Ascultă Radio România Cultural Live

”Radioterapia românească prezent și perspective” - o scurtă istorie a radioterapie din România

05 Mai 2025, 09:49

Ion Christian Chiricuță, dr. în fizică, medic specialist în radioterapie și radiooncologie, invitat la Știința 360 de astăzi este coordonator, alături de Grigore Iuga, al cărții ”Radioterapia românească prezent și perspective”, apărută la Editura MEDICALĂ și lansată în luna aprilie a.c.

Cartea ”conține prezentarea centrelor reprezentative de radioterapie din țara noastră, cazuri clinice deosebite tratate în ultimii ani în aceste centre, precum și materiale care prezintă aspecte de interdisciplinaritate, radioterapeut – alte specialități medicale.”


Este ”prima etapă a proiectului național „Radioterapia Românească. Prezent și Perspective“, lansat cu ocazia conferinței naționale Zilele Prof. Ion CHIRICUȚĂ, 1958-1988, „Interdisciplinaritate în diagnosticul și tratamentul precoce al neoplaziilor”, desfășurată în perioada 14-16 Iunie 2023, la Cluj - Napoca.”
”Imagistica medicală și aplicațiile în radioterapie. Incursiune în istorie” este unul dintre capitolele cărții, pe care îl evocă și dr. Ion Christian Chiricuță.

În 1958, profesorul Ion Chiricuță ajungea la Cluj, într-o perioadă în care în oraș nu exista niciun institut oncologic, ci doar un spital cu trei chirurgi care încercau să trateze cancerul. În doar câțiva ani, Institutul Oncologic din Cluj devenea unul dintre centrele de excelență în domeniu, iar radioterapia începea să prindă contur ca specialitate distinctă.

„Institutul din Cluj a fost deschis în 1966. În 1967 a fost inaugurat și a apărut un prim volum cu colectivul, cu niște oameni deosebiți... Pot să mă declar un om norocos că am lucrat acolo între 1971 și 1980. Asta mi-a definit drumul.”

Profesorul Ion Christian Chiricuță descrie cu pasiune perioada de începuturi și rolul determinant al profesorului Octav Costăchel în configurarea oncologiei moderne în România. Acesta a înțeles, încă din anii '50, că lupta împotriva cancerului trebuie să fie una colectivă, organizată și interdisciplinară.

„Oncologia a început în România cu profesorul Octav Costăchel și cu conceptul lui. A creat primele cărți, cursuri naționale și a introdus conferințele de imunoterapie. Azi, fără imunoterapie, nici nu poți pretinde că faci oncologie.”

O contribuție esențială a fost introducerea conceptului de „comisie oncologică” – un echivalent timpuriu al tumor board-urilor occidentale -, în care cazurile pacienților sunt analizate în echipă, cu participarea medicilor din diverse specializări. Chiricuță subliniază că această practică, revoluționară pentru anii '60, a fost un element definitoriu pentru calitatea actului medical.

„La Cluj, Ion Chiricuță a introdus această comisie oncologică. Pacientul era examinat și discutat de radiologi, chirurgi, patologi, radioterapeuți... Erau toți la fața locului.”

După Revoluția din 1989, rețeaua oncologică organizată cu migală s-a destrămat. S-au creat centre private, dar baza – aparatura, specialiștii, infrastructura – a rămas în urmă.

„După Revoluție, s-a prăbușit toată rețeaua. Nu s-au mai investit bani. A urmat haosul.”

Istoria radioterapiei medicale este lungă și marcată de încercări, erori și victorii. În România, totul a început în 1926, la Spitalul Colțea, și a continuat cu înființarea primului institut oncologic la Cluj, în 1929 – al doilea din Europa, după cel de la Paris.

„Acest centru înființat la Colțea a fost mugurele din care a pornit totul. Arată că România avea mobilitatea să se adapteze la nou.”

„Totul pornește de la stadiul în care ai diagnosticat un pacient. Acela definește drumul.Există ghiduri - ghidul european, ghidul american, ghidul franțuzesc, nemțesc -, dar ele sunt extrem de asemănătoare, pentru același stadiu al bolii se indică aceeași secvență terapeutică.

Diagnosticul precis și momentul în care este depistată boala influențează decisiv secvența terapeutică. În acest proces, biopsia este prima verigă, iar patologul devine indispensabil: „Fără biopsie nu există nicio implicare a unui medic.”

Chiar și în faza metastazelor, tratamentele rămân valabile, însă scopul lor se schimbă.

Trebuie efectuate un lanț de examinări care să poată defini în ce fază a evoluției unei boli se află pacientul respectiv. Ce arii ganglionare sunt afectate. Și sigur, cel mai important este dacă apar metastazele la distanță.Metastazele la distanță automat creează cuvântul paliație. Nu poți vindeca un cancer care a intrat în faza de metastazare.”

O temă importantă abordată este interdisciplinaritatea, una dintre marile lecții ale oncologiei moderne. „Fără patolog nu există niciun tratament.” Și nici fără chirurg, radiolog, nutriționist și psiholog. Dr. Chiriță subliniază acest lucru nu doar teoretic, ci prin exemple din experiența sa în centre precum Floreasca sau Amethyst:

„Multe cazuri vin cu sângerări masive, cu complicațiile produse de o tumoră, care loco-regional a depășit anumite limite. Și atunci a fost extrem de importantă colaborarea cu chirurgii de la spitalul de urgență de la Floreasca și, sigur, s-a creat și acolo o comisie oncologică. Pentru că acel chirurg, noaptea, se trezește într-o poziție în care trebuie să ia atitudine și are nevoie de o susținere și trebuie să îi oferi această susținere și să nu îl abandonezi într-o situație dramatică.

În radioterapie, colaborarea cu radiologii este esențială. „Radiologul ajută la diagnosticul precis, radioterapeutul aplică terapia.” Precizia este cheia — iar tehnologia, cum ar fi RMN-ul și ecografia de ultimă generație, ajută, dar nu pot înlocui examinarea histologică.

„Nutriția e foarte importantă. În fiecare centru oncologic ar trebui să existe un nutriționist specializat pe oncologie.”

Nutriția nu este un subiect auxiliar, ci un pilon al tratamentului. De la pacienții care nu mai pot înghiți din cauza cancerului esofagian, până la cei care trebuie să reziste la 7-8 săptămâni de radioterapie intensivă, alimentația devine parte integrantă a șanselor de recuperare.

Analiza bioimpedanței este un instrument esențial. Dr. Chiriță avertizează că fără această măsurătoare, niciun centru oncologic nu ar trebui să funcționeze.

„Corpul omenesc este format din apă, mușchi, os și grăsime. Aceste patru lucruri sunt măsurate prin acest aparat.”

Diagnosticul de cancer este o traumă. Și pentru pacient, și pentru familie. De aceea, rolul psihologului este la fel de important ca orice altă intervenție. Iar sprijinul nu se termină odată cu tratamentul. În paliație, echilibrul între nutriție, suport emoțional și tratamente medicamentoase este vital.

„O femeie tânără care pierde sânul are nevoie de un psiholog.”

Când vine vorba de prevenție, mesajul medicului este limpede: inflamația cronică este o cauză majoră. Nutriția dezechilibrată, fumatul, alcoolul, lipsa igienei — toate pot contribui la apariția cancerului. Iar factorul genetic, deși important, nu e singurul vinovat.

„Dantura defectă, care freacă marginea limbii... în acel loc apare un cancer de limbă. (…) Dacă mănânci numai ardei iute și mâncăruri extrem de fierbinți, sigur că o să faci cancer esofagian și cancer gastric. E demonstrat acest lucru.”

Pe larg, despre toate acestea, la Știința 360, realizatoare Corina Negrea.


Ion-Christian Chiricuță este absolvent al specializării de Fizica Atomică și Nucleară la Facultatea de Fizică a Universității din Cluj - Napoca, dr. fizică al Universității Babeș- Bolyai din Cluj Napoca, a fost medic la lnstitutul de Medicină și Farmacie Cluj (Medicina generala), medic secundar radiologie-radioterapie la lnstitutul Oncologic București.

A fost medic de medicină generală (1985) la Dispensarul Dițești, jud. Prahova.
În 1986 ajunge în Germania și devine rezident in secția de radioterapie a Spitalului Marienhospital - Herne (Universitatea Bochum) iar între 1988 - 1995 lucrează la Clinica și Policlinica de Radioterapie a Universității Wuerzburg.
În 1991 devine medic specialist in radioterapie și radiooncologie, între 1996 - 2010 este medic șef și director al lnstitutului de Radioterapie Oncologică de la Spitalul St.Vincenz din Limburg.
În 1995 devine Doctor habilitat în medicină la Universitatea Wuerzburg iar în 2002 - Profesor la Universitatea Wuerzburg.

În anul 2010 revine în România iar în 2011 inițiază construirea primului centru (privat) de Radioterapie în oncologie. Un an mai târziu, inițiază și Masteratul de Biofizica Medicala și Biotehnologie Celulară, la Universitatea de Medicina și Farmacie Carol Davila, București unde predă "lmagistică Medicală, Radiații lonizante în Diagnostic și Tratament. Noțiuni de Radiobiologie clinică", ”ce presupune formarea și instruirea masteranzilor privind aparatura moderna de radioterapie și efectuarea practica a planurilor de iradiere externa”, conform CV-ului său.

Este autor a 6 cărți despre oncologie și radioterapie (apărute in perioada 2001-2005), de asemenea coautor și autor a peste 40 de articole apărute in reviste și publicații de specialitate.
Marius Echim: „După părerea mea, este exclus ca la originea acestui blackout să stea un fenomen legat de interacția Soare-Pământ, de activitate solară, de activitate geomagnetică. Deci, ar trebui, probabil, să ne gândim la alte cauze”
Știință 30 Aprilie 2025, 17:40

Marius Echim: „După părerea mea, este exclus ca la originea acestui blackout să stea un fenomen legat de interacția Soare-Pământ, de activitate solară, de activitate geomagnetică. Deci, ar trebui, probabil, să ne gândim la alte cauze”

O pană uriașă de curent, s-a produs luni, 28 aprilie a.c . în Spania, Portugalia, Andorra și părți din sudul Franței ,...

Marius Echim: „După părerea mea, este exclus ca la originea acestui blackout să stea un fenomen legat de interacția Soare-Pământ, de activitate solară, de activitate geomagnetică. Deci, ar trebui, probabil, să ne gândim la alte cauze”
Oana Crăciun: ”Cortul de chill”, primul program românesc de harm reduction (reducerea consecințelor consumului de alcool și de substanțe interzise) în spații recreaționale deschise revine la Vama Veche
Știință 30 Aprilie 2025, 16:00

Oana Crăciun: ”Cortul de chill”, primul program românesc de harm reduction (reducerea consecințelor consumului de alcool și de substanțe interzise) în spații recreaționale deschise revine la Vama Veche

Interviu cu  Oana Crăciun , director de comunicare și vice presedinte ALIAT pentru Sanatate Mintală. ” E o...

Oana Crăciun: ”Cortul de chill”, primul program românesc de harm reduction (reducerea consecințelor consumului de alcool și de substanțe interzise) în spații recreaționale deschise revine la Vama Veche
„Einstein în timp și spațiu - povestea unică a unui om care a redefinit modul în care percepem universul și locul nostru în el”
Știință 30 Aprilie 2025, 14:00

„Einstein în timp și spațiu - povestea unică a unui om care a redefinit modul în care percepem universul și locul nostru în el”

„În  Einstein în timp și spațiu , talentatul jurnalist științific Samuel Graydon răspunde la această...

