Manierismul, o valoroasă meditaţie asupra Renaşterii
14 August 2022
O scriere captivantă
9 September 2022

Un roman tulburător despre maturizare

 

De la Corint Books am citit cartea pentru grupa smart age, ”Merci Suarez pornește într-o nouă cursă”. Autoarea, Meg Medina, câștigătoarea Newbery Medal pe 2019 ne face cunoștință cu o familie de cubanezi extinsă pe trei generații. Familia întâmpină tot felul de probleme, pe care fetița Merci le observă și le înțelege cu simțul umorului care o caracterizează sau cu o ironie fină amuzantă. Citind diferite paragrafe, zâmbești, râzi sau meditezi, căci întâmplările sunt când haioase, când hilare, iar copiii văd anumite lucruri, categoric, altfel decât adulții.

Scrierea are hazul ei și emoționează. Merci este ”prinsă între universul familiei și anturajul de la școală, între confortul de acasă și ispititoarea chemare a independenței” (The New York Times) 

Sub auspiciile acestei observații ne vom recunoaște copiii, cartea fiind gândită să fie citită de cei mici, începând cu vârsta de 9 ani.

Noua cursă a lui Merci este cea a maturizării, cu surprizele, emoțiile și spaimele ei. E o cursă personală în care însă, sunt angrenați evident și membrii familiei. Drumul spre maturizare îi influențează pe toți cei ai casei, mai mult sau mai puțin, în funcție de felul în care ei se recunosc în fetița năzdrăvană.

Scrierea este plăcută, cu multe dialoguri și autoarea nu renunță la nota de autentic care ne face să ne raportăm cu un firesc spontan la întâmplările și poveștile ce se derulează sub ochii noștri. Și noi ne-am întâlnit cu copii râzgâiați, și noi am avut prieteni sau am sperat și ne-am dorit să fim băgați în seamă de unii sau de alții, în vremea școlii.

În cele 38 de capitole se derulează poveștile unor familii legate între ele, așa cum sunt văzute ele într-o comunitate mai largă. Pe unii, legăturile îi bucură nespus de mult, pe alții, îi timorează și îi înspăimântă.

La finalul acestui roman pentru copii, autoarea mărturisește faptul că a vrut să omagieze familiile care trăiesc împreună și care își țin bunicii aproape.

Cartea va destinde cititorul, dar îi va da și teme de reflecție. Se petrec multe lucruri în viețile noastre când suntem copii. Pe cele mai multe le vom ține minte și dintre acestea, destule ne vor marca viața și existența de adulți.

Deși este o carte care se adresează copiilor, părinții au șansa extraordinară de a face o lectură comună și de a comenta împreună cu cei mici, întâmplările și reacțiile personajelor din roman. Translarea de la întâmplările din roman la viața de zi cu zi a copiilor noștri este una care se va face firesc; prin urmare, dacă vom fi atenți, vom avea multe de observat și de savurat cititnd cartea ”Merci Suarez pornește într-o nouă cursă”.

 

Realizatoare Roxana Păsculescu