Drept de autor: Invitată, Simona- Grazia Dima, poetă, eseistă și traducătoare
28 November 2021
În perioada 29 noiembrie – 3 decembrie, invitatul emisiunii „Vorba de cultură” este scriitorul FLORIN LĂZĂRESCU
29 November 2021

   Sub strașina vremii vei crește / încet, ca o lacrimă-n ochi

 

  Cuvintele din titlu sunt ultimele versuri din poezia pe care Lucian Blaga o dedica fiicei sale, Dorli.  Născută la Berna în  2 mai 1930 și trecută la cele veșnice  pe 15 noiembrie anul acesta, Dorli Blaga  a editat opera scriitorului pe care  l-a și evocat în volumul din 1999, Tatăl meu Lucian Blaga, retipărit într-o variantă adăugită în 2015.

Memorialista  a trăit privațiunile de tot felul, amărăciunea  marginalizării posbelice alături de ilustrul său părinte și a avut grijă apoi, după moartea lui, cu religiozitate, de manuscrisele scriitorului și filosofului . Manuscrise care oricând puteau fi făcute dispărute de un regim ce  privea cu suspiciune chiar și nominalizarea, propunere venită   din străinătate, la Premiul Nobel a poetului.

Referința la lacrimă din versurile titulare semnifică desigur soarta general-umană, a ființei căzute din Edenul primordial, așa cum, în poemul dedicat Lancrămului natal, ”sunetul lacrimei”  trimite la aceeași soartă omenească. Dar poate că era în acea lacrimă din ochi, din respectivele versuri, și ceva premonitoriu ; o nedorită premoniție. Căci  nu i-a fost ușor fiicei să poarte răspunderea moștenirii tatălui, în vremuri în care mari scriitori erau scoși din literatură, când nu erau băgați în închisoare. Despre lucrurile acestea vorbește, la Vocile memoriei, evocând-o pe Dorli Blaga,  Marta Petreu. În aceeași ediție difuzăm  înregistrări-document cu Fănuș Neagu și Ion Biberi.

 

 

Emisiunea Vocile memoriei, difuzată duminică 28 noiembrie, ora 22.30, la Radio România Cultural. Realizator E. Lucan.