Ascultă Radio România Cultural Live

Știința 360 - 27 octombrie 2023 - CNIV 2023: 30 de ani de INTERNET în România. Oameni, momente și imagini

27 Octombrie 2023, 11:06

În direct la Radio România Cultural, pe www.radioromaniacultural.ro, dar și video pe Facebook Radio România Cultural, de la Biblioteca Centrală a Universității Naționale de Științe și Tehnologie Politehnica București, începând cu ora 14.00 de la CNIV 2023: 30 de ani de INTERNET în România. Oameni, momente și imagini (https://cniv.ro/).

Invitați - câțiva dintre cei care, acum 30 de ani, au contribuit la apariția și creșterea Internetului în România, în diverse locuri și sub diverse forme: Madlen Șerban, Paloma Petrescu, Nicolai Sandu și câțiva dintre elevii de atunci Mihai Pârlea, Sorin Ion Rabu, Alexandru Coșbuc.

Va fi o emisiune frumoasă, cu multe amintiri excepționale și cu multă emoție!

Nicolai Sandu: La vremea aceea (1991-1997) eram coordonator programe la Fundația Soros din București. Printre altele am coordonat două proiecte: Computere pentru școli și Internet pentru licee. Primul a avut un succes excepțional, fiind replicat în mai multe Fundații Soros / Open Society Foundations din Europa Centrală și de Est.

Madlen Șerban: Acum 30 de ani eram directoarea Grupului școlar ICM nr 3 din Craiova care era și școală UNESCO. Este un grup școlar pentru a cărui înființare am umblat mult cu o echipă de visători ca și mine - în 1990 noi ceream înființarea unui grup școlar, după ce toate școlile fuseseră licee tehnice sau școli profesionale. Așa-numita școală a OLTCIT Craiova, care se numea Liceul Nicolae Titulescu a redevenit liceu teoretic imediat după revoluție. Visătorii am convenit că învățământul profesional și tehnic este altceva decît centrul de formare al unei fabrici.

Și așa a început ...

Radu Jugureanu a fost dirigintele fiului meu la Cantemir!

Paloma Petrescu - A absolvit în 1980 Facultatea de Tehnologie Chimică, în cadrul Universității Babeș Bolyai, din Cluj, cu specializarea chimie analitică, cromatografie.

A fost profesor de chimie, titular la Liceul industrial nr. 3, la Liceul industrial nr. 5, transformat, cu implicarea sa directă, în Liceul teoretic Traian, apoi la Colegiul Național Mircea cel Bătrân, în Constanța, pentru 29 de ani, până în 2009 când și-a dat demisia din învățământ pentru a servi, în continuare educația, în mediul privat, ca expert certificat în educație, manager, expert educațional, teamleader în proiecte educaționale finanțate din FSE sau Banca Mondială.

A îmbinat experiența la catedră cu cea de responsabil în structuri administrative pe plan local (inspector școlar general adjunct (1993 – 1997), inspector școlare general (2001 – 2004), în județul Constanța), iar la național ca Secretar de stat pentru învățământ preuniversitar (2005 – 2006). În 1994 a aflat despre „poșta electronică” de la colegul profesor și director de la liceul Carmen Sylva din Eforie Sud, Florin Șerbu.

În 2002 a înființat la Inspectoratul Școlar Constanța, Academia Regională CISCO, cu 20 de Academii locale, în 20 de licee din municipiu și județ. Din banii obținuți din taxele cursanților a achiziționat calculatoare pentru dotarea inspectoratului școlar. În 2002 la Inspectoratul școlar Constanța s-a inaugurat Rețeaua intranet, prin implicarea expertului IT al instituției, Agneta Șerban. În cursurile CISCO, de administrator de rețea au fost școliți elevi de liceu din clasele a XI-a și a XII-a pentru a asigura mentenanța rețelelor de calculatoare, pentru că tocmai se achiziționaseră prin SEI, la nivel național, calculatoare pentru organizarea laboratoarelor de informatică.

A contribuit, în calitate de coautor, la biblioteca de resurse în domeniul leadership-ului, managementului în domeniul educațional, alături de alți autori cunoscuți.

Este un susținător dedicat și neobosit al educației, despre care, atunci când se vorbește despre incluziune, echitate, inovație, adecvare la nevoi, răspunde: „Nu se poate să nu se poată”.

· Management Educațional”, CDRMO, Iasi, 2004

· Management Educațional”, Dacia, Cluj, 2002

· Management Educațional pentru scoli”, 2001 sub autoritatea Institutului de științe ale educației/Ministerului Educației si Cercetării

· “Transdisciplinaritatea, o noua abordare a învățării, EDP, Bucuresti,2007

Cătălin Prunariu

Director de zbor TAROM și comandant BOEING 737.

