Izvoare de filosofie: Incursiuni în estetica modernă. Problema gustului estetic vineri, 7 octombrie, de la ora 21.10
6 October 2022
Centenarul Încoronării la Radio România Cultural!
10 October 2022

Socializarea – Introspecții, duminică, 9 octombrie 2022, ora 18.30

Când spunem „socializare”, ne gândim imediat la rețelele de pe internet. Este ca și cum cuvântul acesta ar fi apărut special pentru a sublinia menirea mediului online în viața noastră. Mai putem exista ca ființe sociale și în afară? Întâlnirile față în față, grupurile de prieteni, de lucru, de interese mai au sens, mai pot fi funcționale și în afara virtualului? – Discutăm în emisiunea Introspecții, duminică, 9 octombrie, de la ora 18.30, în direct, la Radio România Cultural. Invitată: Cristina Nicoleta Danea, psiholog clinician și consilier psihologic, organizatoarea seriei de grupuri pentru adulți tineri intitulate „Socializare și autocunoaștere”, ce vor avea loc la Centrul PsihArt. Realizator Daniela Vasile

Traim vremuri in care pe cat de conectati suntem cu toata lumea prin intermediul tehnologiei si a abundentei canalelor de social media, pe atat de deconectati in realitate ne simtim in relatiile interumane. Suntem fiinte sociale si, impreuna cu nevoile de supravietuire si siguranta, nevoile sociale si de apartenenta reprezinta baza bunastarii si motivarii noastre catre o viata implinita, cu sens, pe care sa ne dorim sa o traim. Ori din pacate am ajuns sa putem observa cu ochiul liber suferinta generatiilor de adolescenti si tineri adulti din aceste considerente: petrec mult timp conectati digital, coplesiti de mirajul unei bunastari aparente afisate de restul lumii si implicit vor vrea si ei sa apartina acelei lumi. Si asa se naste cercul vicios al aparentelor. Si ca orice viciu, da, poate genera satisfactie, euforie, dar si stari de rau si mai ales indepartarea de sinele autentic, de acele activitati si trairi reale, de acea intimitate a prieteniei care valideaza si incurajeaza persoana pana in cele mai adanci straturi ale fiintei sale. 

Prin grupurile de socializare acest obiectiv mi l-am propus: sa recreez acel cuib in care participantii sa se simta in siguranta, sa se relaxeze si sa isi dea voie sa fie ei insisi. Pe langa acest aspect, ne vom axa destul de mult pe psihoeducatie, fiindca abilitatile de socializare sunt abilitati invatate si de cele mai multe ori acestea lipsesc cu desavarsire. Vorbim despre temperament si dinamica familiala, despre inteligenta intra si interpersonala, despre asertivitate si multe altele. In viziunea mea, este grupul la care mi-ar fi placut foarte mult sa particip acum 10-15 ani. Sa fi avut oportunitatea sa invat si exersez astfel de lucruri inca de pe atunci, ar fi fost extraordinar. De aceea ma simt recunoscatoare si bucuroasa sa pot oferi eu acum aceasta posibilitate tinerilor de azi. (Cristina Nicoleta Danea)