Ascultă Radio România Cultural Live

SELECȚIE: SECȚIUNE PRINCIPALĂ București Docuart Fest 2016

23 Septembrie 2016, 07:30

Doar o răsuflare  R. Monica Lăzurean-Gorgan

Bio: Fondator al Manifest Film, membru European Film Academy, absolvent al workshop-ului EAVE 2011. Reprezentanta României în programul Producers on the Move, organizat de către European Film Promotion în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes (2012).

Sinopsis: FIlmul explorează natura contradictorie a iubirii în viața de familie. Dobrin, Lia, soția lui și cei 3 copii. Dobrin așteaptă să se întâmple o minune care să o facă pe Denisa, fiica lui cea mică, să se ridice din scaunul cu rotile și să poată merge. Pe măsură ce copiii devin adulți sub ochii noștri, vedem cum legătura lui puternică cu Dumnezeu influențează relațiile de familie.

Proiecționistul R. Norbert Fodor

Bio: Norbert Fodor este masterand la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj- Napoca. A câștigat premiul de imagine al secțiunii film documentar studențesc în cadrul Astra Film 2014 cu filmul Mohamed Tomescu, realizat în cadrul workshopului Aristoteles.

Sinopsis: Un documentar hibrid despre Alex, un tip inadaptat social care iubeşte muzica electronică. Tocmai şi-a terminat noul album şi vrea să invite întregul oraş la o gigantică petrecere de lansare. Dar oare va veni cineva la petrecere?

Imagini din vis R. Sorin Luca

Bio: În 2007, înainte de criză, a reușit să cumpere echipamentul minim necesar pentru producția de documentar. Convingerea sa e că românii trăiesc într-o țară cu adânci rădăcini în absurd, așa că ideea realizării unui documentar a fost o consecință firească a acestui crez.

Sinopsis: 1978. Dictatorul Ceaușescu și partidul comunist persecutau artiștii „subversivi”. Printre ei se remarca muzicianul Rodion Roșca, un pionier al muzicii electronice românești. Deși a fost un star radio, albumul său de debut n-a fost niciodată lansat. Astăzi, el trăiește la țară, tot după propriile sale legi. Alături de el intrăm pe tărâmul viselor.

Ultimul căldărar R. Cosmin Bumbuț & Elena Stancu

Bio Cosmin: Timp de 15 ani, a fost unul dintre cei mai cunoscuți fotografi de modă. La 40 de ani, a hotărât să realizeze doar esee foto despre oameni reali cu istorii interesante. Aceste povești pot fi găsite la En.teleleu.eu/Teleleu.eu.

Bio Elena: După 10 ani de jurnalism a decis să colaboreze cu fotograful Cosmin Bumbuț și, împreună, au început să călătorească de-a lungul și de-a latul României ca să lucreze la proiecte jurnalistice complexe, istorisite prin cuvinte și imagini.

Sinopsis: Geo, un tânăr țigan căldărar din satul Corcova, nu mai are posibilitatea să-și întrețină soția și băiatul de 6 ani. Singura lor opțiune e plecarea în străinătate, în Franța, pentru că meseria lor tradițională nu mai are căutare, iar școala au abandonat-o la vârsta de 12 ani, atunci când s-au căsătorit.

End of Summer / R. Alina Manolache

Bio: A urmat cursurile secției Foto - Video din cadrul Universității Naționale de Arte București și la École Supérieure d'Art et Design din Grenoble. Sub umbrela Aristoteles Workshop, a realizat End of Summer, un documentar selectat în competiția oficială a festivalului internațional Visions du Réel.

Sinopsis: End of Summer conturează portretul colectiv al unor absolvenți de liceu din Vama, Bucovina. Este ultima vară înainte ca fiecare să pornească pe drumul său, în care frenezia momentelor petrecute împreună începe să se amestece cu incertitudinile viitorului și cu primele gânduri mature.

Balta Albă R. Silviu Munteanu

Bio: Este jurnalist, cu peste 15 ani de experiență în radiourile bucureștene. Locuiește de o viață în cartierul bucureștean Balta Albă, iar când a aflat câți muzicieni îi sunt vecini, și-a pus în cap să facă un documentar despre asta.