În 1993 era elev în clasa a X-a la Liceiul Dimitrie Cantemir din București.

Alexandru Coșbuc-Ionescu: Absolvent al Universității Politehnica din București (2003), Facultatea de Automatică și Calculatoare, a continuat studiile cu un MBA la Tiffin University (2007). Ulterior a urmat mai multe programe de instruire pentru manageri, la Harvard Business School (2009), Columbia University (2011) si Northwestern University Chicago (2016).

Activează de peste 20 de ani în industria de software. A înființat și condus compania Software Innovative Vision LLC în Dubai, aceasta fiind în perioada 2008 – 2017 principalul furnizor de conținut educațional din Emiratele Arabe Unite.
Începând cu anul 2018, dl. Coșbuc ocupă funcția de vicepreședinte al companiei Software Imagination & Vision – SIMAVI și coordonează proiecte ample de digitalizare în Romania și la Bruxelles.

În anul 2013, dl. Coșbuc a primit premiul special pentru tineri manageri de top din partea revistei Business Magazine pentru realizarile deosebite privind extinderea afacerilor SIVECO din zona Golfului Arab.

Este membru al mai multor asociații și organizații cu profil ingineresc și a publicat mai multe articole și interviuri TV pe teme de digitalizare, eLearning, IT, inteligența artificială, analiza datelor mari. (Alexandru Coșbuc)

Sorin Ion Rabu: Sorin este un (înca tânăr - cel puțin la suflet) antrepenor român în vârstă de 42 de ani, un rezultat 100% al educației românești.

Din context și din mândria și patriotismul pe care le consider valori proprii definitorii, chiar dacă la absolvirea liceului am avut posibilitatea și multe exemple dintre colegii mei, am refuzat să plec la studii în străinătate.

Mândria și patriotismul au fost susținute de cei 4 ani de liceu petrecuți în mare parte în inima laboratorului de informatică (între 1996 și 2000) când am descoperit că România este la început de drum din punct de vedere IT&C și că menirea mea este să îmi pun în valoare toate cunoștintele și abilitățile pentru a susține digitalizarea...În cei 4 ani de liceu am descoprit Internetul - cu noroc că la momentul respectiv Colegiul Național Cantemir Vodă era printre puținele instituții românești conectate la Internet - și pentru că unde vine pe cap omului norocul vine din belșug - am fost și unul dintre primii exponenți ai programului de Academii Cisco (program de eLearning organizat de unul dintre cei mai mari producători mondiali de echipamnete de rețea). Am devenit încă de la vârsta maturității unul dintre pionierii României în domeniul telecomunicațiilor.

Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din Universitatea Politehnica Bucuresti - la secția Rețele și Software pentru Telecomunicații (2000-2005) a contribuit semnificativ cu baze teoretice și diverse proiecte la aprofundarea cunoștințelor.

În câmpul muncii din anul 2000 - am ales întotdeauna provocările și angajamentele care mi-au stârnit interesul și care mi-au permis să creez, să construiesc, să contribui - nici una dintre activități nu a fost "doar pentru că trebuie"

2000 - până în prezent (încă îmi face plăcere să împărtășesc din experiență și cunoștințe cu orice ocazie) instructor în cadrul programului Academiilor Cisco

2001 - 2002 - programator - nu mi s-a potrivit stilul, dar proiectul a fost unul deosebit de interesant - digitalizarea Registrului Național de endoprotezare din cadrul spitalului ortopedic Foișor!

2003 - 2005 - inginer software și de retele - pentru soluții și tehnologii de vârf din cadrul portofoliului IBM

2005 - 2015 - inginer de telecomunicații, arhitect de rețea, cercetare și dezolvare - în cadrul unui operator de telecomunicații și Internet cu acționariat 100% românesc - fiecare an a fost un proiect, o temă, o tehnologie sau o inovație!

2016 - 2017 - coordonator cercetare industrială pentru punerea în producție a unui centru de date IT&C de ultimă genarație - soluție inovativă de construcție în containere maritime și elemente de energie regenerabilă

2017 - prezet - asociat la o companie 100% românească - integrator de soluții informatice complexe în special în tehnologii cloud computing și securitatea rețelelor cibernetice

Etapele principale care m-au transformat într-un inginer de rețele și sisteme informatice:

La 7 ani (1988) când am vazut primul calculator într-o secție de proiectare aeronave am știut că viețile generației mele vor arăta altfel decât a părinților noștri.

La 15 ani (1996) când am pășit într-un laborator de informatică conectat la Internet am știut că vom avea acces la toate informațiile, de oriunde și oricând.

La 18 ani (1999) când am beneficiat de primele urme de educație modernă în cadrul unui program inovativ am înțeles că vom învăța altfel.

La 23 de ani (2004) când am proiectat și implementat pentru prima dată o soluție informatică cap-coadă care a și fost folosită aproape două decade - am ințeles că efortul fiecăruia este important.

La 35 de ani (2016) când am decis că pot și pe cont propriu. Am ințeles că fiecare trebuie să își urmeze visul și să nu accepte compromisuri...profesionale.

Perioada de liceu o consideră definitorie în pregătirea generației de viitori ingineri de rețele și, de ce nu, de adopția mai rapidă a fenomenului Internet in România.

Mihai Pârlea - Peste 20 de ani de experiență în managementul rețelelor, securitate informatică, automatizări, în prezent - Seasoned IT Team Lead la NXP Semiconductors.

A treia ediție a Concursului de literatură SF și fantasy
Știință 05 Decembrie 2024, 01:07

A treia ediție a Concursului de literatură SF și fantasy

Asociația „ Renașterea Buzoiană ” revine în 2024 cu un concurs care promite să devină tradiție. Criticul...

A treia ediție a Concursului de literatură SF și fantasy
Pilula magică - Beneficiile extraordinare și riscurile tulburătoare ale noilor medicamente pentru slăbit
Știință 04 Decembrie 2024, 15:20

Pilula magică - Beneficiile extraordinare și riscurile tulburătoare ale noilor medicamente pentru slăbit

Pilula magică - Beneficiile extraordinare și riscurile tulburătoare ale noilor medicamente pentru slăbit ,  o carte...

Pilula magică - Beneficiile extraordinare și riscurile tulburătoare ale noilor medicamente pentru slăbit
Ana Raluca Chișu: „De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități atragem atenția asupra faptului că și aceste persoane au drepturi”
Știință 03 Decembrie 2024, 16:25

Ana Raluca Chișu: „De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități atragem atenția asupra faptului că și aceste persoane au drepturi”

Artă, educație și dialog pentru un viitor incluziv  este motto-ul sub care  Asociația KinetoBebe...

Ana Raluca Chișu: „De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități atragem atenția asupra faptului că și aceste persoane au drepturi”
Raportul de gardă - Răspândirea dezinformării despre tratamentele pentru cancer prin intermediul aplicației TikTok poate reprezenta un pericol ascuns pentru tineri
Știință 03 Decembrie 2024, 14:40

Raportul de gardă - Răspândirea dezinformării despre tratamentele pentru cancer prin intermediul aplicației TikTok poate reprezenta un pericol ascuns pentru tineri

Este una dintre concluziile unui  studiu  realizat recent în cadrul  Universității din Londra ,...

Raportul de gardă - Răspândirea dezinformării despre tratamentele pentru cancer prin intermediul aplicației TikTok poate reprezenta un pericol ascuns pentru tineri
Ziua Mondială SIDA - Discriminarea doare mai tare decât boala
Știință 02 Decembrie 2024, 17:16

Ziua Mondială SIDA - Discriminarea doare mai tare decât boala

Chiar dacă a trecut - Ziua Mondială SIDA se marchează în fiecare an, la nivel mondial, la 1 decembrie -, problematica...

Ziua Mondială SIDA - Discriminarea doare mai tare decât boala
Cafeneaua de știință - Belgica: visul primei Nopți Polare – o poveste despre curaj și descoperire
Știință 02 Decembrie 2024, 13:27

Cafeneaua de știință - Belgica: visul primei Nopți Polare – o poveste despre curaj și descoperire

În direct de la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” ,  la Radio România...

Cafeneaua de știință - Belgica: visul primei Nopți Polare – o poveste despre curaj și descoperire
DropCoal, ready to go!
Știință 29 Noiembrie 2024, 16:22

DropCoal, ready to go!

DropCoal , experimentul românesc dezvoltat integral în România și care va studia dinamica fluidelor...

DropCoal, ready to go!
EcoFrecvențe #12 - Infrastructură vs viață sălbatică. Soluții pentru coabitare
Știință 29 Noiembrie 2024, 14:13

EcoFrecvențe #12 - Infrastructură vs viață sălbatică. Soluții pentru coabitare

Domeniul protejării naturii este unul foarte vast, cu probleme și soluții care se întrepătrund. Ecoductele sunt...

EcoFrecvențe #12 - Infrastructură vs viață sălbatică. Soluții pentru coabitare
Ascultă live

Ascultă live

12:30 - 13:00
Discuri de cinci stele
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
12:00 - 13:00
reluare: RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru