Storymania – “La arme cu frunze și flori. 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial”
10 October 2016
Idei in nocturna- Pagini de Istorie: Istoria unei fuziuni. Aparitia Partidului National Taranesc
11 October 2016

Un istoric scoțian descoperă ”prima autobiografie a lui Hitler”, scrisă înainte de ”Mein Kampf”

Prima biografie a lui Adolf Hitler, care îl prezenta în 1923 drept “salvatorul Germaniei” și îl compara cu Iisus, pare să fi fost scrisă de către viitorul dictator însuși, afirmă un istoric scoțian.

”Adolf Hitler: Sein Leben und seine Reden” (Adolf Hitler: viața și discursurile sale), a fost prima biografie majoră a lui Hitler și a fost semnată de Victor von Koerber, relatează AFP.

Istoricul Thomas Weber, de la Universitatea din Aberdeen, a descoperit documente păstrate în arhivele din Africa de Sud, care arată că această carte a fost scrisă într-un mod “aproape sigur” de către Hitler însuși ca un “act fără rușine, dar inteligent, de autopromovare”.

“Cartea, care include și o serie de discursuri ale lui Hitler, conține afirmații extravagante, precum faptul că aceasta ar trebui să devină “noua Biblie” a epocii, relevă istoricul într-un comunicat de presă. El a menționat, de asemenea, prezența cuvintelor “sfânt” și “naștere” în această carte, care compară intrarea în politică a lui Hitler cu învierea lui Iisus.

“Descoperirea că ea a fost, de fapt, scris de Hitler însuși demonstrează (…) înțelegerea proceselor și istoriilor politice înainte de a scrie ceea ce este considerat prima sa autobiografie, +Mein Kampf+”, adaugă Thomas Weber, profesor de istorie și afaceri internaționale și cercetător invitat la Universitatea Harvard.

El a explicat că a descoperit aceste documente prin examinarea arhivelor lui Victor von Koerber, autorul oficial al acestei biografii, la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, în timp ce făcea cercetări pentru noua sa carte despre modul în care Hitler a devenit nazist.

“Am găsit o mărturie semnată și făcută sub jurământ a soției editorului cărții, care a declarat că Victor von Koerber nu a scris cartea și că Hitler l-a întrebat pe generalul Ludendorff (un aliat în timpul loviturii de stat eșuate din 1923), dacă ar putea găsi un autor conservator fără legături cu partidul nazist pentru a o semna”, spune istoricul.

“Am găsit, de asemenea, o declarație a lui Koerber, precum și o scrisoare pe care a scris-o unui bărbat cu care a fost închis într-un lagăr de concentrare, oferind detalii despre scrierea cărții de către Hitler”.

Un alt document redactat de Koerber și datând din 1938 indică faptul că această carte a fost scrisă “la inițiativa și cu participarea activă a lui Adolf Hitler”.

Biografia conține, de asemenea, prima de referință la “trezirea politică” a lui Hitler într-un spital militar, ceea ce ”va fi repetat termeni aproape identici în Mein Kampf”, a mai spus istoricul.

Sursa: AGERPRES