#raportuldegarda.ro – ”Imunoterapia oncologică. Accesul la tratamente inovatoare în România, în prezent și în perspectivă”
12 Iunie 2018, 14:18
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, FABC, alături de Comisia pentru Sănătate Publică din Senatul României, în parteneriat cu Centrul pentru Inovație în Medicină și Asociația Pacientul 2.0, a organizat astăzi, de la ora 11.00, la Senatul României, masa rotundă cu tema ”Imunoterapia oncologică. Accesul la tratamente inovatoare în România, în prezent și în perspectivă”.
Anual, 1,59 de milioane de oameni mor din cauza cancerului pulmonar, mai mult decât prin orice alt tip de cancer., scrie raportuldegarda.ro astăzi. 5% dintre bolnavii de carcinom pulmonar non-microcelular (NSCLC) prezintă mutația ALK. Folosind mijloacele terapeutice standard, în majoritatea cazurilor boala va progresa, iar 60% vor dezvolta metastaze cerebrale. Un studiu recent arată că o eficiență de trei ori mai mare a unui nou tratament, opțiune terapeutică prezentată la Întâlnirea Anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică de la Chicago.
Eveniment la care s-a vorbit si despre pembrolizumab, mai eficient decât chimioterapia ca tratament de linia I în cancerul pulmonar non-microcelular, despre terapiile țintite cresc supraviețuirea în multe tipuri de cancer greu de tratat, comparativ cu administrarea tratamentului fără a lua în calcul biomarkerii dar si despre conmbinația tratament + chimioterapie și care arată o supraviețuire fără progresie a bolii mai mare comparativ cu simpla chimioterapie la pacienții cu NSCLC, cu o expresie PD-L1 de sub 1% .
Despre cele două subiecte în direct cu dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, InoMed