Texte şi pretexte: Toate-s vechi şi noi sînt toate: familia
22 January 2022
Românii în lume astăzi la Berlin, Istanbul, Madrid, Stockholm, New York – Realizator Magdalena Tara Duminică 23 Ianuarie ora 21:00
23 January 2022

Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!

Credit foto: Academia Română, Wikipedia

Astăzi, se lansează #acedesiguranță, un spectacol-instalație care se va juca simultan în patru teatre din țară.

Cu doar o zi înainte de  împlinirea a 163 de ani de la Unirea celor două principate Moldova și Țara Românească aducem în FM povestea sabiei care a fost evaluată în epocă la suma de 3.300 galbeni, un exponat de excepție, de o mare însemnătate în istoria diplomației românești, simbolizând recunoașterea de către Imperiul Otoman a Unirii de la 1859, care a pus bazele României moderne.

Încheiem povestea despre oameni mari începută ieri și apoi ne oprim în fața unui tablou fiindcă poveștile Academiei Române ne prilejuiesc întâlnirea cu unul  dintre cei mai mari pictori ai României moderne, Nicolae N. Tonitza, cel care prin creația sa inovatoare a scris o pagină nouă plină de sensibilitate, cuceritoare și meditativă în arta românească.

Mâine, în Ziua Unirii Principatelor Române Regina Maria a României va fi omagiată în cea mai cunoscută emisiune de istorie a televiziunii franceze, ”Secrets d’Histoire”, începând cu ora 21.10, ora Franței, pe France 3.

Stéphane Bern și echipa sa au lucrat peste un an la acest documentar, au filmat mult în România și în Franța, au discutat cu zeci de personalități și de specialiști din cele două țări iar noi  vom afla cum a fost la avanpremiera care a avut loc la începutul acestei săptămâni, la Ambasada României la Paris .  Ne întâlnim de la 10.00 la Radio România Cultural și pe radioromaniacultural.ro.