Cultură populară, astronomie și astrofilatelie
22 May 2019
Buletin cosmic
22 May 2019

Syncrobots – robotul pentru curățenie, premiat la Innovation Labs 2019

Luni seara, la Teatrul Național, competiția anuală Innovation Labs, aflată la cea de a 6-a ediție și-a premiat câștigătorii.

Cele mai bune 70 de echipe care au trecut de proba de foc a hakathonului din luna martie, au parcurs etapa a doua a programului de mentorat al competiției Innovation Labs. Duminică 19 mai a avut loc o semifinală din care s-au cernut cele 18 echipe finaliste care au urcat pe scena competiției, luni seara.

Echipa Syncrobots a primit premiul special din partea Carrfour, pentru un robot care automatizează munca oamenilor ce se ocupă de curățenia și igiena în spațiile mari, precum: magazine, aeroporturi, spitale, muzee sau piscine. 

Felicitări echipei Syncrobots și celor 4 tineri inovativi: Paul Popescu, Adrian-Razvan Petre, Radu Mantu, Dan Sporici!

Innovation Labs este un program de accelerare și mentorat pentru tinerii pasionați de tehnologii creative și antreprenoriat. Este o competiție aflată anul acesta la cea de a 6-a ediție, care face ca ideile inovatoare sa se transforme in produse vandabile pe piata, astfel încât să devină un bussines. Cu alte cuvinte oamenii inovativi devin proprii producători ai inovațiilor lor.

Innovation Labs colaborează cu 11 universități din 5 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Sibiu și începând din acest an și cu Universitatea din Tel Aviv.

Competiția a început în primele zile ale lunii martie când a avut loc câte un hakathon în fiecare din cele 5 centre universitare, la care au participat peste 480 de tineri cu peste 160 de idei. În urma acestei prime selecții 70 de echipe au intrat în programul de mentorat, cea de a doua etapă a programului Innovation Labs, care a durat 2 luni, perioadă în care au dezvoltat produsele lor și au învățat să  combine excelența tehnică cu orientarea către nevoile reale ale utilizatorilor.

Duminică 20 mai a avut loc o semifinală din care s-au filtrat cele 18 echipe finaliste din care au fost desemnați câștigătorii.

Interviu cu Paul Popescu membru al echipei Syncrobots, cofondator Modulab – centru de artă, știință și tehnologie.

Realizator Mihaela Ghiță