Ascultă Radio România Cultural Live

Știința explicată pe înțelesul tuturor: finala Games of Science 2023 are loc pe 11 iunie la SpaceFEST cu premii de 2000 de euro pentru câștigător 

Știința explicată pe înțelesul tuturor: finala Games of Science 2023 are loc pe 11 iunie la SpaceFEST cu premii de 2000 de euro pentru câștigător 

29 Mai 2023, 15:42

,,Games of Science’’, organizat de Social Innovation Solutions și coordonat de Ada Roseti, în colaborare cu British Council, este un proiect inovator care unește lumea științei cu activități menite să dezvolte abilități de comunicare prin joc și interacțiune competitivă.

Proiectul urmărește să încurajeze tinerii cercetători să transpună ideile științifice într-un limbaj accesibil publicului larg și îi ajută să își construiască discursurile despre procesele complexe din cadrul studiilor academice prin sesiuni de training personalizate. În cadrul competiției Games of Science participanții împărtășesc descoperirile lor într-un limbaj ușor de înțeles și atractiv.

La această ediţie s-au înscris peste 250 de persoane, din care 119 au urmat sesiunea de training şi au participat la cele opt concursuri de calificare care au avut loc în perioada 9 martie - 24 aprilie. La finala de la Bucureşti, pe 11 iunie, vor participa cei care au ajuns în cele opt finale locale: Paula Andres de la Academia Forţelor Terestre din Sibiu; Dumitru Daniel Badea de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi; Călin Birdean de la Universitatea Politehnică din Timişoara; Mihai Boni de la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei; Georgia Boni de la Institutul Național pentru Fizica Materialelor; Robert Botea de la Universitatea din Bucureşti; Alexandra Burdulea de la Universitatea de Vest din Timişoara; Costin Enache de la Universitatea din Bucureşti; Ștefania-Claudia Jitaru de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi; Raluca Neagu de la Universitatea Transilvania din Braşov; Tudor Osiescu de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca; Florentina Pîslan de la Universitatea din Bucureşti; Mirel Popa de la Institutul de Biologie şi Patologie Celulară Nicolae Simionescu; Bianca-Alexandra Stoean de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca; Florin Teleanu de la Universitatea din Bucureşti; Andrada Vincze de la Universitatea din Bucureşti. Între cei 16 finalişti se află un student, patru masteranzi, opt doctoranzi de la şapte instituţii de învăţământ şi trei cercetători la institute de cercetare, care vorbesc despre subiecte precum undele gravitaţionale, direcţii de investigaţii în studiul bolii Alzheimer sau impactul expansiunii urbane asupra mediului. Finala Games of Science are un format original de competiție interactivă, cu runde eliminatorii de de 15, 30, 60, 120 şi 180 de secunde și prezentări în sistem dinamic, în echipe de 2 persoane.

În iunie 2023, timp de trei zile, campusul Universităţii Politehnica din Bucureşti găzduiește SpaceFEST, eveniment dedicat promovării tehnologiei și inovației. SpaceFEST este un eveniment realizat de Universitatea POLITEHNICĂ din București în parteneriat cu Fundația Space for a Better World și OP Global Events și susține proiectul AIM HIGHER ROMANIA, menit să inspire și să educe oamenii de toate vârstele cu privire la exploatarea spațială.

Finala Games of Science are loc pe 11 iunie, în prima zi de SpaceFEST, în incinta clădirii Bibliotecii UPB. Accesul la evenimentul Games of Science se face prin înscriere la formularul de aici.

Finala Games of Science și Social Innovation Solutions se alătură astfel SpaceFEST și susține demersurile și activitățile făcute de organizatori pentru acest eveniment: dezbateri, întâlniri cu astronauți renumiți la nivel internațional, demonstrații de imprimare 3D și robotică, precum și ateliere specializate pe teme de astronomie, sateliți și rachete.

Organizat de Social Innovation Solutions, Games of Science este un proiect de promovare a comunicării științei pe înțelesul publicului larg, dezvoltat și implementat de Ada Roseti, cu studii în domeniul chimiei și cu experiență de peste 25 de ani în media și comunicare. Formatul Games of Science este constituit din sesiuni de training cu tineri oameni de ştiinţă, la finalul cărora participanții intră în competiție directă într-un concurs de prezentăre a ideilor de cercetare. Premiul cel mare este 2000 de euro.

A doua ediție a "Games of Science" oferă oportunități unice tinerilor cercetători din România. Pe lângă participarea la concurs, aceștia au acces la ateliere de comunicare publică și intră într-o comunitate globală de inovatori și changemakers, alături de care pot schimba idei și impresii pe teme științifice.

Dincolo de aspectul competițional, Games of Science este un proiect de promovare a comunicării științei. În cadrul sesiunilor de pregătire, participanții învață să vorbească în public, să își gestioneze emoțiile pentru a fi convingători în fața unui juriu, să prezinte subiectele complexe ale cercetărilor proprii în limbaj simplu și să dezvoltare abilități de public speaking.

“Credem că tinerii cercetători care participă la Games of Science, împreună cu comunitatea internațională Social Innovation Solutions, au potențialul de a identifica teme de cercetare esențiale și soluții inovatoare care să ne ajute să construim împreună un viitor sustenabil. Prin acest proiect educațional, dezvoltăm nu doar o mai bună popularizare a cercetării românești, dar și la încurajarea tinerilor să aleagă cariere în științe, dar și la crearea de parteneriate valoroase între mediul academic și cel de business.", Ciprian Stănescu, Președinte și CEO al Social Innovation Solutions, organizatorul Games of Science.

