Ascultă Radio România Cultural Live

Știința 360 - 27 octombrie 2023 - CNIV 2023: 30 de ani de INTERNET în România. Oameni, momente și imagini

27 Octombrie 2023, 11:06

În direct la Radio România Cultural, pe www.radioromaniacultural.ro, dar și video pe Facebook Radio România Cultural, de la Biblioteca Centrală a Universității Naționale de Științe și Tehnologie Politehnica București, începând cu ora 14.00 de la CNIV 2023: 30 de ani de INTERNET în România. Oameni, momente și imagini (https://cniv.ro/).

Invitați - câțiva dintre cei care, acum 30 de ani, au contribuit la apariția și creșterea Internetului în România, în diverse locuri și sub diverse forme: Madlen Șerban, Paloma Petrescu, Nicolai Sandu și câțiva dintre elevii de atunci Mihai Pârlea, Sorin Ion Rabu, Alexandru Coșbuc.

Va fi o emisiune frumoasă, cu multe amintiri excepționale și cu multă emoție!

Nicolai Sandu: La vremea aceea (1991-1997) eram coordonator programe la Fundația Soros din București. Printre altele am coordonat două proiecte: Computere pentru școli și Internet pentru licee. Primul a avut un succes excepțional, fiind replicat în mai multe Fundații Soros / Open Society Foundations din Europa Centrală și de Est.

Madlen Șerban: Acum 30 de ani eram directoarea Grupului școlar ICM nr 3 din Craiova care era și școală UNESCO. Este un grup școlar pentru a cărui înființare am umblat mult cu o echipă de visători ca și mine - în 1990 noi ceream înființarea unui grup școlar, după ce toate școlile fuseseră licee tehnice sau școli profesionale. Așa-numita școală a OLTCIT Craiova, care se numea Liceul Nicolae Titulescu a redevenit liceu teoretic imediat după revoluție. Visătorii am convenit că învățământul profesional și tehnic este altceva decît centrul de formare al unei fabrici.

Și așa a început ...

Radu Jugureanu a fost dirigintele fiului meu la Cantemir!

Paloma Petrescu - A absolvit în 1980 Facultatea de Tehnologie Chimică, în cadrul Universității Babeș Bolyai, din Cluj, cu specializarea chimie analitică, cromatografie.

A fost profesor de chimie, titular la Liceul industrial nr. 3, la Liceul industrial nr. 5, transformat, cu implicarea sa directă, în Liceul teoretic Traian, apoi la Colegiul Național Mircea cel Bătrân, în Constanța, pentru 29 de ani, până în 2009 când și-a dat demisia din învățământ pentru a servi, în continuare educația, în mediul privat, ca expert certificat în educație, manager, expert educațional, teamleader în proiecte educaționale finanțate din FSE sau Banca Mondială.

A îmbinat experiența la catedră cu cea de responsabil în structuri administrative pe plan local (inspector școlar general adjunct (1993 – 1997), inspector școlare general (2001 – 2004), în județul Constanța), iar la național ca Secretar de stat pentru învățământ preuniversitar (2005 – 2006). În 1994 a aflat despre „poșta electronică” de la colegul profesor și director de la liceul Carmen Sylva din Eforie Sud, Florin Șerbu.

În 2002 a înființat la Inspectoratul Școlar Constanța, Academia Regională CISCO, cu 20 de Academii locale, în 20 de licee din municipiu și județ. Din banii obținuți din taxele cursanților a achiziționat calculatoare pentru dotarea inspectoratului școlar. În 2002 la Inspectoratul școlar Constanța s-a inaugurat Rețeaua intranet, prin implicarea expertului IT al instituției, Agneta Șerban. În cursurile CISCO, de administrator de rețea au fost școliți elevi de liceu din clasele a XI-a și a XII-a pentru a asigura mentenanța rețelelor de calculatoare, pentru că tocmai se achiziționaseră prin SEI, la nivel național, calculatoare pentru organizarea laboratoarelor de informatică.

A contribuit, în calitate de coautor, la biblioteca de resurse în domeniul leadership-ului, managementului în domeniul educațional, alături de alți autori cunoscuți.

Este un susținător dedicat și neobosit al educației, despre care, atunci când se vorbește despre incluziune, echitate, inovație, adecvare la nevoi, răspunde: „Nu se poate să nu se poată”.

· Management Educațional”, CDRMO, Iasi, 2004

· Management Educațional”, Dacia, Cluj, 2002

· Management Educațional pentru scoli”, 2001 sub autoritatea Institutului de științe ale educației/Ministerului Educației si Cercetării

· “Transdisciplinaritatea, o noua abordare a învățării, EDP, Bucuresti,2007

Cătălin Prunariu

Director de zbor TAROM și comandant BOEING 737.

În 1993 era elev în clasa a X-a la Liceiul Dimitrie Cantemir din București.

