Ascultă Radio România Cultural Live

Știința explicată pe înțelesul tuturor: finala Games of Science 2023 are loc pe 11 iunie la SpaceFEST cu premii de 2000 de euro pentru câștigător 

Știința explicată pe înțelesul tuturor: finala Games of Science 2023 are loc pe 11 iunie la SpaceFEST cu premii de 2000 de euro pentru câștigător 

29 Mai 2023, 15:42

,,Games of Science’’, organizat de Social Innovation Solutions și coordonat de Ada Roseti, în colaborare cu British Council, este un proiect inovator care unește lumea științei cu activități menite să dezvolte abilități de comunicare prin joc și interacțiune competitivă.

Proiectul urmărește să încurajeze tinerii cercetători să transpună ideile științifice într-un limbaj accesibil publicului larg și îi ajută să își construiască discursurile despre procesele complexe din cadrul studiilor academice prin sesiuni de training personalizate. În cadrul competiției Games of Science participanții împărtășesc descoperirile lor într-un limbaj ușor de înțeles și atractiv.

La această ediţie s-au înscris peste 250 de persoane, din care 119 au urmat sesiunea de training şi au participat la cele opt concursuri de calificare care au avut loc în perioada 9 martie - 24 aprilie. La finala de la Bucureşti, pe 11 iunie, vor participa cei care au ajuns în cele opt finale locale: Paula Andres de la Academia Forţelor Terestre din Sibiu; Dumitru Daniel Badea de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi; Călin Birdean de la Universitatea Politehnică din Timişoara; Mihai Boni de la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei; Georgia Boni de la Institutul Național pentru Fizica Materialelor; Robert Botea de la Universitatea din Bucureşti; Alexandra Burdulea de la Universitatea de Vest din Timişoara; Costin Enache de la Universitatea din Bucureşti; Ștefania-Claudia Jitaru de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi; Raluca Neagu de la Universitatea Transilvania din Braşov; Tudor Osiescu de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca; Florentina Pîslan de la Universitatea din Bucureşti; Mirel Popa de la Institutul de Biologie şi Patologie Celulară Nicolae Simionescu; Bianca-Alexandra Stoean de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca; Florin Teleanu de la Universitatea din Bucureşti; Andrada Vincze de la Universitatea din Bucureşti. Între cei 16 finalişti se află un student, patru masteranzi, opt doctoranzi de la şapte instituţii de învăţământ şi trei cercetători la institute de cercetare, care vorbesc despre subiecte precum undele gravitaţionale, direcţii de investigaţii în studiul bolii Alzheimer sau impactul expansiunii urbane asupra mediului. Finala Games of Science are un format original de competiție interactivă, cu runde eliminatorii de de 15, 30, 60, 120 şi 180 de secunde și prezentări în sistem dinamic, în echipe de 2 persoane.

În iunie 2023, timp de trei zile, campusul Universităţii Politehnica din Bucureşti găzduiește SpaceFEST, eveniment dedicat promovării tehnologiei și inovației. SpaceFEST este un eveniment realizat de Universitatea POLITEHNICĂ din București în parteneriat cu Fundația Space for a Better World și OP Global Events și susține proiectul AIM HIGHER ROMANIA, menit să inspire și să educe oamenii de toate vârstele cu privire la exploatarea spațială.

Finala Games of Science are loc pe 11 iunie, în prima zi de SpaceFEST, în incinta clădirii Bibliotecii UPB. Accesul la evenimentul Games of Science se face prin înscriere la formularul de aici.

Finala Games of Science și Social Innovation Solutions se alătură astfel SpaceFEST și susține demersurile și activitățile făcute de organizatori pentru acest eveniment: dezbateri, întâlniri cu astronauți renumiți la nivel internațional, demonstrații de imprimare 3D și robotică, precum și ateliere specializate pe teme de astronomie, sateliți și rachete.

Organizat de Social Innovation Solutions, Games of Science este un proiect de promovare a comunicării științei pe înțelesul publicului larg, dezvoltat și implementat de Ada Roseti, cu studii în domeniul chimiei și cu experiență de peste 25 de ani în media și comunicare. Formatul Games of Science este constituit din sesiuni de training cu tineri oameni de ştiinţă, la finalul cărora participanții intră în competiție directă într-un concurs de prezentăre a ideilor de cercetare. Premiul cel mare este 2000 de euro.

A doua ediție a "Games of Science" oferă oportunități unice tinerilor cercetători din România. Pe lângă participarea la concurs, aceștia au acces la ateliere de comunicare publică și intră într-o comunitate globală de inovatori și changemakers, alături de care pot schimba idei și impresii pe teme științifice.

Dincolo de aspectul competițional, Games of Science este un proiect de promovare a comunicării științei. În cadrul sesiunilor de pregătire, participanții învață să vorbească în public, să își gestioneze emoțiile pentru a fi convingători în fața unui juriu, să prezinte subiectele complexe ale cercetărilor proprii în limbaj simplu și să dezvoltare abilități de public speaking.

“Credem că tinerii cercetători care participă la Games of Science, împreună cu comunitatea internațională Social Innovation Solutions, au potențialul de a identifica teme de cercetare esențiale și soluții inovatoare care să ne ajute să construim împreună un viitor sustenabil. Prin acest proiect educațional, dezvoltăm nu doar o mai bună popularizare a cercetării românești, dar și la încurajarea tinerilor să aleagă cariere în științe, dar și la crearea de parteneriate valoroase între mediul academic și cel de business.", Ciprian Stănescu, Președinte și CEO al Social Innovation Solutions, organizatorul Games of Science.

,,Peste 100 de tineri cercetători au răspuns provocării noastre şi s-au alăturat în acest an comunităţii Games of Science: au participat la traininguri, au colaborat, au învăţat, au concurat şi acum sunt mai pregătiţi să facă cercetare şi să aducă ştiinţa şi tehnologia în societate. Sunt bucuroasă că am avut ocazia să cunosc atât de mulţi tineri care ne-au acordat încrederea şi ne-au oferit timpul şi munca lor şi au făcut din cele opt sesiuni de calificare Games of Science ocazii de învăţare, de conectare şi de recâştigare a încrederii în viitor. Sunt 16 concurenţi calificaţi la finală, va fi un singur câştigător, dar, dacă e să ne luăm după cât de activă şi plină de energie e deja comunitatea Games of Science, cred că toţi am câştigat din experienţa asta.” Ada Roseti, coordonator Games of Science, doctorand al Universităţii din Bucureşti, şi specialist în comunicarea publică a ştiinţei.

Proiectul este dezvoltat alături de British Council, cu susținerea Aqua Carpatica și Lexonn, împreună cu universități din 6 orașe din România: Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Universitatea Politehnică București, dar și alte organizații educaționale și de business din România.

Andrew Glass, Director al British Council Romania, a subliniat importanța și nevoia de a susține eforturile dedicate dezvoltării unei rețele de comunicatori de știință și importanța de a aduce rezultatele oamenilor de știință români în atenția publicului, facilitând platforme de conversație. ,,British Council susține în continuare Social Innovation Solutions și pe Ada Roseti, care au preluat organizarea Games of Science în parteneriat cu unele dintre cele mai importante universități din România, și le urează tuturor participanților succes.” a declarat acesta.

Printre membrii juriului se regăsesc Dr. Oana Cuzino Medic Primar Gerontologie Geriatrie , fondator www.doc.ro; Maria Tudor, Chief Operating Officer, Central and Eastern Europe, Publicis Groupe; Valentina Vesler, director de PR si comunicare Valvis Holding; Mădălina Cocea, expert în comunicarea științei şi fondator al site-ului comunicarestiintifica.ro și Alexandra Moraru, Media Coordinator și Research Lead la Social Innovation Solutions, organizatorul Games of Science.

Finala Games of Science 2023 va aduna în fața publicului 16 finaliști.

Evenimentul va avea loc duminică, 11 iunie 2023, la Universitatea Politehnica din București şi va fi transmis live pe pagina de Facebook Games of Science.

”Festivalul de știință STREAM” la Ziua Românească din Eindhoven
Știință 20 Iunie 2024, 14:00

”Festivalul de știință STREAM” la Ziua Românească din Eindhoven

Ziua Românească este ”evenimentului anual de vară al comunității românești din Eindhoven”, ajuns...