,,Peste 100 de tineri cercetători au răspuns provocării noastre şi s-au alăturat în acest an comunităţii Games of Science: au participat la traininguri, au colaborat, au învăţat, au concurat şi acum sunt mai pregătiţi să facă cercetare şi să aducă ştiinţa şi tehnologia în societate. Sunt bucuroasă că am avut ocazia să cunosc atât de mulţi tineri care ne-au acordat încrederea şi ne-au oferit timpul şi munca lor şi au făcut din cele opt sesiuni de calificare Games of Science ocazii de învăţare, de conectare şi de recâştigare a încrederii în viitor. Sunt 16 concurenţi calificaţi la finală, va fi un singur câştigător, dar, dacă e să ne luăm după cât de activă şi plină de energie e deja comunitatea Games of Science, cred că toţi am câştigat din experienţa asta.” Ada Roseti, coordonator Games of Science, doctorand al Universităţii din Bucureşti, şi specialist în comunicarea publică a ştiinţei.

Proiectul este dezvoltat alături de British Council, cu susținerea Aqua Carpatica și Lexonn, împreună cu universități din 6 orașe din România: Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Universitatea Politehnică București, dar și alte organizații educaționale și de business din România.

Andrew Glass, Director al British Council Romania, a subliniat importanța și nevoia de a susține eforturile dedicate dezvoltării unei rețele de comunicatori de știință și importanța de a aduce rezultatele oamenilor de știință români în atenția publicului, facilitând platforme de conversație. ,,British Council susține în continuare Social Innovation Solutions și pe Ada Roseti, care au preluat organizarea Games of Science în parteneriat cu unele dintre cele mai importante universități din România, și le urează tuturor participanților succes.” a declarat acesta.

Printre membrii juriului se regăsesc Dr. Oana Cuzino Medic Primar Gerontologie Geriatrie , fondator www.doc.ro; Maria Tudor, Chief Operating Officer, Central and Eastern Europe, Publicis Groupe; Valentina Vesler, director de PR si comunicare Valvis Holding; Mădălina Cocea, expert în comunicarea științei şi fondator al site-ului comunicarestiintifica.ro și Alexandra Moraru, Media Coordinator și Research Lead la Social Innovation Solutions, organizatorul Games of Science.

Finala Games of Science 2023 va aduna în fața publicului 16 finaliști.

Evenimentul va avea loc duminică, 11 iunie 2023, la Universitatea Politehnica din București şi va fi transmis live pe pagina de Facebook Games of Science.

“Forma schimbării” Tinerii și FONPC – dialog pentru schimbare 
Știință 22 Septembrie 2023, 10:11

“Forma schimbării” Tinerii și FONPC – dialog pentru schimbare 

  Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) vă invită la un dialog cu tinerii și copiii...

“Forma schimbării” Tinerii și FONPC – dialog pentru schimbare 
Și alte noutăți de toamnă
Știință 22 Septembrie 2023, 07:18

Și alte noutăți de toamnă

Criticul literar Cătălin Badea-Gheracostea continuă vineri, 22 septembrie, trecerea în revistă a evenimentelor din...

Și alte noutăți de toamnă
Știința 360 - 21 septembrie 2023 - Românii despre homeopatie
Știință 21 Septembrie 2023, 18:33

Știința 360 - 21 septembrie 2023 - Românii despre homeopatie

85% dintre români cunosc homeopatia, aproape 80% au încredere în acest tip de terapie, iar peste un sfert...

Știința 360 - 21 septembrie 2023 - Românii despre homeopatie
"Sori cu luna": un proiect de educație pentru sănătatea femeilor
Știință 21 Septembrie 2023, 15:52

"Sori cu luna": un proiect de educație pentru sănătatea femeilor

"Sori cu luna" este un amplu proiect inițiat de Ina Curic din Timișoara, sociolog și formator,...

"Sori cu luna": un proiect de educație pentru sănătatea femeilor
Știința 360 - 21 septembrie 2023 - Urme de viață în atmosfera exoplanetei K2-18b?
Știință 21 Septembrie 2023, 14:18

Știința 360 - 21 septembrie 2023 - Urme de viață în atmosfera exoplanetei K2-18b?

Telescopul James Web al NASA a detectat, în atmosfera exoplanetei K2-18b, o moleculă care apare doar acolo unde există...

Știința 360 - 21 septembrie 2023 - Urme de viață în atmosfera exoplanetei K2-18b?
Știința 360 - 21 septembrie 2023 - Metafizica celulei. De la potențial la real, sau de la numenal la fenomenal
Știință 21 Septembrie 2023, 14:11

Știința 360 - 21 septembrie 2023 - Metafizica celulei. De la potențial la real, sau de la numenal la fenomenal

Metafizica celulei. De la potențial la real, sau de la numenal la fenomenal,  o carte apărută la Editura...

Știința 360 - 21 septembrie 2023 - Metafizica celulei. De la potențial la real, sau de la numenal la fenomenal
Aliat pentru Sănătate Mintală: Plasa de siguranță: părinții, școala și profesorii - cum o ”țesem” pentru ei
Știință 21 Septembrie 2023, 14:06

Aliat pentru Sănătate Mintală: Plasa de siguranță: părinții, școala și profesorii - cum o ”țesem” pentru ei

Invitat, Viorel Roman, Dir. Ex. la Aliat pentru sănătatea mintală și psihoterapeut la Clinica Alliat București Realizator...

Aliat pentru Sănătate Mintală: Plasa de siguranță: părinții, școala și profesorii - cum o ”țesem” pentru ei
Prevenţia începe în familie
Știință 20 Septembrie 2023, 16:10

Prevenţia începe în familie

Cu un consilier şcolar, Alina Hora, o profesoară – Mariana Sinca şi o psiholoagă, Monica Dinulescu surprindem...

Prevenţia începe în familie
Ascultă live

Ascultă live

04:30 - 05:00
Colecții Românești (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
RADIO NOCTURNA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru