Co-creativitate în expoziția inedită ”H+ARTA contemporană” la Muzeul Hărților
23 June 2017
Symme 3D – primul bio-printer 3D cu aplicație medicală, proiectat și construit în România
27 June 2017

Viitorul memoriilor de calculator se studiază la sincrotronul de la Trieste de către un grup de cercetători din Inst de Fizica Materialelor

Cercetătorii de la Institutul National de Fizica și Tehnologia Materialelor de la Măgurele, au pus la punct un echipament care este instalat pe una din  liniile de fascicul ale sincrotronului  Elettra, de la Trieste – Italia. Experimentele propuse de români se referă la studiul de mare finețe a suprafețelor de material, dar și la perfecționarea echipamentului propriuzis, el însuși o inovație tehnologică. Rezultate ale acestor cercetări se vor regăsi în materiale revoluționare care promit capacități sporite de memorie, pentru calculatoare, dar și în cazul sudurilor sau alierea la interfață a două materiale, procese de coroziune, realizarea de contacte metalice de diferite naturi, practic întreaga tehnologie actuală a semiconductorilor este dependentă de studiul acestor contacte.
Această instalare, care a avut loc în noiembrie 2013, reprezintă delocalizarea celei mai importante facilități românești pe un laborator de tip ”large scale facility”.
Interviu cu dr. Ionuț Enculescu – dir. general Institutul National de Fizica și Tehnologia Materialelor de la Măgurele
Realizator Mihaela Ghiță