Românii în lume astăzi la Madrid, Tel Aviv, Praga, Seghedin şi New York – Realizator Magdalena Tara Duminică 20 Iunie ora 21
20 June 2021
Ioana Mărculescu, realizator muzical Radio România Cultural:“În emisiunile mele, difuzez muzici care mă bucură, care mă mișcă, muzici care îmi fac sufletul să tresalte”
21 June 2021

Vocile memoriei: Din nou la Radio

 

   În octombrie 1953, Arghezi vorbea din nou la Radio, după o întrerupere de 18 ani. A ținut el însuși socoteala,  după cum  spune în înregistrarea păstrată în fonotecă, înregistrare în care prezintă  fabulele lui Krâlov. Una sută poeme fusese ultimul volum  pe care și-l văzuse tipărit în 1948. În 1952 publicase traducerile fabulelor lui Krâlov, iar cu un an mai înainte, o altă traducere semnată în colaborare, dintr- un alt scriitor rus. I se va permite să-și tipărească și  volumele de poezie originală; mai întâi apar  versurile pentru copii din Prisaca.  Autorului i se cere apoi să facă dovada că s-a reeducat și, după prigoana de care avusese parte,  s-a convertit la literatura care se cerea atunci prin comandă politică. Arghezi dă la tipar  deci volumul 1907 în 1955 și Cântare omului, anul următor. Drept urmare, cărțile necomandate  încep să-i apară una după alta, atât poezie inedită cât și din cea veche, strânsă în antologii; curând se inițiază și ediția de Scrieri argheziene. Odată permisă ieșirea din izolarea lui de la Mărțișor, poetul pricepe că e rost de tocmeală, iar Arghezi este bun negustor. O dovedise de alfel și în perioada intedicției de semnătură, când vindea cireșe din livada proprie, după cum depun mărturie  contemporanii lui.  Difuzăm deci textul ce prefața fabulele amintite,  la Vocile memoriei. În aceeași ediție a emisiunii îi veți putea asculta pe Sanda Stolojan, Nicolae Stroescu- Stânișoară și Gheorghe Cozorici.

 

Emisiunea Vocile Memoriei, difuzată dumnică 20 iunie, ora 22.30, la Radio România Cultural. Realizator E. Lucan