Carta Albă a Hemofiliei – recomandări pentru îmbunătăţirea vieţii pacientului hemofilic din România
15 December 2020
Cu Bună Știință: Cum vaccinezi rapid milioane de oameni?
16 December 2020

Dimensiunea științifică a artei: Lucica Virginia Bianchi –  Codice Atlantico, un studiu de o viață – ep. 3

Codice Atlantico sau, dacă preferați varianta engleză, Codex Atlanticus este cea mai mare colecție de scrieri leonardiene, salvate după moartea lui Leonardo da Vici. Scrierile și desenele lui au avut o istorie zbuciumată și complicată,  dar, pe scurt, o parte din ele intră la un moment dat, în posesia lui Pompeo Leoni, un sculptor spaniol, care  lipește foile de hârtie cu scrierile, schițele și proiectele lui Leonardo pe coli cu dimensiunea de 68×43 cm, așa numitul format atlantic, dimensiunea standard pe care se desenau hărțile la acea vreme. Așa a rămas în istorie, mai apoi, drept Codice Atlantico, aflat în original în Biblioteca Ambrosiana din Milano.

Lucica Virginia Bianchi a dedicat peste 30 de ani studierii acestor scrieri. Din cele 1750 de pagini a parcurs cam o treime. Înțelegerea textului nu este un lucru facil, nu doar pentru că Leonardo da Vinci scria de la dreapta spre stânga, dar și pentru că limba florentină a anilor 1400 era diferită de italiana actuală, atât ca scriere cât și ca lexic.

Interviu cu Lucica Virginia Bianchi, istoric de artă cercetător al operei lui da Vinci la Biblioteca Ambrosiana din Milano.

Realizator Mihaela Ghiță

Credit foto Mihaela Ghiță.