PSIHOatelier: Femeia și alchimia ei – frumusețe, durere și  putere | cu Otillia Mantelers, expert în parenting
17 November 2016
Idei în nocturnă. Izvoare de filosofie: Filosofie și pasiune enciclopedică. Alice Voinescu – profil intelectual și uman
18 November 2016

Ziua mondială a filosofiei

Ziua mondială a filosofiei este marcată, anual, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie. În 2016, această dată este 17 noiembrie.

Cu prilejul Zilei mondiale a filosofiei din 2016, Irina Bokova, directorul-general al UNESCO, a arătat că: ”în fața complexității lumii de azi, reflecția filosofică este, mai presus de toate, un apel la modestie, la o perspectivă de ansamblu, un îndemn la dialog rațional și la găsirea, împreună, a soluțiilor pentru provocările care încă ne depășesc. Filosofia este cea mai bună metodă de a educa cetățenii și de a-i pregăti să depășească limitările intelectuale și prejudecățile. Cu cât sunt mai mari provocările, cu atât mai multă nevoie este de filosofie pentru a afla cum putem menține pacea, înțelegerea și dezvoltarea durabilă”, potrivit www.unesco.org.

Inițiativa aniversării acestei zile îi aparține Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Este o sărbătoare a progresului intelectual, atât la nivelul diverselor culturi, cât și la nivel individual.

Etimologic, termenul de ”filosofie” înseamnă ”dragoste de înțelepciune”. Conform DEX, filosofia este știința constituită dintr-un ansamblu închegat de noțiuni și idei, care interpretează și reflectă realitatea sub aspectele ei cele mai generale.

Ziua mondială a filosofiei nu urmărește atât promovarea diverselor domenii filosofice, precum filosofia religiei sau epistemologia, și nici a sistemelor metafizice sau a diverselor școli de gândire. Se urmărește, mai întâi de toate, formarea și încurajarea gândirii critice a omului de rând, care trebuie să învețe să își pună întrebări, să gândească critic și să evite prejudecățile și concluziile grăbite, superficiale.

Ziua mondială a filosofiei a fost aniversată în premieră la 21 noiembrie 2002. Cu acel prilej, în cadrul Conferinței generale UNESCO, s-a afirmat că: ”filosofia este disciplina care încurajează gândirea critică și independentă, fiind capabilă să promoveze atât o mai bună înțelegere a lumii înconjurătoare, cât și toleranța, acceptarea altor puncte de vedere”.

În 2014, manifestarea s-a axat pe sublinierea importanței gândirii și dialogului bine argumentate.

AGERPRES