Sinopsis: Nimeni nu și-ar fi putut imagina că pe un perimetru de câțiva km pătrați există hard rock, new wave, avangardă, hip-hop, jazz, electro, clasică și lăutărească. Cartierul cuprinde trei generații de muzicieni care au exercitat o importantă influență nu numai asupra culturii bucureștene, dar și asupra culturii românești. 30 ani de boemie și creație artistică.

Sunetele Bucurestiului R. Mihai Grecea

Bio: Mihai Grecea este regizor de film documentar și reclame, producător, operator de imagine. Împreună cu Alexandru Mavrodineanu, a realizat pentru HBO documentarul ”Omul pasăre”.

Sinopsis: Filmul surprinde povestea a opt cetățeni străini stabiliți în București dupa 1990 și scoate la iveală identitatea bucureșteană, observată mai mult sau mai puțin obiectiv de ochiul celui din afară. Într-un context în care România se depopulează treptat, alții aleg, cu entuziasm, aceeași țară drept casă.

We fly again R. Alexandru Vlad

Bio: Este regizorul documentarului „O altă zi a omenirii" care a obţinut premiul pentru cea mai bună imagine la Festivalul Internațional de Film Toamna la Voroneţ (2014), premiul special la Festivalul de Film București DocuArt Fest 2014 și Mențiune de Onoare la San Francisco Film Awards (2015) .

Sinopsis: Filmul spune povestea nescrisă a unor zburătoare cu care coabităm. Ciorile, deşi trăiesc în grupuri foarte mari în jurul metropolelor şi cresc riscul unor epidemii, sunt inofensive și extrem de inteligente. Am putea chiar considera că iubesc oamenii.

În căutarea tatălui pierdut R. Ionut Teianu

Bio: Trăiește la Paris și a regizat documentare pentru canalele de televiziune franceze. Este și scenaristul peliculei Despre oameni și melci, premiată la festivalurile de la Valladolid și Varșovia și încununată cu trofeul Gopo pentru cel mai bun film de public al lui 2012.

Sinopsis: Când s-a născut John, în 1934, mama sa i-a dat trei nume: John, Constantin şi Brâncuşi. I-a spus că tatăl său e faimosul sculptor Constantin Brâncuşi, dar că nu trebuie să spună nimănui acest lucru. John a ţinut secretul toată viaţa. Acum, la 78 de ani, începe dificila misiune de a-şi regăsi tatăl pierdut.

10.

Cinema, Mon Amour R. Alexandru Belc

Bio: Documentarul său de debut, 8 martie, a fost nominalizat pentru Silver Eye Award în 2012 și difuzat în cadrul Festivalului de Film European din București. Scurtmetrajul său documentar, The Sound of Mountains, a fost proiectat la Berlinala. În acest moment, Cinema Mon Amour face circuitul festivalurilor internaționale.

Sinopsis: Povestea lui Victor Purice, fost proiecţionist şi cinefil pasionat, şi a celor două fidele angajate ale sale, care încearcă să menţină pe linia de plutire cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamţ. Nostalgic după "epoca de aur" a cinema-ului, Victor visează să reinstaureze gloria de odinioară, dar trebuie să înfrunte realitatea dură.

100 de movile R. Max T. Ciorbă

Bio: Max Ciorbă a absolvit Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice din Chișinău, specialitatea Regie Film în 2014, iar în mai 2016 – studiile masterale în Film Documentar. Un rol crucial în viziunea regizorului îi este atribuit muzicii, care devine un leitmotiv în documentarele sale.

Sinopsis: O călătorie antropologică, prin muzică. În căutarea unui sunet și ritm nou, un muzician din Elveția își croiește drum prin Republica Moldova și România, în vizită la câțiva muzicieni care păstrează folclorul ca element cheie al muzicii lor. De la jazz la hip-hop, documentarul explorează firicelele de autenticitate ale folclorului din acest spațiu cultural.

Angela R. Botond Püsök

Bio: Este absolvent al Universității Sapientia, cu diplomă în regie de film. După absolvire, împreună cu doi colegi, înființează SpotFilm, o companie de producție în cadrul căreia lucrează ca regizor și producător. Angela a câștigat premiul publicului la Festivalul Internațional de Film Mediawave, Ungaria.

