Timpuri pe hartă. Un proiect inedit la Muzeul Hărţilor
15 June 2018
AUDIO Street Delivery 2018
17 June 2018

Azi la Radio România Cultural: Arte frumoase

Sâmbătă
16 iunie 2018
h 18,30

Realizator: Daria Ghiu

În anul 2010, cu ocazia desființării fostului laborator foto al cotidienelor “Făclia” și “Igazság” din Cluj, are loc o importantă descoperire: cea a negativelor fotografiilor de presă realizate între anii 1960 și 1990. Laboratorul a fost fondat inițial de cotidianul de limba maghiară “Igazság”, pentru ca apoi să deservească ambele ziare, și pentru ca mai pe urmă, la sfârșitul anilor 1980 să fie trecut trecut în proprietatea cotidianului românesc “Făclia”. În momentul desființării laboratorului, redacția Făclia nu a dorit să păstreze arhiva de negative – “Pe cine mai interesează aceste fotografii ale perioadei comuniste?” se întreba fotoreporterul de atunci. Găsiţi această poveste spectaculoasă, împreună cu întreaga arhivă de fotografii digitalizate pe: www.photoarchive.minerva.org.ro.
Se vorbeşte deseori despre soarta arhivelor, despre absenţa unei conştiinţe a arhivării şi prezervării unei arhive. De data aceasta vorbim despre un caz fericit, despre o salvare care apare la momentul potrivit. Dacă săptămâna trecută am intrat în dialog cu istoricul de artă şi profesoara universitară Anca Oroveanu, despre demararea unui proiect de digitalizare a arhivei de fotografie Mihai Oroveanu, astăzi vorbim despre o altă istorie. Cea a unui număr de peste 30 de mii de negative ale unor imagini de presă. Ce a însemnat salvarea lor şi cum a devenit această arhivă uitată una publică şi utilă, pentru că dă imaginea foarte complexă a Clujului (şi nu doar el) în perioada comunistă? L-am intervievat pe artistul Răzvan Anton, care să ne explice întreaga istorie a acestei arhive; el este unul dintre cei implicaţi în acest proiect încă de la început. Pe Răzvan Anton l-am întâlnit cu ocazia deschiderii expoziţiei colective “Objects in the mirror are closer than they appear”, care ia ca punct de plecare această arhivă, la Eastwards Prospectus din Bucureşti, până pe 28 iulie.
În partea a doua a emisiunii, vă invit să ascultăm împreună un fragment din fonotca emisiunii Arte frumoase (realizator: Aurelia Mocanu), nu întâmplător – cu Lia Perjovschi, o artistă care lucrează extrem de viu cu idea de arhivă, creatoarea AAC/CAA (arhiva de artă contemporană/centrul de analiza artei ) și KM (knowledge museum). Lia Perjovschi intră în dialog cu Aurelia Mocanu, din mijlocul proiectului ei expoziţional dedicat practicilor instalaţioniste la Galeria Eforie, exact acum 20 de ani. Emisiunea a fost difuzată pe 19 iunie 1998. La Sibiu, pe 15 mai 2018, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, artista a inaugurat “Spațiul telescopic al cunoașterii – instalație de artă”, „un ghid vizual, un muzeu imaginar devenit realitate, o aventură, un spațiu telescopic, un atlas de idei, o navă spațială gata să decoleze, o enciclopedie 3D, puzzle, work in progress…”. Ascultând dialogul din 1998, e extraordinar să vezi cum ideile de atunci au fost susţinute în mod constant de-a lungul anilor şi cum procesul de învăţare şi împărtăşire a avut un rol esenţial în practica sa artistică.