Izvoare de filozofie – Nicolae Iorga, filosof al valorilor etice românești
14 October 2016
DOCUMENTAR: 165 de ani de la înființarea agenției de presă Reuters
14 October 2016

Timişoara marchează împlinirea a 300 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia otomană

Timişoara marchează împlinirea a 300 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia otomană printr-un spectacol de anvergură și o serie de evenimente culturale.

Sâmbătă, 15 octombrie 2016, Piața Libertății va fi “invadată” de sute de artiști și figuranți care vor purta spectatorii înapoi în timp, spre ziua în care, în urmă cu 300 de ani, armata condusă de prințul Eugeniu de Savoya a cucerit cetatea Timișoarei, aflată sub ocupație otomană. Momentele artistice vor cuprinde și reconstrucţia simbolică a zidurilor Timişoarei de altădată. Orchestra simfonica si corul Filarmonicii Banatul, sub bagheta maestrului Gheorghe Costin, vor construi ambianța sonoră.

Seria evenimentelor continuă duminică, 16 octombrie, zi în care timișorenii pot asista la o paradă de costume medievale şi demonstratii de luptă specifice secolului XVIII.

Pe 18 octombrie, vor fi marcați cei 300 de ani de la intrarea lui Eugeniu de Savoya în Cetatea Timişoarei. Vor fi dezvelite două plăcuţe memoriale amplasate pe casa în care a locuit prinţul Eugeniu de Savoya.

18 octombrie a fost declarată zi de importanţă locală prin hotărâre de Consiliu Local. 18 octombrie 1716 este ziua în care prinţul Eugeniu de Savoya, eroul care a schimbat istoria Europei, elibera cetatea Timişoara după 164 de ani de stăpânire otomană.

14 octombrie

Piaţa Unirii

17.00 Expoziţie Medievalum: arme, veşminte cavalereşti, instrumente muzicale specifice, dispozitive de tortură specifice perioadei medievale

18.00  Spectacol de teatru, muzică medievală şi dansuri „Timişoara 300”

19.00  Concert Peregrinii

15 octombrie

Piaţa Unirii

12.00 Expoziţie Medievalum: arme, veşminte cavalereşti, instrumente muzicale specifice, dispozitive de tortură specifice perioadei medievale

Piaţa Libertăţii

20.00 „Timişoara 300 de ani de lumină” – Concert simfonic extraordinar organizat de Filarmonica ,,Banatul’’ Timişoara şi Primăria Municipiului Timişoara, în colaborare cu Asociaţia Eugeniu de Savoya şi Consiliul Judeţean Timiş

16 octombrie

Piaţa Libertăţii

11.00 – Paradă de costume medievale şi demonstratii de luptă specifice secolului XVIII

Piaţa Unirii

12.00 Expoziţie Medievalum: arme, veşminte cavalereşti, instrumente muzicale specifice, dispozitive de tortură specifice perioadei medievale

19.00  Concert Lupus Dacus

18 octombrie

Str. Eugeniu de Savoya nr. 24

17.00 Marcarea a 300 de ani de la intrarea lui Eugeniu de Savoya în Cetatea Timişoarei. Se vor dezveli două plăcuţe memoriale amplasate pe casa în care a locuit prinţul Eugeniu de Savoya, eliberatorul Timişoarei. Casa este situată pe locul fostei porţi de intrare în Cetatea Timişoarei, „Poarta Forforoza”. Prin această poartă au intrat trupele austriece conduse de Eugeniu de Savoya şi i-au alungat pe turci. În urma sistematizării din 1817, „Poarta Forforoza” a fost demolată şi din cărămizile porţii s-a construit o nouă clădire cu două etaje, care păstrează şi acum deasupra intrării imaginea „Porţii Forforoza”.

14-15 octombrie

Aula Academiei Române Timişoara, bulevardul Mihai Viteazul nr. 24

09.00 Sesiune Ştiinţifică Internaţională ,,1716 – Timişoara – 2016. O istorie europeană’’, organizată de Academia Română filiala Timişoara, în colaborare cu Primăria Municipiului Timişoara.