„Indicele de Progres Social 2018” clasează România pe poziția 44 din 146 de țări incluse
16 October 2018
Începe Conferința anuală a Societății Naționale de Neurostiințe, SNN2018!
17 October 2018

Buletin cosmic

Buletinul cosmic realizat de Claudiu Tănăselia poate fi urmărit pe situl www.parsec.ro și pagina fe facebook parsec.ro

  • Joi, o lansare ce părea să fie una de rutină spre Stația Spațială Internațională, a fost la un pas de o catastrofă. La 2 minute după lansarea rachetei Soyuz-FG de la Baikonur, în timpul separării primei trepte, unul dintre cele patru propulsoare auxiliare care s-au desprins de rachetă a lovit, se pare, partea centrală, cauzând o deflagrație care a distrus racheta Soyuz-FG. Din fericire, capsula Soyuz MS-10 care conținea doi astronauți (americanul Nick Hague și rusul Alexei Ovchinin), s-a desprins de urgență de rachetă și a revenit în atmosferă, aterizând de urgență în centrul Kazahstanului, după 30 de minute după eveniment, de unde au fost recuperați în scurt timp de echipele de salvare.
  • Blue Origin, compania miliardarului Jeff Bezos, a prezentat un nou calendar privind cele două lansatoare ale sale. Astfel, primele zboruri turistice suborbitale realizate cu New Shepard vor începe de anul viitor, în timp ce racheta de calibru greu New Glenn va debuta în 2021 și nu în 2020 așa cum s-a comunicat inițial. Nu avem informații nici despre costul biletelor pentru zborurile turistice suborbitale, nici despre numele primelor turiști care și-au permis această extravaganță, dar competiția pare să devină una interesantă, pentru că zilele acestea Richard Branson cu Virgin Galactic, compania sa, va începe zborurile turistice suborbitale în câteva săptămâni.
  • Și pentru că vorbeam de recuperarea rachetelor, China promite că de anul viitor, rachetele sale lansate deasupra zonelor locuite vor fi dotate cu parașute, pentru a limita pagubele pe care treptele primare le face imediat după lansare. O rachetă Changzheng-3B lansată luni dimineața de la centrul spațial Xichang și-a abandonat prima treaptă deasupra unei localități, însă din fericire nu au fost victime, datorită măsurilor luate de autorități, care au inclus și evacuări ale populației.
  • Sâmbătă, o rachetă Ariane 5 va lansa sonda BepiColombo spre Mercur, a treia sondă care va studia cea mai apropiată planetă de Soare și prima astfel de misiune coordonată de Europa, în strânsă colaborare cu partenerii niponi. Este cea ambițioasă misiune spre Mercur, cu un cost de peste 1.5 miliarde de euro. Lansarea de sâmbătă va fi a 101-a lansare a unei rachete europene Ariane 5.
  • După lansarea a trei vehicule spre suprafața asteroidului Ryugu, sonda japoneză Hayabusa2 se apropie în aceste zile din nou de suprafața acestuia, până la câțiva metri, însă doar pentru a testa procedura de prelevare de probe, care va avea loc anul viitor. Inițial programată pentru acest an, inginerii japonezi au decis, după ce au studiat mai bine suprafața asteroidului, să amâne prelevarea de probe, deoarece Ryugu s-a dovedit a fi mult mai denivelat și întunecat decât se credea inițial, ceea ce îngreunează manevrele de la suprafața sa.

Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță