Săptămâna Internațională a Testării HIV (23 – 29 noiembrie)
23 November 2020
Pastila antistres – FRICA
24 November 2020

Startup-ul .lumen creează primii ochelari inovativi pentru nevăzători

După ani de muncă în sfera cercetării interdisciplinare la un înalt nivel de performanţă şi realizată în beneficiul comunității, fondatorii .lumen oferă o soluţie persoanelor nevăzătoare cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie. Startup-ul .lumen (dotLumen) a creat, de curând, primii ochelari inovativi pentru nevăzători, cu un sistem de tehnologie asistivă care abordează mobilitatea persoanelor nevăzătoare. Aceşti ochelari inovativi oferă posibilitatea utilizatorilor de a avea o mai bună mobilitate în societate, acces mai facil la educaţie de calitate, posibilitatea dobândirii unui loc de muncă mai bun, o viaţă mai activă în comunitate şi o mai bună integrare în societate.

“Există peste 40 de milioane de nevăzători în lume și, cu toate progresele tehnologice, atunci când vine vorba de mobilitatea lor, singurele soluții disponibile rămân câinele ghid și bastonul pentru nevăzători. Câinele ghid este văzut, în unanimitate, ca o soluţie utilă: el poate ghida un nevăzător în siguranţă, îl poate orienta, poate înţelege informaţia contextual – de exemplu este în măsură să îl conducă la un scaun liber. Însă costurile antrenamentului sunt substanţiale, iar dezavantajele legate de disponibilitate, scalabilitate şi întreţinere limitează accesul la o asemenea soluţie. Din acest motiv, sunt doar 20.000 de câini ghid în lume. Am considerat fundamentală nevoia creării unor astfel de ochelari, care pot reproduce caracteristicile unui câine ghid, pentru cei 39.980.000 de oameni ce nu pot beneficia de un asemenea exemplar”, declară Cornel Amariei, CEO & Fondator .lumen.

.lumen vine cu o soluţie tehnologică scalabilă şi cu disponibilitate crescută care reproduce principalele caracteristici ale unui câine ghid, folosind tehnologii avansate de inteligență artificială și robotică într-o pereche de ochelari. .lumen testează continuu toate aspectele tehnologiei cu aproximativ 200 de persoane nevăzătoare din România și din străinătate.

În ultimul an, .lumen a atras investiţii de peste un milion de euro. În acest fel, organizaţia şi-a triplat echipa şi estimează o creştere la peste 100 angajaţi până la sfârșitul anului 2021.
“Ne-am propus să proiectăm nu doar o soluţie pentru nevăzători, ci tocmai cea mai bună soluţie posibilă, una care să ofere cea mai performantă tehnologie, respectiv încredere, sustenabilitate şi suport pe termen lung”, declară dr. ing. Gabriel Chindriș, CTO .lumen, Conferențiar Universitar la Departamentul de Electronică Aplicată al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Pentru mai multe informaţii accesaţi: https://www.youtube.com/watch?v=MboTFrYJ-tc, https://www.youtube.com/watch?v=DxFgYLCyXUk, https://www.dotlumen.com.