Concert Extraordinar de Ziua Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”
15 February 2017
Dimineata Crossover – indecența în literatură și în creația folclorică
16 February 2017

Filatelia românească sărbătorește bicentenarul Muzeului Național Brukenthal

Singurul reprezentant al comunității săsești transilvănene căruia i s-au atribuit importante funcții publice în cadrul statului austriac condus de împărăteasa Maria Theresa (1717-1780) a fost Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803). Om de cultură și diplomat abil, acesta a făcut o carieră strălucită la Curtea Imperială de la Viena, fiind numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei.

Urmând modelul arhitecturii vieneze, Samuel von Brukenthal construiește la Sibiu un palat în stilul Barocului Târziu. Fiind interesat și de artă și științe, Brukenthal a colecționat cu pasiune picturi, rarități arheologice, bibliofile, mineralogice și numismatice. Colecțiile inițiale ale baronului au luat naștere cu precădere în intervalul de timp dintre anii 1759 și 1774. Întreaga structură a Muzeului Național Brukenthal de astăzi a evoluat în timp dintr-un nucleu unic și dintr-o locație unică: Palatul Brukenthal.

Muzeul Național Brukenthal este primul muzeu deschis pe teritoriul românesc, dar și primul muzeu din România distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra 2010 și primul muzeu din România admis în Clubul de Excelență The Best in Heritage de către European Heritage Association, în 2011.

Cu ocazia aniversării a două secole de activitate publică, Romfilatelia este alături de Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, prin introducerea în circulație a emisiunii de mărci poștale ‘Muzeul Național Brukenthal, 200 de ani de la înființare.’

Această emisiune filatelică alcătuită din patru timbre, intră în circulație vineri, 17 februarie 2017 și este disponibilă în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, precum și pe secțiunea de magazin online, http://romfilatelia.ro/store/.

Portretul baronului Samuel Von Brukenthal, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei, este realizat de Johann Nepomuk della Croce în anul 1766, în maniera portretelor aristocratice, accentele luminoase evidențiind fruntea și mâna din prim-plan. Portretul constituie prima reprezentare a Baronului von Brukenthal în pictură, prezența ordinului Sf. Ștefan, a inelului cu monograma împărătesei Maria Theresa, documentul și călimara din compoziție sugerând o carieră în ascendență, siguranță de sine, demnitate și sobrietate.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei este ilustrată fațada Palatului Brukenthal. Aceasta poartă amprenta stilului baroc: mansarda în trei trepte, cu numeroase elemente decorative, profiluri orizontale, pilaștri dubli, ghirlande și casete, executate în piatră.

Blazonul familiei Brukenthal este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 8,00 lei. Blazonul ocupă un loc impozant deasupra portalului din piatră, alături de alte elemente decorative, precum urnele ce încoronează stâlpii și ghirlandele susținute de rozete.

Ceasul de buzunar al baronului Samuel Von Brukenthal, reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 15,00 lei, constituie simbolul anului bicentenar 2017, deoarece, asemenea muzeului, continuă să funcționeze de-a lungul secolelor. Piesa a fost realizată în perioada 1780 — 1800, în atelierul ceasornicarului Jaques Ruegger din Geneva. Carcasa și cele două capace de pe spate sunt confecționate din aur, precum și cadranul, acesta din urmă prezentând motive decorative vegetale și geometrice ștanțate, cifre arabe și arătătoare subțiri în formă de săgeată.

Emisiunea este completată de un set de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

Ștampila prima zi a emisiunii se găsește în incinta Oficiului Poștal Sibiu 1, aflat în str. Mitropoliei, nr. 14, Sibiu, județul Sibiu.

Romfilatelia mulțumește Muzeului Național Brukenthal pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.