Art Safari spune poveștile neștiute ale Maeștrilor artei românești
18 January 2021
Recomandări culturale – marți, 19 ianuarie 2021
19 January 2021

Dirijorul Ion Marin este Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor al Republicii Franceze

Ministerul Culturii din Franța a anunțat decorarea dirijorului român Ion Marin cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres), una dintre cele mai importante distincții ministeriale ale Franței.

Titulatura îi va fi acordată celebrului muzician român pentru „contribuția și angajamentul în serviciul culturii”, după cum menționează scrisoarea oficială transmisă de ministrul culturii din Franța, doamna Roselyne Bachelot-Narquin.

Titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor reprezintă un important omagiu adus personalităților ce se disting prin creația artistică excepțională în domeniul culturii sau prin contribuția esențială adusă artei și literaturii și recompensează cele mai importante personalităţi culturale ale lumii franceze, dar se acordă şi cetăţenilor de alte naţionalităţi, pentru contribuţii remarcabile în îmbogăţirea patrimoniului cultural francez și universal.

În excepționala sa carieră de aproape 40 de ani, Ion Marin s-a distins și ca un promotor de seamă al culturii franceze, francofoniei, precum și al valorilor europene universale. Din 1983 până în prezent, Ion Marin a dirijat în Franța peste 150 de concerte și spectacole de operă. A colaborat cu numeroase orchestre prestigioase din spațiul francofon, a dirijat spectacole celebre de teatru liric în Franța, a participat la prestigioase festivaluri de muzică clasică în spațiul francez și nu în ultimul rând maestrul Ion Marin a elogiat spiritul și cultura Franței în lume în peste 50 de concerte de muzică simfonică și spectacole operă ale creatorilor francezi susținute pe scene din Europa, Statele Unite ale Americii și Japonia.

Personalitate importantă a scenei muzicale internaționale, Ion Marin este printre puținii dirijori din lume care au atins celebritatea la nivel mondial, atât în aria simfonică, cât și în cea a operei.

Activitatea profesională a maestrului Ion Marin este întregită de implicarea hotărâtoare și ferventă în două mari programe, atât culturale, cât și sociale. Ion Marin este directorului de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și președintele fondator al Programului Național Cantus Mundi România și al Symphonia Mundi, care unesc prin muzică și activități culturale și sociale peste 60.000 de copii și dirijori din România.

Din toamna anului 2020, maestrul Ion Marin este și prof. univ. al Universității Mozarteum din Salzburg, coordonatorul catedrei de dirijat coral „Claudio Abbado” și conducătorul artistic al activității de concert a acesteia.