Ascultă Radio România Cultural Live

„O elită malefică” într-un un film de gen cult

15 Septembrie 2016, 09:18

Expresia citată, folosită de academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, nu a trecut neobservată și necomentată. Autoritățile nu emit frecvent formule „incendiare”. În contrast, creația de ficțiune literară și cinematografică (americană!) și-a luat, într-o perioadă deja clasică, libertatea să fantazeze în cheia dominării societății de către Big Brother, în diferite ipostaze.

Atenționarea universitarului – pretext al episodului de azi al Ereziilor Moderne – a fost doar o punctare, un accent în conținutul discursului din cadrul Congresului Istoricilor români. Intervenția a fost orientată ca semnal de alarmă la superficialitatea, schematismul însușirii disciplinelor umaniste, în particular istoriei, de catre ultimele generații. Acestea sunt văzute ca îmbibate metodologic și metodic de accesibilul junk food, hrană-surogat pentru minte și inimă, vehiculat de mediul online:

Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat, prin vot ori prin alte mijloace. Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS” sau toate la un loc! Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică (...) Am fost avertizați demult că „somnul rațiunii naște monștri”.

Ar fi bine să veghem cu toții ca toate admirabilele descoperiri și invenții ale lumii contemporane să servească omului creativ și creator, omului cercetător și omului moral, nu omului-robot, distorsionat și manipulat”, a afirmat acadamicianul Ioan Aurel Pop, conform amonews.ro.

Filmele din genul Cult rețin interesul prin originea și specificul lor – creații controversate, supuse încercărilor de suprimare din partea mediilor mainstream, care le considerau incomode. Expresie a revoltelor contra șabloanelor despre succes, bunăstare și fericire ale societății,  fimele Cult erau, tradițional, protejate și vehiculate prin canale ”subterane”, underground.

          Un exemplu târziu al genului, devenit clasic, este They live! - Ei trăiesc!prezentat în 1988, scris și regizat de John Carpenter, după o povestire apărută în 1965.

Tema este incitantă, chiar și ca ficțiune; revine, periodic aproape, în diverse abordări, cu atât mai spectaculoase cu cât mijloacele tehnicii de film sunt mai perfecționate.

Este vorba despre prezența, deghizată în oameni, a unei specii extraterestre, cu scopul câștigării controlului asupra societății și, într-un orizont mai larg, al Pământului.

Etapa prezenței clandestine este o alegere interesantă și coincide cu esența  teoriilor conspirației dintotdeauna și până azi: o minoritate ascunsă desfăsoară acțiuni pentru aservirea majorității.

Eroul din They live! descoperă, accidental, existența și extensia infiltrării în societate a extratereștrilor cu înfățișare umană: el își pune, întâmplător, o pereche de ochelari aparent obișnuiți, dar care devoalează esența, diferită și respingătoare, a invadatorilor.

Ochelarii sunt instrumentul, fabricat de rezistența pământeană, pentru recunoașterea străinilor între oameni.

Desigur, ochelarii sunt un simbol al mijlocului generic care permite  diferențierea între conspiratori și oamenii obișnuiți. Un instrument întotdeauna simplu precum ochelarii, dar cu funcție de pașaport pentru o realitate extinsă, realitate la care ar avea acces numai oamenii dispuși să coopereze.

Un element semnificativ în acest tip de ficțiune este baza puterii  „invadatorilor”. They live ! propune, deloc demodat, chiar în cheie contemporană, un emițător de televiziune cu proprietăți speciale: acesta influențează vederea și înțelegerea oamenilor obișnuiți, ascunzând părțile compromițătoare ale realității aduse de străini, precum și identitatea acestora. Pe ecranele televizoarelor, un om politic sau un formator de opinie apar ca figuri normale, în timp ce ochelarii („cheia”, deci) îi relevă, în film, drept extratereștri malefici.

Trimiterea la mass-media și acuzarea complicității acesteia cu o minoritate care dorește controlul maselor este evidentă. Tema revine, încă, periodic, în dezbatere, cu atât mai mult cu cât „plasa de păianjen”, web-ul, are acoperire mondială și operează instantaneu.

În film, ochelarii-revelator permit și apariția „în clar” a mesajelor subliminale, prezente pe coperțile și în conținuturile tipăriturilor, până și pe aparent banalele etichete ale produselor alimentare: „consumă!”, „supune-te!”, „contribuie!”, „nu chestiona autoritatea”, ….

toate – îndemnuri către pervertirea gândirii și încolonarea maselor… în cheie modernă, desigur.

În perioada producerii filmului - anii 1980 – internetul nu exista. Vârful de lance al propagandei ori, cel puțin, persuasiunii, era televiziunea. Este ușor și incitant de imaginat extensia mijloacelor de control din They live! în contemporaneitate, când lupta pentru aderenți la idei sau organizații este acerbă.

Ajungem, astfel, la pretextul provocator al acestui episod al Ereziilor Moderne. Filmul consonează cu evocarea, de către rectorul Universității Babeș-Bolyai, a  ”omului-robot, distorsionat și manipulat”.

          Explozia comunicațiilor mijlocită de Tehnologia IT aduce – se susține – toate bunele și relele lumii. Ipoteticii producători de conținut „hipnotic” au, potențial, capacități și canale de atingere a publicului-țintă care concurează sau chiar surclasează televiziunea „clasică”.

Nu este de neglijat că procesarea digitală a imaginilor permite, practic, orice. Un banal exemplu „benefic” este folosirea tehnicii watermarking pentru semnarea invizibilă a unei producții, de exemplu, a unei fotografii sau secvențe – procedeu tehnic prin care autorii își protejează creațiile.

Watermarkingul nu poate fi eliminat decât de cine l-a introdus, iar în caz de litigiu poate apărea „în clar”, dovedind identitatea autorului real. Ochelarii din ficțiunea They Live! echivalează, în acest caz, cu parola sau dispozitivul de acces la conținutul invizibil al imaginii.

O remarcă se cuvine făcută și asupra acceptării, de către unii pământeni, a cooperării cu străinii, în schimbul propulsării în ierarhiile sociale sau profesionale. Scopul acțiunilor este câștigarea controlului asupra societății. Dar... de ce sub mască,  dacă grupul extraterestru din film este, prin definiție, atât de avansat încât să întreprindă călătorii interplanetare? Vă lăsăm eventuala plăcere a căutării răspunsului, pe care filmul nu îl oferă.

De asemenea, finalul, aparent de bun augur pentru omenire, lasă, totuși, loc unei mari incertitudini. Ce se va întâmpla  după expunerea, evidențierea străinilor ca urmare a distrugerii emițătorului de televiziune care întreținea sistemul ?

Într-o interpretare interesantă, They live!  a fost văzut ca o parabolă despre modul insidios de germinare și ascensiune a unui sistem dictatorial.

Într-altă interpretare, filmul este văzut drept o afirmare timpurie a nevoii alegerii, rămase actuale, într-o perioadă a neo-liberalismului tumultuos, adesea conflictual: acceptarea adevărului sau nerecunoașterea acestuia?

În sfârșit, ” They Live! este un documentar!” în aprecierea carismaticului erou principal, actorul și luptătorul profesionist Roddy Piper. (m.2015)

nu o ficțiune, adică – se poate înțelege, completându-i sensul. Motiv de îngrijorare sau doar o altă erezie modernă ?

Un pod prea îndepărtat ? Omul spațial - p1
Erezii moderne 07 Noiembrie 2022, 10:56

Un pod prea îndepărtat ? Omul spațial - p1

Alături de fuziunea nucleară comercială, un alt obiectiv major al umanității este cucerirea spațiului folosind nave cu...

Un pod prea îndepărtat ? Omul spațial - p1
Erezii moderne  - Un pod prea îndepărtat? (actualizare) - fuziunea comercială
Erezii moderne 11 Octombrie 2022, 10:17

Erezii moderne  - Un pod prea îndepărtat? (actualizare) - fuziunea comercială

Cele 5 secunde ale fuziunii reușite în decembrie 2021 de tokamak- ul JET (Joint European Torus) operat în Anglia, la Culham,...

Erezii moderne  - Un pod prea îndepărtat? (actualizare) - fuziunea comercială
Un pod prea îndepărtat? (p1) Fuziunea „pe plus” / Con-fuziunea
Erezii moderne 29 August 2022, 10:47

Un pod prea îndepărtat? (p1) Fuziunea „pe plus” / Con-fuziunea

În sens strict, Pământului nu-i lipsesc resursele energetice inepuizabile. Clasicele hidro și eoliană au precedat, istoric,...

Un pod prea îndepărtat? (p1) Fuziunea „pe plus” / Con-fuziunea
 Antropogeneze mitice - p2
Erezii moderne 05 Iulie 2022, 09:26

 Antropogeneze mitice - p2

Apariția omului - mereu fascinantul subiect al auto-interogării singurei specii de pe Pământ capabile de aceasta - nu are,...

 Antropogeneze mitice - p2
Antropogeneze mitice - p1
Erezii moderne 06 Iunie 2022, 08:56

Antropogeneze mitice - p1

Procesul apariției și dezvoltării omului, a speciei umane este considerat de știința dominantă drept judecat și fără recurs....

Antropogeneze mitice - p1
Întrebări la care știința nu poate (încă?) răspunde
Erezii moderne 04 Mai 2022, 10:04

Întrebări la care știința nu poate (încă?) răspunde

Subiectul este sensibil și listele oferite publicului abundă. A discerne și filtra „marile întrebări” dintre propunerile...

Întrebări la care știința nu poate (încă?) răspunde
Probleme nesoluționate ale informaticii (I): factorizarea (desigur, rapidă!)
Erezii moderne 21 Martie 2022, 10:48

Probleme nesoluționate ale informaticii (I): factorizarea (desigur, rapidă!)

Istoria secretizării comunicațiilor a fost, oricât ar părea de hazardată afirmația - o preocupare dintotdeauna a societății....

Probleme nesoluționate ale informaticii (I): factorizarea (desigur, rapidă!)
Erezii moderne 17 Octombrie 2019, 12:08

Două actualizări

1. La episoadele Eugenia : În recapitulare - anunțul din noiembrie 2018, al nașterii (la dată aproximativă - jumătatea lunii...

Două actualizări
Ascultă live

Ascultă live

07:15 - 07:55
Știri pe vinil (partea a I-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj