raportuldegarda.ro la Știința în cuvinte potrivite
27 Martie 2018, 11:57
”Au fost descoperite aproape 100 de gene noi asociate cu un risc înalt de apariție a cancerului mamar. O nouă era în prevenția și terapia personalizată a bolii?”, se întreabă raportuldegarda.ro în ediția de astăzi, citând ” cel mai amplu studiu de până acum care a analizat bazele genetice ale cancerului de sân a fost realizat de o echipă de cercetători de la Institute of Cancer Research (ICR) din Londra și publicat în Nature Communications. 110 gene asociate cu un risc înalt de apariție a cancerului de sân, dintre care 32 corelate cu rata de supraviețuire, au fost analizate printr-o tehnică modernă de secvențiere genetică. Majoritatea acestor gene sunt NOI, ceea ce înseamnă că sunt posibile ținte terapeutice.”
Un alt studiu prezentat astăzi în raportuldegarda.ro vorbește despre faptul că ”jumătate dintre partenerele de viață ale bolnavilor de cancer de prostată resimt impactul acestui diagnostic asupra propriei sănătăți”. Este un ”studiu realizat de un grup de oameni de știință din Danemarca și prezentat în cadrul Congresului Asociației Europene de Urologie desfășurat luna aceasta, la Copenhaga. Teama, izolarea, schimbarea responsabilităților în cuplu, problemele de comunicare sunt printre probleme identificate în urma studiului. 46% dintre femeile chestionate consideră că afecțiunea partenerului le afectează propria sănătate”, arată unul dintre puținele studii care au evaluat modul în care cancerul de prostată afectează calitatea vieții partenerelor sau soțiilor acestor bolnavi și despre care scrie șiraportuldegarda.ro,
Un studiu recent, publicat în jurnalul Science Translational Medicine, aduce în atenție dispozitivul care permite măsurarea tensiunii arteriale printr-o metodă nouă, fără manșetă – o inovație tehnologică, prin care tensiunea arterial va putea fi determinată rapid și precis.
Avem un vaccin de nouă generație, care poate preveni până la 90% dintre tipurile de cancer asociate cu papiloma virus uman (HPV). Noul vaccin va fi disponibil în România începând cu luna aprilie.
Detalii despre toate acestea la Știința în cuvinte potrivite – în direct, de la 13.35, prin telefon, dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, InoMed.