Cu Bună Știință: Pseudoștiința, balaurul cu șapte capete
10 February 2021
Știința 360 – 10 februarie 2021 – ”2020, al doilea cel mai călduros an după 2016”
10 February 2021

Dimensiunea științifică a artei: Bogdan Drugă – Aplicațiile algelor sunt multiple, de la coloranți naturali pentru textile până la producerea de hidrogen drept combustibil. ep. 3

 

 

Astăzi vorbim despre alte aplicatii ale algelor. Unele națiuni le folosesc ca sursa de hrana directa, adică le mananca preparate în salate sau alte feluri de mancare, sau constituie hrana pentru animalele marine sau terestre pe care le cresc.

Exista ferme de alge folosite drept combustibil.

Aș vrea să aflu de la invitatul meu Bogdan Drugă, dacă în jurul algelor se poate construi o industrie. Cercetări s-au făcut, eu știu de cercetari făcute in ICECHIM pentru combustibili din alge. Experimental e posibil, oare si economic-industrial se poate?

Proiectul ”Evoluția adaptivă a algelor marine în contextul schimbărilor climatice și consecințele asupra serviciilor oceanice” este finanțat prin programul RO-NO 2014-2021, parte a unui mecanism financiar numit „Granturile SEE (Spațiul Economic European) și Norvegiene”, prin care Norvegia, Islanda și Liechtenstein finanțează cercetarea într-o serie de state europene. Scopul acestui mecanism financiar constă în consoție de 85% de către Norvegia, și 15% de către Statul Român. Fondurile sunt coordonate de către UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării), care este o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Educației Naționale. UEFISCDI are rol de Operator de Program.

Institutul de Cercetări Biologice (ICB) Cluj este coordonatorul proiectului, iar partenerul norvegian este Institutul Norvegian pentru Cercetari Acvatice (NIVA).

Interviu cu Bogdan Drugă – dr. în biologie, cercetător la Institutul de Cercetări Biologice din Cluj, directorul proiectului.

Realizator Mihaela Ghiță