Alexandru Coșbuc-Ionescu: Absolvent al Universității Politehnica din București (2003), Facultatea de Automatică și Calculatoare, a continuat studiile cu un MBA la Tiffin University (2007). Ulterior a urmat mai multe programe de instruire pentru manageri, la Harvard Business School (2009), Columbia University (2011) si Northwestern University Chicago (2016).

Activează de peste 20 de ani în industria de software. A înființat și condus compania Software Innovative Vision LLC în Dubai, aceasta fiind în perioada 2008 – 2017 principalul furnizor de conținut educațional din Emiratele Arabe Unite.
Începând cu anul 2018, dl. Coșbuc ocupă funcția de vicepreședinte al companiei Software Imagination & Vision – SIMAVI și coordonează proiecte ample de digitalizare în Romania și la Bruxelles.

În anul 2013, dl. Coșbuc a primit premiul special pentru tineri manageri de top din partea revistei Business Magazine pentru realizarile deosebite privind extinderea afacerilor SIVECO din zona Golfului Arab.

Este membru al mai multor asociații și organizații cu profil ingineresc și a publicat mai multe articole și interviuri TV pe teme de digitalizare, eLearning, IT, inteligența artificială, analiza datelor mari. (Alexandru Coșbuc)

Sorin Ion Rabu: Sorin este un (înca tânăr - cel puțin la suflet) antrepenor român în vârstă de 42 de ani, un rezultat 100% al educației românești.

Din context și din mândria și patriotismul pe care le consider valori proprii definitorii, chiar dacă la absolvirea liceului am avut posibilitatea și multe exemple dintre colegii mei, am refuzat să plec la studii în străinătate.

Mândria și patriotismul au fost susținute de cei 4 ani de liceu petrecuți în mare parte în inima laboratorului de informatică (între 1996 și 2000) când am descoperit că România este la început de drum din punct de vedere IT&C și că menirea mea este să îmi pun în valoare toate cunoștintele și abilitățile pentru a susține digitalizarea...În cei 4 ani de liceu am descoprit Internetul - cu noroc că la momentul respectiv Colegiul Național Cantemir Vodă era printre puținele instituții românești conectate la Internet - și pentru că unde vine pe cap omului norocul vine din belșug - am fost și unul dintre primii exponenți ai programului de Academii Cisco (program de eLearning organizat de unul dintre cei mai mari producători mondiali de echipamnete de rețea). Am devenit încă de la vârsta maturității unul dintre pionierii României în domeniul telecomunicațiilor.

Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din Universitatea Politehnica Bucuresti - la secția Rețele și Software pentru Telecomunicații (2000-2005) a contribuit semnificativ cu baze teoretice și diverse proiecte la aprofundarea cunoștințelor.

În câmpul muncii din anul 2000 - am ales întotdeauna provocările și angajamentele care mi-au stârnit interesul și care mi-au permis să creez, să construiesc, să contribui - nici una dintre activități nu a fost "doar pentru că trebuie"

2000 - până în prezent (încă îmi face plăcere să împărtășesc din experiență și cunoștințe cu orice ocazie) instructor în cadrul programului Academiilor Cisco

2001 - 2002 - programator - nu mi s-a potrivit stilul, dar proiectul a fost unul deosebit de interesant - digitalizarea Registrului Național de endoprotezare din cadrul spitalului ortopedic Foișor!

2003 - 2005 - inginer software și de retele - pentru soluții și tehnologii de vârf din cadrul portofoliului IBM

2005 - 2015 - inginer de telecomunicații, arhitect de rețea, cercetare și dezolvare - în cadrul unui operator de telecomunicații și Internet cu acționariat 100% românesc - fiecare an a fost un proiect, o temă, o tehnologie sau o inovație!

2016 - 2017 - coordonator cercetare industrială pentru punerea în producție a unui centru de date IT&C de ultimă genarație - soluție inovativă de construcție în containere maritime și elemente de energie regenerabilă

2017 - prezet - asociat la o companie 100% românească - integrator de soluții informatice complexe în special în tehnologii cloud computing și securitatea rețelelor cibernetice

Etapele principale care m-au transformat într-un inginer de rețele și sisteme informatice:

La 7 ani (1988) când am vazut primul calculator într-o secție de proiectare aeronave am știut că viețile generației mele vor arăta altfel decât a părinților noștri.

La 15 ani (1996) când am pășit într-un laborator de informatică conectat la Internet am știut că vom avea acces la toate informațiile, de oriunde și oricând.

La 18 ani (1999) când am beneficiat de primele urme de educație modernă în cadrul unui program inovativ am înțeles că vom învăța altfel.

La 23 de ani (2004) când am proiectat și implementat pentru prima dată o soluție informatică cap-coadă care a și fost folosită aproape două decade - am ințeles că efortul fiecăruia este important.

