Expoziție aniversară: 300 de ani de la nașterea lui Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) – O nouă expoziție temporară deschisă la MNAR!
4 December 2020
Arte frumoase: Drapel, imn, limbă oficială. O expoziție radiofonică
5 December 2020

Cămine în Mișcare – poveștile grele ale celor plecați de acasă, Timișoara, 5-14 decembrie

Bănățenii au suferit, de-a lungul anilor, deportări, migrații, iar acum, poveștile lor devin parte a moștenirii culturale, prin cele zece proiecte culturale realizate în cadrul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Film, teatru, instalații artistice, expoziție ilustrată, toate cu tema migrației din și în Banat, vor fi prezentate publicului începând de sâmbătă, 5 decembrie 2020, în cadrul programului Cămine în Mișcare, produs de Asociația Prin Banat. Mai mult ca oricând, tema căminului a fost prezentă în acest an, deoarece a reprezentat pentru noi toți un loc de izolare și de protecție în timpul pandemiei. Căminele în Mișcare reprezintă ruperea de locurile natale, de rădăcinile familiei, poveștile grele ale celor care au plecat departe de casă.

Publicul va putea face un tur experimental prin toate artele: va putea vedea Tur Banat, o expoziție de ilustrații și benzi desenate, vor putea viziona diferite spectacole și filme – Krumau Live, Mutat de la Noi, N-am șterge nimic, Amintiri sau Frânturi, va putea admira instalații urbane – Punct înaintea acului, va putea interacționa cu Memorii Interactive, cu Pop-Up Device for Experimenting Margins și cu Tipare ale Memoriei (realizat de 13m10j).

Mutat de la noi este un film-teatru filmat în șase orașe din patru țări de pe patru continente. Din România în Uganda, în Myanmar, apoi în Brazilia, ascultăm povestea fenomentului migrației, prin cuvintele lui Mbaye, un senegalez care se îmbarcă pe un vapor de migranți clandestini cu destinația Europa. Deportații, cei „mutați de la noi” se lasă în mâna destinului, cred în magie și în ritualuri care le pot aduce salvarea.

Punct înaintea acului propus de Oana Rill, s-a conturat în urma reflectării la efectele relocării forțate pe care artista le-a resimțit asupra familiei. Lucrarea sa este formată din 220 de tălpi din gresie dispuse orizontal după desenul unui motiv tradițional brodat pe cămășile din Banat și vrea să fie un simbol al relocării forțate, al discriminării și al excluderii.

Prin Memorii interactive, Lucian Emilian Matei propune o instalație interactivă în care vizitatorul intră în contact cu amintirile și senzațiile trăite de cei care au fost nevoiți să își părăsească locurile natale, acum jumătate de veac. Imagini video vechi, recuperate din Comloșu Mare, povești, experiențe, teama de necunoscut, sunt memoriile pe care le vor trăi și cei care vor trece pragul instalației. Instalația multimedia interacționează cu vizitatorul și se activează la mișcarea acestuia.

Din cauza restricțiilor actuale, expozițiile vor fi deschise fără vernisaj la FABER, de sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 18.00. Toate proiectele vor putea fi vizitate în perioada 6-14 decembrie între orele 16.00-20.00, respectând toate normele de protecție și de distanțare socială. Proiectele vor fi disponibile și online, pe www.camineinmiscare.ro.