„Einstein în timp și spațiu - povestea unică a unui om care a redefinit modul în care percepem universul și locul nostru în el”
Trecut, prezent și viitor — toate se întâmplă în același timp?
Știință 30 Aprilie 2025, 14:00

Trecut, prezent și viitor — toate se întâmplă în același timp?

Oamenii de știință susțin că, la nivel fundamental,  nu există nicio diferență reală între trecut și viitor ....

Trecut, prezent și viitor — toate se întâmplă în același timp?
Dr. Liliana Chițanu: “Studiile au dovedit că nu există nicio legătură între vaccinarea anti-HPV și insuficiența ovariană”
Știință 30 Aprilie 2025, 12:26

Dr. Liliana Chițanu: “Studiile au dovedit că nu există nicio legătură între vaccinarea anti-HPV și insuficiența ovariană”

  În perioada 27 aprilie – 3 mai, este marcată  Săptămâna Europeană a Imunizării  cu scopul...

Dr. Liliana Chițanu: “Studiile au dovedit că nu există nicio legătură între vaccinarea anti-HPV și insuficiența ovariană”
Raportul de gardă: Sângele din cordonul ombilical conține biomarkeri epigenetici care pot fi analizați pentru a depista riscul de boli de-a lungul vieții
Știință 29 Aprilie 2025, 13:42

Raportul de gardă: Sângele din cordonul ombilical conține biomarkeri epigenetici care pot fi analizați pentru a depista riscul de boli de-a lungul vieții

”Noi cercetări care vor fi prezentate la  Digestive Disease Week (DDW) 2025  sugerează că sângele din...

Raportul de gardă: Sângele din cordonul ombilical conține biomarkeri epigenetici care pot fi analizați pentru a depista riscul de boli de-a lungul vieții
Prof. univ. dr. Doina Azoicăi: “Vaccinurile sunt mult diferite față de cele pe care le-am făcut noi, în copilărie, dar în sens pozitiv”
Știință 29 Aprilie 2025, 11:06

Prof. univ. dr. Doina Azoicăi: “Vaccinurile sunt mult diferite față de cele pe care le-am făcut noi, în copilărie, dar în sens pozitiv”

Conform datelor  Organizației Mondiale a Sănătății , în ultimii 50 de ani, vaccinurile au salvat peste 154 de...

Prof. univ. dr. Doina Azoicăi: “Vaccinurile sunt mult diferite față de cele pe care le-am făcut noi, în copilărie, dar în sens pozitiv”
Călin Alexa: "Strategia Europeană pentru Fizica Particulelor este documentul care trasează direcțiile domeniului pentru următorii 40-50 de ani"
Știință 28 Aprilie 2025, 11:08

Călin Alexa: "Strategia Europeană pentru Fizica Particulelor este documentul care trasează direcțiile domeniului pentru următorii 40-50 de ani"

  În martie 2024, Consiliul CERN a inițiat cea de-a treia actualizare a Strategiei Europene pentru Fizica...

Călin Alexa: "Strategia Europeană pentru Fizica Particulelor este documentul care trasează direcțiile domeniului pentru următorii 40-50 de ani"
Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 20:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
19:05 - 19:30
SMART BOX
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
19:00 - 20:00
Français 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
19:05 - 20:00
TOTUL DESPRE ROMÂNIA (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
19:00 - 19:26
Italiano 2
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
19:00 - 20:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
19:04 - 19:30
Sesiune deschisa
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
19:03 - 23:59
CLUB 105,6
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
19:00 - 20:00
Emisiune în lb. germană
Ascultă live Radio România Timișoara FM
19:03 - 20:00
Sub semnul muzicii
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru