Meteorologie: „ceva magic atât de simplu spus, o stare de complicitate și complot”, Ana Ularu
2 March 2021
Recomandări culturale – miercuri, 3 martie 2021
3 March 2021

Expoziția „Haplea – bandă desenată interbelică”, la Casa Filipescu-Cesianu

Muzeul Municipiului București organizează de opt ani evenimente dedicate celei de-a noua arte: banda desenată. Seria expozițiilor „Maeștri ai benzii desenate românești” revine cu expoziția „Haplea – bandă desenată interbelică” (partea a II-a), deschisă la Casa Filipescu Cesianu, în perioada 3 martie – 30 aprilie 2021.

“Haplea este numele unui personaj fictiv de benzi desenate și desen animat intrat în vorbirea populară sau colocvială și este definit de Dicționarul Explicativ ca un om nătărău, prostănac, neghiob, dar și lacom la mâncare, iar termenul provine din limba bulgară (hapljo). Acest personaj manifestă toate calitățile altor personaje celebre pentru umorul și vorbirea populară precum: Păcală, Tândală, Bulă, Sucă al lui Nea Mărin sau Mitică al lui Ion Luca Caragiale”, a declarat Andrei Szasz, din a cărui colecție fac parte lucrările expuse.

În fiecare an, Palatul Suțu și Casa Filipescu-Cesianu oferă publicului numeroase expoziții, publicații, lansări, prezentări, ateliere BD pentru copii și, nu în ultimul rând, Salonul BD „Povești din București în benzi desenate”. Ca o formă de prețuire și admirație pentru valorile din domeniul benzii desenate autohtone, în anul 2019 a luat naștere seria expozițiilor „Maeștri ai benzii desenate românești”, un concept al autorului de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, curatorul expozițiilor.