”Festivalul de știință STREAM” la Ziua Românească din Eindhoven
Dr. Mariana Cărămidă, trezorier CMSR: „Două treimi dintre adulți și copii prezintă carii dentare ce necesită tratament”
Știință 20 Iunie 2024, 11:30

Dr. Mariana Cărămidă, trezorier CMSR: „Două treimi dintre adulți și copii prezintă carii dentare ce necesită tratament”

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a efectuat un studiu-pilot privind situația sănătății orale la nivel...

Dr. Mariana Cărămidă, trezorier CMSR: „Două treimi dintre adulți și copii prezintă carii dentare ce necesită tratament”
Radu Vlădăreanu: „Trebuie să vorbim despre HPV pentru că (...) duce la apariția cancerului de col uterin, dar și a altor forme de cancer”
Știință 19 Iunie 2024, 15:50

Radu Vlădăreanu: „Trebuie să vorbim despre HPV pentru că (...) duce la apariția cancerului de col uterin, dar și a altor forme de cancer”

De aceea și ”Summitului pentru Prevenirea HPV 1.0: Screening și Vaccinare - HPV Prevention Summit 1.0: Screening...

Radu Vlădăreanu: „Trebuie să vorbim despre HPV pentru că (...) duce la apariția cancerului de col uterin, dar și a altor forme de cancer”
Prof. univ. dr. Liana Gheorghe: „Riscul de a avea ficat gras cu steatohepatită, cu predispoziție la ciroză este de 70-75% la persoanele obeze”
Știință 19 Iunie 2024, 14:21

Prof. univ. dr. Liana Gheorghe: „Riscul de a avea ficat gras cu steatohepatită, cu predispoziție la ciroză este de 70-75% la persoanele obeze”

Boala ficatului gras afectează 1 din 3 adulți și 1 din 8 copii, la nivel mondial. Formele avansate ale acestei afecțiuni sunt...

Prof. univ. dr. Liana Gheorghe: „Riscul de a avea ficat gras cu steatohepatită, cu predispoziție la ciroză este de 70-75% la persoanele obeze”
Asteroid Day 2024 - Ziua Porților Deschise la Institutul Astronomic al Academiei Române
Știință 19 Iunie 2024, 11:01

Asteroid Day 2024 - Ziua Porților Deschise la Institutul Astronomic al Academiei Române

Primăria Municipiului București, prin Direcția de Mediu-Serviciul Ecologie Urbană în parteneriat cu Administrația...

Asteroid Day 2024 - Ziua Porților Deschise la Institutul Astronomic al Academiei Române
Anatomia traumei, ”o carte pentru fiecare dintre noi”
Știință 18 Iunie 2024, 14:00

Anatomia traumei, ”o carte pentru fiecare dintre noi”

”Această carte este pentru fiecare dintre noi, chiar cred că este pentru fiecare dintre noi”, spune Dr....

Anatomia traumei, ”o carte pentru fiecare dintre noi”
Yolanda Crețescu, psiholog: „Bărbații sunt mai puțin atenți la simptomele depresiei”
Știință 14 Iunie 2024, 16:06

Yolanda Crețescu, psiholog: „Bărbații sunt mai puțin atenți la simptomele depresiei”

Statisticile arată că bărbații sunt mai puțin predispuși să caute asistență medicală, ignorând de multe ori, semnele și...

Yolanda Crețescu, psiholog: „Bărbații sunt mai puțin atenți la simptomele depresiei”
Exploratorii lumii de mâine: Ce citesc redactorii de la New Scientist
Știință 14 Iunie 2024, 09:30

Exploratorii lumii de mâine: Ce citesc redactorii de la New Scientist

Science fiction, desigur. Iată o listă inedită: cea a cărților preferate ale redactorilor prestigioasei reviste britanice de...

Exploratorii lumii de mâine: Ce citesc redactorii de la New Scientist
Ascultă live

Ascultă live

04:00 - 05:00
Concert de prânz (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
PSIHOLOGUL MUZICAL
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
04:00 - 05:00
Français 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru