Dimensiunea științifică a artei: Floriama Cândea –  Laboratorul de reacții sintetice 
20 June 2022
Dimensiunea științifică a artei: Cătălin Crețu – Inteligența artificială începe să ne cunoască pe noi oamenii, dar e cazul ca și noi să o cunoaștem pe ea
22 June 2022

Dimensiunea științifică a artei: Sabina Suru –  Laboratorul de intimitate artificială

 

Suntem generatori de date și donatori permanenți de date. Imaginea noastră fotografică, datele biometrice, toți acești parametri ne individualizează în societate. Dacă este bine sau rău? Este o întrebare la care nu avem răspunsul în acest moment. Etica în ce privește folosirea anumitor date personale a fost deja reglementată într-un anumit fel. Știm cu siguranță că trăim într-o simboză cu tehnologia și acest mediu hibrid între natural și electronic avansează din ce în ce mai mult. Vom fi cuceriți de tehnologie, de inteligența artificială? Se va întoarce împotriva umanității această ambiție a omului de a stăpâni natura prin tehnologie? Se va inversa echilibrul de forțe? Se va ajunge acolo încât să fim conduși de tehnologie și inteligența artificială va stăpâni omenirea? 

Patru artiști au chestionat această relație pe care noi oamenii o avem cu tehnologia într-un proiect pe care l-au denumit The Somatist, the Enthropist and the Skeptic.

Mă aflu astăzi în laboratorul de Intimitate artificială. Căci, într-o lume tehnologică … nici intimitatea nu mai este ce a fost.

Sabina Suru, Andrei Tudose și Cătălin Crețu, secondați de programatorul Cristian Balaci au creeat un fel de studio foto, unde vizitatorul este invitat să petreacă un timp împreună cu o așa zisă inteligență artificială, un program de computer care a învățat să facă fotografii în stilul Sabinei Suru. Aceste fotografii, au și o componentă sonoră realizată de Cătălin Crețu. 

Proiectul The Somatist, the Entropist and the Skeptic este inițiat de Asociația Qolony și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

https://www.facebook.com/groups/1036275116964248

www.qolny.eu

Interviu cu Sabina Suru, artist

Realizator Mihaela Ghiță

Foto realizată în Laboratorul de initmitate artificială