Timpul prezent în literatură – Bogdan Suceavă: ”Am vrut să scriu o carte utilă, în măsura în care literatura mai poate fi utilă azi.”
14 June 2019
În clipa de față, în România, lipsește enorm fermentul admirației, crede Gabriel Liiceanu.
16 June 2019

Texte şi pretexte: Poezia ca mod de existenţă

Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu

În ediţia de sîmbătă, 15 iunie 2019, a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin universul poeziei. Pretextul întîlnirii noastre cu Marina Dumitrescu este apariţia ultimului său volum de poeme, publicat la Editura Vinea din Bucureşti şi intitulat Tu, adică eu. Lansat recent în cadrul Tîrgului Internaţional Bookfest, volumul invocat reprezintă o ultimă bornă în arta poetică a unei scriitoare pe cît de valoroasă, pe-atît de discretă.

Pentru Marina Dumitrescu, obiectele, persoanele şi relaţiile, locurile şi umbrele, lumina şi sfinţenia, tăcerea şi zîmbetul, ironia şi memoria vin cumva dintr-un timp revolut dar cumplit de actual. Între o transcendenţă aproximabilă şi accesabilă prin simpla invocaţie, şi un plan imanent cotropit de eroica luptă cu apăsarea cotidiană se joacă, discret şi aproape erotic, jocul unei existenţe în care ceea ce este solar nu reuşeşte să estompeze întrutotul semiobscuritatea şi chiar duritatea umbrei. Semn de sănătate şi de existenţă vitală, marcă a unei tensiuni pe care însă poezia o sanctifică şi o mîntuieşte aproape ideal.

În cadrul rubricii Respiro sportiv vom vorbi despre rezultatele şi eroii Roland Garrosului.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria universală, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 630 de ani, la 15 iunie 1389, avea loc bătălia de la Kossovopolje (Cîmpia Mierlei), în urma căreia sultanul otoman Murad şi-a găsit moartea, iar cneazul sîrb Lazăr o binemeritată glorie.

 În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Anunţul, interpretată de Toma Caragiu şi Marin Moraru.

Ilustrare vizuală: foto Marina Dumitrescu, din arhiva personală foto copertă cu bunăvoinţa Editurii Vinea, imagine dintr-o cronică sîrbă despre bătălia de la Kossovopolje, sursă wikipedia.