Prima ediție a Festivalului Filmului de Limbă Portugheză va avea loc la Cinema Studio din Timișoara, între 8-11 mai 2025

30 Aprilie 2025, 16:15
În perioada 8-11 mai 2025, la Cinema Studio din Timișoara, va avea loc prima ediție a Festivalului Filmului de Limbă Portugheză, un eveniment cinematografic inedit care reunește pelicule din întreaga lume lusofonă. Festivalul este organizat de Ambasada Portugaliei în România, în colaborare cu Ambasada Braziliei în România, cu sprijinul Cinema Studio, al Centrului de Proiecte Timișoara și al Universității de Vest din Timișoara.
Deschiderea festivalului va avea loc în prezența E.S. Domnul Paulo Cunha Alves, Ambasadorului Portugaliei în România, a E.S. Domnul Ricardo Guerra Araújo, Ambasadorului Braziliei în România și a Președintelui Comunitătii Angoleze din România, Dr. Venceslau Mário.
De asemenea, festivalul se bucură și de prezența unei personalități a filmului din Portugalia: este vorba despre Margarida Rendeiro, unul dintre producătorii filmului Păstrătoarele poveștilor, păzitoarele cuvântului (regia: Raquel Freire/WomenLit), proiect cinematografic care aduce laolaltă poveștile unor scriitoare din țările de limbă portugheză, din generații și contexte culturale diferite, ale căror origini, amintiri, rezistență, creații literare și culturale individuale au puncte comune.
Festivalul marchează o premieră în peisajul cultural românesc, propunându-și să aducă în fața publicului larg diversitatea și universalitatea limbii portugheze, una dintre cele mai vorbite limbi la nivel mondial, prezentă pe patru continente. Prin selecția sa variată de filme, evenimentul explorează atât identitatea culturală comună, cât și nuanțele locale ale limbii portugheze, așa cum este ea vorbită și trăită în Angola, Brazilia, Mozambic și Portugalia.
„Cu un total de nouă proiecții, publicul român va avea ocazia de a face cunoștință cu o mare varietate de genuri cinematografice din cele patru puncte cardinale ale Lusofoniei.
De asemenea, ne dorim ca odată cu această ocazie, să vă prezentăm diverse genuri de film, de la dramă la comedie, de la documentare la scurtmetraje, dedicând două sesiuni în acest scop, una dintre ele fiind special concepută pentru publicul format din copii și tineri, unde vor fi prezentate 7 scurtmetraje de animație.
Vor fi prezentate filme clasice din cinematografia în limbă portugheză, filme mai recente ale unor regizoare premiate, un documentar care ne invită să cunoaștem zonele marginale ale limbii, cum ar fi scrierile femeilor din diferite regiuni, și încă unul care, prin intermediul ficțiunii, ne permite să descoperim patru autoare braziliene.
O mostră variată și originală din ceea ce are mai bun de oferit cinematografia lusofonă, care își propune să ajungă la cele mai variate categorii de public, la cinema Studio din Timișoara”, a declarat Ana Rita Sousa, directoarea Institutului Camões din București.
Pe lângă proiecții, evenimentul creează și un spațiu de reflecție culturală și educație, în care vizitatorii pot descoperi relațiile istorice, sociale și culturale dintre țările care împărtășesc limba portugheză.
Prin această inițiativă, organizatorii doresc să promoveze dialogul intercultural, valorile artistice comune și unitatea în diversitate a unei limbi care conectează milioane de oameni, din Lisabona până la Luanda, din Maputo până la Rio de Janeiro.
Accesul la toate proiecții se face pe bază de bilet. Filmele sunt subtitrate în limba română și în limba engleză.
PROGRAM:
JOI, 8 mai
• ora 20.00: Marele Kilapy (dramă și comedie) | regia: Zezé Gamboa (Angola/Portugalia, 2012, 97 min.)
Cu: Lázaro Ramos, João Lagarto, Pedro Hossi, Hermila Guedes, Buda Lira
Comedie satirică inspirată din fapte reale, filmul îl urmărește pe Joãozinho, un tânăr seducător și nonconformist din Angola anilor ’60-’70, care sfidează sistemul colonial portughez cu farmec și umor. Prins între dorința de libertate și realitățile unei societăți opresive, el devine fără voie o figură subversivă.
Premii: Cel mai bun actor – FESTIN; Cel mai bun costum – Caminhos do Cinema Português.
VINERI, 9 mai
proiecție și Q&A: Margarida Rendeiro, co-producătoarea filmului
• ora 18.00: Păstrătoarele poveștilor, păzitoarele cuvântului | regia: Raquel Freire/WomenLit (documentar, Portugalia, 2025, 86 min.)
Cu: Ana Paula Tavares, Gisela Casimiro, Ellen Lima, Fernanda Vieira, Eliana N'Zualo, Énia Lipanga, Fátima Bettencourt, Odete
Un documentar despre șapte scriitoare din spațiul lusofon, din generații și culturi diferite, reunite de proiectul WomenLit. Filmul explorează legătura dintre memorie, identitate și creație, celebrând diversitatea și forța limbii portugheze în lume.
