Unul dintre cele mai frumoase spectacole pentru copii din România ajunge în luna Octombrie la Focșani, Bârlad, Vaslui și Suceava!
16 October 2018
100 de obiecte de design românesc – o expoziție și un e-muzeu fără precedent
16 October 2018

BEST of BAROC, recital de Gală cu Cezar Ouatu și Ioana Lupașcu

Fundația Calea Victoriei vă invită joi, 1 noiembrie, de la ora 19:00, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național (intrare prin Str. Constantin Mille) la un recital de muzică barocă, în compania a doi muzicieni talentați: contratenorul Cezar Ouatu și pianista Ioana Maria Lupașcu.

Cei doi muzicieni ne vor însoți într-o călătorie în lumea strălucitoare, ritmată și voluptoasă a muzicii baroce, cu ajutorul unor sonoritați specifice acestei perioade dominate de compozitori efervescenți, incluși în programul serii: Vivaldi, Bach, Händel, Purcell dar și Mozart, care va face legatura cu perioada ulterioară, a muzicii clasice.

Vocea specială a solistului nostru, Cezar Ouatu, ne va aminti de celebri contratenori din perioada perucilor pudrate, a costumelor și bijuteriilor prețioase purtate în palatele somptuoase din Europa secolelor 17 și 18. Sonoritățile instrumentale din acea perioadă vor fi recreate cu măiestrie de către Ioana Maria Lupașcu la pian, în decorul elegant și încărcat de simboluri al Salii de Marmură a Palatului C.M.N.

Urmărește interviuri video cu cei doi artiști: Cezar Ouatu și Ioana Lupascu.

Cezar Florin Ouatu este interpret de operă, pop-opera și pianist. S-a născut într-o familie de muzicieni, fiind fiul flautistului Florin Ouatu, de la Filarmonica din Ploiești și fost profesor la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Austria. La doar 6 ani a învățat să cânte la pian, urmând un profil artistic. A absolvit Liceul Muzical „Carmen Sylva” din Ploiești; în 2004 a absolvit cu notă maximă secția de canto clasic a Conservatorului „Giuseppe Verdi” din Milano unde fusese admis în 2001.

A studiat de asemenea și muzică barocă. A debutat ca interpret profesionist pe scena Teatrului „La Fenice” din Veneția, a cântat pe importante scene din lume și a obținut numeroase distincții la concursuri de canto în orașe precum Barcelona, Dresda, Milano și în țări precum Monaco și San Marino. A cântat la opere prestigioase precum cele din Lausanne, Barcelona, Potsdam. Cezar Ouatu a cântat, alături de soprana Angela Gheorghiu la concertul susținut de tenorul italian Andrea Bocelli în 2013 în România.

Ioana Maria Lupascu este unul dintre cei mai buni pianişti din România. Din anul 2007 este solistă al Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploieşti. Născută la Brăila, începe studiul pianului la vârsta de 4 ani cu prof. Mircea Bogatu. Absolvă Liceul de Muzica „George Enescu” Bucureşti, apoi Conservatorul „Ciprian Porumbescu” Bucureşti, obţinând apoi la susţinerea licenţei (Conservatorul „George Enescu” Iaşi) nota maximă.

În anul 2000 este admisă la Masterul „Virtuosity Level” la Conservatoire du Lausanne, Elveţia la clasa Prof. JF Antonioli, dar după câteva luni se mută în Italia, unde devine studentă marelui pianist Lazăr Berman, la „Accademia Europea di Musica”. Câştigătoare, finalistă sau laureată a numeroase concursuri, dintre care Lira de Aur-Suceava (Premiul I, II, III), Concursul Naţional de Muzică – în anii copilăriei (Premiul I), „Mihail Jora” Bucureşti (premiu special), Konzerteum – Grecia (Premiul III), Ferdi&Lili Statzer – Istanbul, Turcia (unde a câştigat şi Premiul „Vedat Kosal”) nu s-a simţit atrasă de viaţa competiţională şi a început cariera solistică, fiind prezentă pe scene din Italia, Romani, Elveţia, Croaţia, Slovacia, Belgia, Lituania, Turcia, Spania, Germania.