Românii în lume astăzi la Chișinău, Roma, Madrid,Tel Aviv, Ierusalim,Stockholm și București – Realizator Magdalena Tara
28 November 2021
Timpul prezent: Biblioteca – un spațiu democratic
29 November 2021

Basarabia în FM-ul României Mari! De Ziua Națională la Radio România Cultural!

 

Voci importante provenind din Basarabia, precum scriitoarele Paula Erizanu, Tatiana Țîbuleac, artistul plastic Roman Tolici, sopranele Maria Cebotari, Valentina Naforniță, trupele  Carla’s Dream, Alternosfera se aud pe 1 Decembrie la Radio România Cultural!

Ziua Națională a României și cei 10 ani de la înființarea Radio România Chișinău vor fi sărbătorite la Radio România Cultural, on air și online, cu un program special, un adevărat maraton cultural, în care se vor auzi artiști, muzicieni, jurnaliști, oameni de cultură sau cercetători din Basarabia, indiferent dacă aceștia își desfășoară activitatea în Moldova de peste Prut, în România sau în străinătate.

Vom vorbi despre cei 100 de ani de la înființarea Teatrului Național „Mihai Eminescu’’ din Chișinău, despre cinematografia din Basarabia care începe timid să scoată capul la marile festivaluri de film, despre activitatea Valentinei Rusu Ciobanu, cea mai importantă pictoriță basarabeană, dar și despre povestea primei orchestre de jazz din Republica Moldova, „Bucuria’’.

Ala Nemerenco, ministrul sănătății din Republica Moldova va vorbi despre situația sanitară actuală și despre felul în care cele două țări se ajută în eforturile în lupta contra pandemiei. Educația, schimburile între studenți sunt alte subiecte ale zilei.

Nu vor lipsi nici intervențiile colegilor noștri de la Radio România Chișinău care ne vor relata despre activitatea lor, bucuriile și neajunsurile din acești ani, despre bilanțul a 10 ani de punte sonoră între cele două țări

Ziua va fi ilustrată sonor exclusiv cu muzică românească, iar muzicieni din Basarabia, precum sopranele Maria Cebotari, Valentina Naforniță, trupele Carla’s Dreams, Alternosfera, Gândul Mâței, interpreta de jazz Nadia Trohin, vor fi capetele de afiș ale unor emisiuni precum: ‘’Orașul Vorbește’’, ‘’Soundcheck’’ sau ‘’Vocea umană’’.

De la ora 19.00, Radio România Cultural transmite în direct concertul aniversar dedicat Zilei Naționale a României și celor 10 ani de emisie pentru Radio Chișinău. Cu acest prilej deosebit, muzicieni din cele două țări se vor reuni în premieră pe scena Sălii Radio, unde va interpreta Orchestra de Cameră Radio, alături de membri ai Orchestrei Naţionale de Cameră a Republicii Moldova.

Programul serii de la Sala Radio va cuprinde: G. Enescu: Pastorale-Fantaisie, B. Bartók: Dansurile populare românești, C. Filtsch: Uvertura în Re major, M. Haydn: Sinfonia Applausus și J. Haydn: Concertul nr. 2 pentru violoncel şi orchestră. Dirijează Gabriel Bebeșelea. Solist: Andrei Ioniță.

Concertul va fi transmis în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical,  pe TVR 1 și TVR 3. De asemenea, evenimentul va fi difuzat în live video streaming pe site-urile Radio România și pe platforma vstage.ro.

Împreună creionăm sonor portretul a două țări despărțite cândva de istorie, dar întotdeauna unite de limba și cultura comună.