• ora 20.00: Snu | regia: Patrícia Sequeira (dramă, Portugalia, 2019, 94 min.)
Cu: Inês Castel-Branco, Pedro Almendra, Inês Rosado, Simon Frankel
Povestea de dragoste dintre politicianul Francisco Sá Carneiro și editoarea Snu Abecassis, o relație pasională și curajoasă care a sfidat normele sociale ale Portugaliei anilor ’70. Împreună, au luptat pentru democrație și au trăit intens până la tragicul lor sfârșit în 1980.
SÂMBĂTĂ, 10 mai
• ora 16.30: Scurtmetraje lusofone de ficțiune (subtitrate în limba română)
Refrenul îndrăgostiților | regia: Tiago Guedes (Portugalia, 2014, 23 min.)
Cu: Isabel Abreu, Gonçalo Waddington
Două puncte de vedere. Un eveniment extrem. Două voci. Aerul nu mai intră, câtuși de puțin, deloc. Atât de mult timp pierdut făcând lucruri lipsite de importanță.
Copila | regia: Simão Cayatte (Portugalia, 2016, 15 min.)
Cu: Joana Santos, Sílvia Filipe, Íris Cayatte, Pedro Carmo
Lisabona, 1971. O tânără „femeie casnică” își face curaj și descoperă o realitate care îi va schimba viața pentru totdeauna.
Bad for a moment [Rău pentru o clipă] | regia: Daniel Soares (Portugalia, 2024, 15 min.)
Cu: João Villas-Boas, Ana Vilaça, Isac Graça, Cláudia Jardim, João Patrício
Proprietarul unui atelier de arhitectură participă, alături de echipa sa, la un eveniment de team-building. Situația scapă de sub control, iar arhitectul este pus față în față cu realitatea dură a cartierului social care era modernizat.
• ora 18.00: Pisicile nu amețesc | regia: José Pedro Vasconcelos (Portugalia, 2014, 85 min.)
Cu: Maria do Céu Guerra, João Jesus, Fernanda Serrano, Ricardo Carriço
Un adolescent rătăcit și o văduvă în vârstă descoperă o legătură neașteptată, într-o poveste emoționantă despre prietenie, vindecare și umanitate, născută într-un moment de criză și singurătate.
• ora 20.00: Leghe [Légua] | regia: Filipa Reis și João Miller Guerra (dramă, Portugalia, 2023, 119 min.)
Cu: Carla Maciel, Fátima Soares, Vitória Nogueira da Silva, Sara Machado
Trei generații de femei se confruntă cu schimbarea, dorul și sfârșiturile inevitabile într-un conac abandonat din nordul Portugaliei. O reflecție poetică despre migrație, memorie și legături de neclintit.
DUMINICĂ, 11 mai
• ora 16.30: Scurtmetraje lusofone de animație pentru copii: proiecții speciale de animație, accesibile și atractive pentru cei mici:
Tocanița de pui (regie: Joana Toste, Portugalia, 2007, 5 min.)
Povestea unei caramele | regia: Pedro Mota Teixeira (Portugalia, 2007, 10min.)
Cină în Lisabona | regia: André Carrilho | (Portugalia, 2008, 10min.)
Amélia & Duarte | regia: Mónica Santos, Alice Guimarães (Portugalia/Germania, 2015, 11 min.)
Somnoroasa | regia: Marta Monteiro (Portugalia, 2017, 11 min.)
Bărbatul cu picioare lungi | regia: Vitor Hugo (Portugalia, 2023, 8 min.)
Percebes | regia: Alexandra Ramires si Laura Gonçalves (Portugalia, 2024, 11m.)
• ora 18.00: Trenul cu sare și zahăr | regia: Licínio de Azevedo (dramă, Mozambic/ Portugalia, 2016, 89 min.)
Cu: Matamba Joaquim, Thiago Justino, Mário Mabjaia
Mozambic se află în plin război civil. Trenul care leagă Nampula (oraș din Mozambic) de Republica Malawi este singura speranță pentru sute de oameni dispuși să-și riște viața într-o călătorie pentru a asigura supraviețuirea familiilor lor. O călătorie cu un tren care înaintează cu 5 km/oră pe porțiuni sabotate de cale ferată, lăsându-i complet vulnerabili pe toți cei care se află la bord și care caută o urmă de speranță în vreme de război.
• ora 20.00: Nesupusele | regia: Carol Benjamin, Ana do Carmo, Julia Katharine, Luh Maza și Tais Amordivino (dramă, Brazilia, 2024, 72 min.)
Cu: Divina Valéria, Gilda Nomacce, Jessica Marques, Josi Varjã
Diverse scriitoare își reunesc creațiile literare în acest lungmetraj conceput sub forma unei antologii. Scenariile reprezintă adaptări după povestiri aparținând unor scriitoare braziliene de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Moartea, însănătoșirea, căsătoria și dorința sunt teme omniprezente în aceste povești în care femeile își revizitează trecutul în căutarea libertății.