Diaspora. Dincolo de granițe – Invitat, inginer Andreas Anton Wild
14 September 2017
Storymania – Cultura dialogului și a comunicării – Mișcarea de dezbatere în România
18 September 2017

Născut în România – Jean Jacques Askenasy: ”Sunt conștient că nu știu multe și sunt conștient că știința nu știe multe!”

Profesorul Jean Jacques Askenasy este medic, doctor în medicină, specialist în neuroștiințe și medicina somnului la Facultatea de medicină Sackler a Universității Tel-Aviv.

Fost elev al Școlii de Neurologie “Gheorghe Marinescu” din București, a condus secția de neurologie a Spitalului 2 CFR București până în anul 1972, anul emigrării sale în Israel.

 

În Israel a lucrat la Spitalul Universitar Ichilov, Institutul de Științe Weitzman, Centrul Universitar Sheba Tel-Hashmer, unde a înfințat Institutul de Cercetare a Somnului ”Oscar Sager”.

În 1980 i se acordă titlul de Profesor Asociat la Universitatea New York după realizarea proiectului”Somnul la bolnavii parkinsonieni”, în colaborare cu Profesorii Melvin Yahr și Eliot Weitzman .

În 1986 este numit Profesor Asociat la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris, unde lucrează la Clinica Charcot sub conducerea Profesorului Pierre Castaigne.

A fost numit Cetățean de Onoare al Orașului Yeruham din Negev.

Este membru activ al Academiei de Științe din New York, membru de Onoare a Academiei de Științe Medicale din România, membru al bordului editorial a 3 reviste științifice internaționale. A fost distins cu Meritul Academic al Academiei Române.
În prezent este președintele Societății Israeliene de Medicină a Somnului și profesor de Medicină Legală a Facultății de Drept a Universității Tel-Aviv.

A scris 12 capitole în cărți, 102 articole științifice originale în domeniul neurologiei și a somnului, are un patent omologat numit Chronodisc.

Jean Askenasy este, însă, și eseit. A scris 12 cărți, dintre care ultima, “Spiralogia – O teorie neurologică a relației Cunoaștere/Conștiință”, urmează să vadă lumina tiparului în Editura Institutului European Iași.

În prezent pregătește cartea intitulată “Viața quantică a omului”.

Poza 1: Meritul Academiei Române
Poza 2: Dr. In Știițe Mediale
Poza 3:Professorship la New York University

Realizator Corina Negrea