PORTRET: Emil Racoviţă – o existenţă dedicată explorărilor ştiinţifice
15 November 2019
Doi autori premiați la Gaudeamus
15 November 2019

Dimensiunea stiintifica a artei – Sounds like a book și cărțile sonore sunt la Galeria Posibilă, cu expoziția ”Bandwidth”

Sunet, carte și tehnologie trei medii care s-au întâlnit în cadrul unei rezidențe organizate în proiectul Sounds like a book.

Sounds like a book este un proiect aflat la cea de a 3-a ediție, de data aceasta cu expoziția Banwidth rezultată în urma unor rezidențe artistice.

În vara acestui an 10 artiști s-au aflat împreună, timp de 2 săptămâni pentru a concepe în peisajul rural al satului Șona – județul Brașov, câte o carte sonoră. 

Artiștii în rezidență au lucrat cu Lukas Jakob Löecker, sound artist austriac și cu echipa studioului de design Grapho_mat, și s-au întâlnit cu Gabriel Barbu – graphic designer, Simina Oprescu – sound artist și cu Mihai Șovăială – artist vizual. Dacă Simina a introdus artiștii în tehnici de scriere în compoziția acusmatică, Gabriel i-a trecut prin procesul de producție a cărții, iar Mihai i-a familiarizat cu self-publishing design. În cadrul celor două workshopuri de sound art și graphic design, coordonate de Lukas Jakob Löecker, respectiv echipa Grapho_mat (Andreea Mihaiu, Andra Pavel, Mihai Popescu), artiștii au dezvoltat conținutul și forma viitoarei cărți, pornind de la tema rezidenței – comunicarea.  

Rezidența Bandwidth a propus o întâlnire scurtă, dar de impact cu oameni interesați de provocarea granițelor dintre medii și domenii, de respingerea unei delimitări dintre teorie și practică. Lucrând cu mediul digital și cu cel analog, urmărind, totodată, modul în care se potențează reciproc, rezidența a pus accentul pe explorare, învățare, experimentare și proces. Concentrându-se pe reprezentarea vizuală a sunetului, scopul pe termen lung al platformei de book-making și self-publishing Sounds like a Book rămâne creșterea interesului pentru sunet și carte ca medii de expresie artistic

Expoziția mai este deschisă până pe 22 noiembrie la Galeria Posibilă, de joi până sâmbătă între orele 16:00 – 20:00.

Interviuri cu Matias – artist și Daria Nedelcu – mebră a echipei organizatoare a rezidențelor Sounds like a book.Realizator Mihaela Ghiță