Ascultă vocile de azi – Mircea Ciobanu
10 January 2019
Buletin cosmic
16 January 2019

Ziua Culturii Naționale la Știința în cuvinte potrivite

Academia Română a organizat marți, 15 ianuarie 2019, sesiunea festivă „Ziua Culturii Naționale“, ajunsă la cea de-a noua ediție. Evenimentul a avut loc în Sala Mare a Ateneului Român, începând cu ora 12, în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis.

Sesiunea festivă a fost organizată de Academia Română în parteneriat cu Fundația Națională pentru Știință și Artă, beneficiind de colaborarea cu Filarmonica Română, Muzeul Național al Literaturii Române, sub egida Primăriei Municipiului București, și Biblioteca Academiei Române.

Cu aceeași ocazie, s-a lansat și aplicația digitală „Mihai Eminescu, întreaga operă“, un proiect realizat de o echipă interdisciplinară formată din cercetători ai Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, membri ai Asociaţiei Române de Geopolitică, Geoeconomie şi Geocultură şi tineri informaticieni, cu sprijinul financiar al Asociaţiei NeamUnit, coordonatoare de proiect – Ovidiana Bulumac, sociolog, președinta Asociaţiei Române de Geopolitică, Geoeconomie şi Geocultură.  

”Detalii în interviul realizat de Corina Negrea pentru emisiunea Știința în cuvinte potrivite de marti, 15 ianuarie a.c

Dar 15 ianuarie este și ziua nașterii poetului Mihai Eminescu.

”Dincolo de Internet – către un Eminescu al zilelor noastre. Explorări filosofice și științifice ale lui Eminescu” a fost tema ediției speciale a emisiunii Știința în cuvinte potrivite de astăzi, 15 ianuarie a.c.

Preocupările științifice ale lui Eminescu își au originea în formația sa de filosof; spune Constantin Aslam, prof.univ.dr. filosofie, titularul cursului de Estetica Artei al Univeristății Națioanle de Arte, UNARTE din București, invitatul emisiunii Știința în cuvinte potrivite de astăzi, 15 ianuarie. Aceste preocupări sunt enciclopedice pentru că filosofia de sec. XIX era concepută ca știință a relațiilor.

Atunci când vorbim despre Eminescu, vorbim despre noi înșine şi nu despre el. În alți termeni, subiectul discuţiei noastre este înţelegerea noastră asupra lui Eminescu şi nu Eminescu însuşi. Fiecare epocă se vede pe sine în Eminescu ca într-o oglindă. Ea îi atribuie lui Eminescu propriul ei chip. Care este chipul nostru? Care sunt mijloacele pe care le avem acum la dispoziție pentru a-l înțelege pe Eminescu? Cum trebuie abordat Eminescu astăzi? Ce învățăm azi de la Eminescu?

Răspunsul – în ediția din 15 ianuarie a emisiunii Știința în cuvinte potrivite, realizatori și moderatori Corina Negrea și Dan Manolache.