Idei în nocturnă. Izvoare de filosofie – Între bunăstare și libertate
16 December 2016
Time loop – expoziția de cianotipii a Oliviei Mihălțianu
16 December 2016

Gaudeamus – Avem un spațiu. La ce-l folosim?

Sondajul de opinie făcut la Gaudeamus de studenții de la sociologie merită cercetat în profunzime, tocmai pentru că infirmă prejudecăți pe care, altminteri, le-ai fi luat drept axiome.

Cînd spuneam, ochiometric, că la tîrg vin foarte mulți tineri, n-aș fi băgat mîna în foc însă că ei ar fi majoritatea. Nu stăteam ca Paul Daian, poetul-gornist, să întîmpin lumea la intrarea în ciuperca de la Romexpo. De asemenea n-aveam de unde să știu care din ce parte a Bucureștiului venea. Or rezultatele acestui sondaj arată că cei mai mulți dintre vizitatorii tîrgului afluiau din cartierele-dormitor ale Capitalei.

Și ce-i cu asta?! E că de aici pot fi stabilite puncte de plecare pentru strategii de „împrietenire” cu cartea, fără bîjbîieli și fără ofensive pompieristice. Strategii în care bibliotecile de cartier să devină cluburi ale cititorilor.

Cu cîteva luni în urmă m-am dus la inaugurarea unei asemenea biblioteci, în Militari. Deși locuiesc de mulți ani aici în cartier nu știu decît cîteva nume de străzi. Pe-asta am nimerit-o din cauza numelui, „Dealul lui Țugulea” Biblioteca, la parterul unui bloc de zece etaje, lîngă Piața Veteranilor.  Biblioteca nu prea era gata, dar știți cum se taie panglicile la noi în ultima vreme… Rafturile erau, cam lipseau cărțile. Însă, ca între vecini, dacă te invită omul la inaugurarea casei te duci, chiar dacă mai are de dat cu bidineaua pe ici, pe colo.

Între timp au mai apărut cărți pe rafturi, atît doar că nu se întîmplă mare lucru pe-acolo. Sau s-o fi întîmplînd tocmai în zilele cînd nu mă duc eu la piață. Căci dacă în privința cărților oferta e sărăcuță, de-un club al iubitorilor de carte s-ar putea s-ar putea rostui acolo. După care, mai cu donații de la edituri, mai cu schimburi de cărți între membrii clubului, biblioteca asta ar putea ajunge să însemne ceva prin cartier. M-aș bucura, ca vecin optimist ce-i sînt.

Cristian Teodorescu