Dimensiunea stiintifica a artei – The unseen – nevăzutul
2 December 2019
Cafeneaua de ştiinţă – De-a arhitectura sau cum să ”Construim prin educaţie”
2 December 2019

Dimensiunea științifică a artei – Artistul român Lucian Indrei a propus un experiment în acceleratorul de particule de la Trieste

”Cercetările care se fac într-un institut precum Sincrotronul de la Trieste sunt lucruri serioase. Abia când ajungi într-un asemenea loc îți dai seama unde a ajuns omenirea.” Sunt impresiile lui Lucian Indrei, absolvent al Facultății de Fotografie și prelucrare computerizată a imaginii din Cluj Napoca. Lucian Indrei a fos unul dintre cei 5 artiști participant la rezidențele artistice ale Asociației Scientifica, în institutele de cercetare de la Trieste, din vara acestui an.

Lucian a propus unuia dintre cercetătorii de la sincrotron un experiment extrem de simplu, dar care pentru un artist, este foarte important. A lăsat în câteva locuri din interiorul sincrotronului, în câteva colțuri unde se știe că pot evada particule, 3 pachete de hârtie fotografică. Acestea vor rămâne timp de o lună și jumătate, până la următoarea oprire a sincrotronului în interiorul instalației, după care pachetele de hârtie foto îi vor fi returnate pentru developare.

Ce va rezulta? Nu se știe. Dar vom afla de la Lucian Indrei.

Lucian Indrei trăiește și lucrează în Cluj-Napoca, România. Lucrările sale se abordează de obicei și implică fotografia, însă nu se limitează la acest mediu, incluzând inclusiv desen, colaj, instalații etc. În ultimii ani a fost invitat ca speaker la evenimente culturale din Stockholm, Atena și Amsterdam, cu accent pe scena tânără de artă contemporană din România. În 2012 a co-fondat proiectul Lateral ArtSpace, în cadrul căruia face parte din echipa curatorială.

https://www.lucianindrei.ro/

Interviu cu Lucian Indrei – artist vizual
Realizator Mihaela Ghiță