Timpul Prezent în Literatură – Invitați scriitorii Radu Vancu și Bogdan Ghiu
31 March 2017
O carte pe zi – Sandford L. Drob, Ghid de lectură la cartea roşie de C.G. Jung
3 April 2017

Ziua internațională a cărților pentru copii

Ziua internațională a cărților pentru copii, sărbătorită pe 2 aprilie, a fost aleasă pentru a-l omagia pe unul dintre cei mai îndrăgiți autori de basme, Hans Christian Andersen. Scriitorul danez, născut la 2 aprilie 1805, la Odense, a încântat generații de copii cu povestiri, precum: “Hainele împăratului”, “Fetița cu chibrituri”, “Rățușca cea urâtă”, “Micuța sirenă”.

Prin manifestările organizate în această zi se urmărește promovarea literaturii pentru copii și stimularea dorinței de lectură a celor mai mici cititori.

Ziua internațională a cărților pentru copii a fost inițiată de International Board on Books for Young People (IBBY) și are ca obiective promovarea relațiilor internaționale prin donații și realizarea de schimburi de cărți pentru copii, facilitarea accesului copiilor de pretutindeni la cărți cu standarde literare și artistice ridicate.

Tema propusă pentru 2017 este îndemnul “să creștem alături de cărți”. La nivel internațional, în fiecare an, această zi este patronată de o țară membră a IBBY. În 2017, țara aleasă este Rusia, iar mesajul este transmis de către scriitorul rus, autor de cărți pentru copii, Sergey Makhotin, care descrie drumul parcurs și sentimentele trăite de la întâlnirea sa cu cărțile pentru copii și momentul dăruirii unei cărți noi, potrivit www.ibby.org.

Descoperirea universului unic al fiecărei cărți, identificarea cititorului cu un personaj sau găsirea unui personaj model, dezvoltarea sentimentelor și a personalității cititorului, dar înainte de toate descoperirea lecturii ca pe o mare plăcere sunt obiectivele autorilor de cărți pentru copii.

În România sunt organizate evenimente dedicate acestei zile în numeroase orașe. Manifestările includ activități în școli și biblioteci publice, articole de promovare în presă, întâlniri cu autori și ilustratori, concursuri literare, expoziții de carte, de reviste școlare și de filatelie, momente artistice, ateliere de desen și de integrame, întreceri sportive și jocuri cu zmee și măști.

International Board on Books for Young People, o organizație non-profit, fondată la Zurich în 1953, reprezintă o rețea internațională de oameni, care se angajează să aducă împreună cărțile și copiii, compusă din 75 de secțiuni naționale din întreaga lume.

IBBY încurajează publicarea și distribuirea de cărților de calitate pentru copii, în special în țările în curs de dezvoltare. De asemenea, oferă suport și instruire pentru cei implicați în educarea copiilor și în literatura pentru copii. Organizația protejează și susține drepturile copilului în conformitate cu Convenția ONU cu privire la drepturile copilului.

AGERPRES