Știința 360 – #raportuldegarda – Pandemia nu funcționează după modelul on/off (…), aprindem/stingem lumina!
20 April 2021
Cu Bună Știință: Ingineri în luptă cu cutremurele
21 April 2021

Dimensiunea științifică a artei: Iosif Kiraly – În secolul al XIX-lea fotografia nu era expusă ca lucrare de artă, ci mai degrabă ca un rezultat al tehnologiei

 

Trăim într-o epoca în care se fac mai multe fotografii decât în întreg secolul al IXX-lea, oricine deține asupra lui un dispozitiv cu care poate înregistra imagini statice sub formă de fotografie, sau dinamice, sub formă de film. Aproape că nu mai există dispozitive specializate pentru filmat sau pentru fotografie, deși fotografia și-a câștigat de multă vreme statutul în rândul artelor, ea nu mai oferă un original, un exemplar unic, acela pe care să îl numim Obiectul. În ce fel a pervertit noua tehnologie digitală actul artistic al fotografiei? Tehnologia sofisticată nu este garanția unor imagini mai bune, din perspectiva artistică, afirmă Iosif Kiraly.

Iosif Kiraly este unul dintre ce-i mai importanți artiști contemporani. Predă la Universitatea Națională de Arte din București, unde este cofondator al Departamentului de Foto- Video.

Realizator Mihaela Ghiță