitatea reală a cazurilor medicale, iar în acest sens, se impune o cunoaștere mai precisă a costurilor reale ale serviciilor medicale. Astfel, spitalele publice vor fi obligate, începând cu anul următor, să raporteze aceste costuri reale, pentru a asigura o finanțare mai echitabilă și transparentă. O altă propunere importantă vizează modificarea normării posturilor de medici din spitale și în acest sens, se discută trecerea de la normarea pe numărul de paturi, la una bazată pe servicii medicale prestate și pe numărul de pacienți îngrijiți.