Sinopsis: Într-un sat din Transilvania, o tânără de etnie romă se pregătește să nască. Aflăm cum a fost răpită pentru măritiș sau cum a fost salvată chiar de actualul soț. Chiar dacă viitorul ei este nesigur și omul iubit departe, Angela își regăsește speranța în credință. „Ceea ce Dumnezeu promite este mai important decât familia…”

Cinema feminin din Spania și America Latină,  în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Teatru și film 29 Februarie 2024, 16:27

Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București

Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția...

Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Karpatenflecken de Thomas Perle - Spectacol de teatru radiofonic | PODCAST
Teatru și film 29 Februarie 2024, 15:23

Karpatenflecken de Thomas Perle - Spectacol de teatru radiofonic | PODCAST

În luna martie, spectacolul  Karpatenflecken de Thomas Perle, produs de Radio T ârgu- Mureș,...

Karpatenflecken de Thomas Perle - Spectacol de teatru radiofonic | PODCAST
Filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, redifuzat în luna martie în toate cinematografele Happy Cinema
Teatru și film 29 Februarie 2024, 12:28

Filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, redifuzat în luna martie în toate cinematografele Happy Cinema

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie , în toate cinematografele...

Filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, redifuzat în luna martie în toate cinematografele Happy Cinema
ADRENALINĂ  - un spectacol ce explorează tema adicției contemporane în diferite forme  și cultura pop recentă - PREMIERĂ PE ȚARĂ la Teatrul EXCELSIOR din București
Teatru și film 29 Februarie 2024, 12:22

ADRENALINĂ - un spectacol ce explorează tema adicției contemporane în diferite forme și cultura pop recentă - PREMIERĂ PE ȚARĂ la Teatrul EXCELSIOR din București

Teatrul EXCELSIOR - singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor adulți – anunță premiera...

ADRENALINĂ - un spectacol ce explorează tema adicției contemporane în diferite forme și cultura pop recentă - PREMIERĂ PE ȚARĂ la Teatrul EXCELSIOR din București
Dublu triumf pentru filmul românesc „Secretul Insulei Pin-Up”: A adus acasă două premii din Boston
Teatru și film 29 Februarie 2024, 12:10

Dublu triumf pentru filmul românesc „Secretul Insulei Pin-Up”: A adus acasă două premii din Boston

Între 14 și 19 februarie 2024, actrița principală și producătoarea Rina Gri, scenaristul și regizorul Alecs Năstoiu,...

Dublu triumf pentru filmul românesc „Secretul Insulei Pin-Up”: A adus acasă două premii din Boston
Începutul de primăvară aduce o reprezentație a spectacolului „Despre noi”, în regia lui Beatrice Rancea, la Teatrul de Balet din Sibiu
Teatru și film 28 Februarie 2024, 15:42

Începutul de primăvară aduce o reprezentație a spectacolului „Despre noi”, în regia lui Beatrice Rancea, la Teatrul de Balet din Sibiu

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie , începând cu orele 19:00 , spectacolul de teatru-dans...

Începutul de primăvară aduce o reprezentație a spectacolului „Despre noi”, în regia lui Beatrice Rancea, la Teatrul de Balet din Sibiu
Primăvara începe cu cinci spectacole – mărțișor și experiență de la Vanner Collective
Teatru și film 28 Februarie 2024, 14:47

Primăvara începe cu cinci spectacole – mărțișor și experiență de la Vanner Collective

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe...

Primăvara începe cu cinci spectacole – mărțișor și experiență de la Vanner Collective
„IMMERSONIC” – seria de spectacole performative literar-sonore curatoriate de Andrei Raicu și Micleușanu M. – își face debutul pe 20 martie
Teatru și film 28 Februarie 2024, 12:18

„IMMERSONIC” – seria de spectacole performative literar-sonore curatoriate de Andrei Raicu și Micleușanu M. – își face debutul pe 20 martie

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul...

„IMMERSONIC” – seria de spectacole performative literar-sonore curatoriate de Andrei Raicu și Micleușanu M. – își face debutul pe 20 martie
Ascultă live

Ascultă live

16:30 - 17:00
Consultații
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
CA PE ROATE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
16:00 - 18:00
APLAUZE PENTRU FOLCLOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
16:30 - 17:00
Jurnal Militar
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru