Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – 20 ianuarie 2022 – Omul care ”și-a văzut visul cu ochii”!
20 January 2022
Buletin cosmic – În 2021, misiunea Chang’e-5 a adus aproape 2 kilograme de sol și roci lunare din zona Oceanus Procellarum
21 January 2022

Dimensiunea științifică a artei: Raluca Nestor Oancea – Lev Manovich, unul dintre marii teoreticieni ai artei noilor media vine la București în această vară

 

Lev Manovich s-a născut la Moscova, în anul 1960, a studiat pictura, arhitectura, computer science și semiotica. După ce a practicat artele timp de mai mulți ani, a emigrat în Statele Unite și s-a stabilit la New York unde interesul său s-a îndreptat către spațiul virtual și a început să utilizeze computerul pentru arta sa.

Vorbim astăzi despre un eveniment important pentru arta noilor media, care va avea loc în luna iunie, organizat de UNATC. Invitatul special al celor 4 zile de conferințe este Lev Manovich, unul dintre cei mai importanți teoreticieni ai momentului pentru arta asistată de calculator.

În anii ’90 Lev Manovich lansa o întrebare foarte interesantă: este posibilă convergența între lumea computerelor și aceea a artei? Răspunsul lui inițial a fost că, nu, nu există această legătură și Nu mai discutăm despre creație bazată pe poveste ci despre o cultură bazată pe colecții de informații.

Invitata mea din această săptămână este Raluca Nestor Oancea, lector la Universitatea Națională de Artă din București, critic de artă și curatoare. 

Realizator Mihaela Ghiță