MiniTEXTE. Cuvinte de copii | apel de înscriere
4 August 2020
Lansare de carte și dezbatere „Viața pe Facebook. Dau like deci exist”
6 August 2020

TIFF si Editura EIKON —lansare de carte

Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi Editura Eikon lansează miercuri, 5 august, de la ora ora 17:00, la Casa TIFF, volumul Adaptarea cinematografică a operelor literare. Aporii. Prejudecăți. Noi perspective, semnat de Anda Ionaș. Vor lua cuvântul alături de autoare, în calitate de invitați, Mircea Muthu, Daniel Iftene și Vianu Mureșan. Discuția va fi moderată de Valentin Ajder.

Cartea are la bază o teză de doctorat, care urmărește evoluția istorică a teoriei și a practicii adaptării, propunând o nouă abordare a conceptului, prin prisma dinamicii procesului de creație și de receptare a operei derivate. Printre temele abordate se mai numără: problema fidelității față de materialul-sursă, specificul filmului în raport cu literatura și cu teatrul, noțiunea de „autor de cinemaˮ. 

„Demersul exegetic remarcabil semnat de Anda Ionaș este consacrat adaptării cinematografice a textelor literare, într-o analiză spectroscopică a procesului de fidelizare re-creativă, acompaniată de câteva studii de caz. Recurgând la o analiză coerentă și bine documentată, autoarea realizează o scurtă istorie a adaptării în contextul transformărilor tehnice pe care le suferă cinematograful dar și o istorie a reflecțiilor ce privesc raportul carte-film. La acestea se adaugă viziunea personală incitantă și originală asupra adaptării, circumscrisă în sens dublu și totodată complementar, din perspectiva cineastului și, subsecvent, din aceea a spectatorului, care „este sesizat de strategiile și procedeele cinematografice ce au drept scop producerea unui efect similiar cu cel al textului literar”. Propensiunea spre teorie, capacitatea de sinteză, talentul discursiv și eleganța stilului fac din Adaptarea cinematografică a operelor literare. Aporii. Prejudecăți. Noi perspective o lucrare captivantă, cu certe calități academice.ˮ (Mircea Muthu)