La 35 de ani (2016) când am decis că pot și pe cont propriu. Am ințeles că fiecare trebuie să își urmeze visul și să nu accepte compromisuri...profesionale.

Perioada de liceu o consideră definitorie în pregătirea generației de viitori ingineri de rețele și, de ce nu, de adopția mai rapidă a fenomenului Internet in România.

Mihai Pârlea - Peste 20 de ani de experiență în managementul rețelelor, securitate informatică, automatizări, în prezent - Seasoned IT Team Lead la NXP Semiconductors.

”Festivalul de știință STREAM” la Ziua Românească din Eindhoven
Știință 20 Iunie 2024, 14:00

”Festivalul de știință STREAM” la Ziua Românească din Eindhoven

Ziua Românească este ”evenimentului anual de vară al comunității românești din Eindhoven”, ajuns...

”Festivalul de știință STREAM” la Ziua Românească din Eindhoven
Dr. Mariana Cărămidă, trezorier CMSR: „Două treimi dintre adulți și copii prezintă carii dentare ce necesită tratament”
Știință 20 Iunie 2024, 11:30

Dr. Mariana Cărămidă, trezorier CMSR: „Două treimi dintre adulți și copii prezintă carii dentare ce necesită tratament”

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a efectuat un studiu-pilot privind situația sănătății orale la nivel...

Dr. Mariana Cărămidă, trezorier CMSR: „Două treimi dintre adulți și copii prezintă carii dentare ce necesită tratament”
Radu Vlădăreanu: „Trebuie să vorbim despre HPV pentru că (...) duce la apariția cancerului de col uterin, dar și a altor forme de cancer”
Știință 19 Iunie 2024, 15:50

Radu Vlădăreanu: „Trebuie să vorbim despre HPV pentru că (...) duce la apariția cancerului de col uterin, dar și a altor forme de cancer”

De aceea și ”Summitului pentru Prevenirea HPV 1.0: Screening și Vaccinare - HPV Prevention Summit 1.0: Screening...

Radu Vlădăreanu: „Trebuie să vorbim despre HPV pentru că (...) duce la apariția cancerului de col uterin, dar și a altor forme de cancer”
Prof. univ. dr. Liana Gheorghe: „Riscul de a avea ficat gras cu steatohepatită, cu predispoziție la ciroză este de 70-75% la persoanele obeze”
Știință 19 Iunie 2024, 14:21

Prof. univ. dr. Liana Gheorghe: „Riscul de a avea ficat gras cu steatohepatită, cu predispoziție la ciroză este de 70-75% la persoanele obeze”

Boala ficatului gras afectează 1 din 3 adulți și 1 din 8 copii, la nivel mondial. Formele avansate ale acestei afecțiuni sunt...

Prof. univ. dr. Liana Gheorghe: „Riscul de a avea ficat gras cu steatohepatită, cu predispoziție la ciroză este de 70-75% la persoanele obeze”
Asteroid Day 2024 - Ziua Porților Deschise la Institutul Astronomic al Academiei Române
Știință 19 Iunie 2024, 11:01

Asteroid Day 2024 - Ziua Porților Deschise la Institutul Astronomic al Academiei Române

Primăria Municipiului București, prin Direcția de Mediu-Serviciul Ecologie Urbană în parteneriat cu Administrația...

Asteroid Day 2024 - Ziua Porților Deschise la Institutul Astronomic al Academiei Române
Anatomia traumei, ”o carte pentru fiecare dintre noi”
Știință 18 Iunie 2024, 14:00

Anatomia traumei, ”o carte pentru fiecare dintre noi”

”Această carte este pentru fiecare dintre noi, chiar cred că este pentru fiecare dintre noi”, spune Dr....

Anatomia traumei, ”o carte pentru fiecare dintre noi”
Yolanda Crețescu, psiholog: „Bărbații sunt mai puțin atenți la simptomele depresiei”
Știință 14 Iunie 2024, 16:06

Yolanda Crețescu, psiholog: „Bărbații sunt mai puțin atenți la simptomele depresiei”

Statisticile arată că bărbații sunt mai puțin predispuși să caute asistență medicală, ignorând de multe ori, semnele și...

Yolanda Crețescu, psiholog: „Bărbații sunt mai puțin atenți la simptomele depresiei”
Exploratorii lumii de mâine: Ce citesc redactorii de la New Scientist
Știință 14 Iunie 2024, 09:30

Exploratorii lumii de mâine: Ce citesc redactorii de la New Scientist

Science fiction, desigur. Iată o listă inedită: cea a cărților preferate ale redactorilor prestigioasei reviste britanice de...

Exploratorii lumii de mâine: Ce citesc redactorii de la New Scientist
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 10:00
O oră cu Dana
Ascultă live Radio România Cultural
09:05 - 10:00
MATINALII … DE RUSALII (continuare)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
09:30 - 10:00
ÇáÝĘŃÉ ÇáĂćáě
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru