GAUDEAMUS LITORAL | Nouă scriitori dobrogeni dau startul evenimentelor culturale la cel mai important târg de carte al verii
11 August 2018
Gaudeamus Litoral 2018
11 August 2018

GAUDEAMUS LITORAL | Daniel Citirigă, președinte de onoare: „Cartea și radioul au o legătură directă și anume nevoia de informație și de aflare a adevărului“

Valurile de carte, de lectură, de premii și de zâmbete, toate  generate de deschiderea Târgului Gaudeamus Litoral 2018. Debutul celei de-a X-a ediții a fost marcată de discursurile oficialităților prezente la eveniment și de muzica de fanfară a  Forțelor Navale Române.

Redactor: Silvia PASCALE

Este sărbătoare în stațiunea Mamaia, o sărbătoare a cărților proaspăt scoase de sub tipar, a scriitorilor dornici să-și prezinte ultimele volume scrise și a turiștilor care știu că o vacanță reușită se completează de fiecare dată cu aventura desprinsă din cartea preferată. Descriem, de fapt,  atmosfera de la deschiderea Târgului Gaudeamus Litoral 2018,  ediția a X-a. Cuvântul de început l-a avut Președintele Director General al Societății Române de Radiodifuziune, Georgică Severin.

„Este extrem de dificil să fii extrem de concentrat pe muncă atunci când ai în fața ta plaja și timp frumos, o atmosferă care îmbie  poate și la lectură pe care stau sub umbrele, dar, în mod cert, noi le oferim ocazia, prin această ediție aniversară, a zecea aici la Constanța, a Târgului Gaudeamus, le oferim ocazia să găsească acele cărți care să le facă sejurul mai plăcut și, evident, îi invităm aici și pe toți constănțenii interesați de carte. Societatea Română de Radiodifuziune, organizatoare a Târgului de Carte Gaudeamus,  este mândră că a ajuns la a 107-a ediție a acestui târg. Întâmplarea face că cea 100-a ediție a fost aici, la Constanța, când am aniversat și 50 de ani de Radio Vacanța“,  a punctat Președintele Director General al SRR, Georgică Severin.

Despre importanța evenimentului „Gaudeamus Litoral 2018“ care are ca temă principală Centenarul Marii Uniri și 90 de ani de Radiodifuziune,  a vorbit și președintele de onoare al ediției târgului estival de anul acesta, conf. univ. dr. Daniel Citirigă, prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice de la Universitatea „Ovidius“.

„În opinia mea, cartea și radioul au o legătură directă și aceasta este nevoia de informație și de aflare a adevărului. Și cartea cred eu ne oferă șansa atunci când suntem îndrăgostiți să ne îndrăgostim și mai tare, atunci când suntem supărați să ieșim din această stare, iar dacă intrăm cumva într-o depresie pentru că trăim vremuri grele, cărțile de istorie ne ajută să înțelegem totuși că această perioadă este cea mai fericită perioadă din istoria României. Nu discut despre cazuri particulare,  despre anumite zile sau anumite ore la României de astăzi, ci vorbesc despre modelul de democrație și libertate la care România a ajuns în cei 100 de ani de la Marea Unire. Pentru mine, Târgul Gaudeamus, Radio Constanța și Radio România reprezintă o sărbătoare a spiritului“, a adăugat președintele onorific din acest an al Gaudeamus Litoral, conf.univ.dr. Daniel Citirigă.

Au urmat evenimentele editoriale sub egida revistei Ex Ponto. Nouă scriitori dobrogeni printre care și medicii Dumitru Octavian Unc și Vasile Sârbu, și-au lansat cele mai noi titluri. Scriitorul Dumitru Octavian Unc și-a prezentat cartea  de versuri „Elegii euxine“,  iar colegul său de breaslă, Vasile Sârbu a adus publicului de la Gaudeamus „Codul lui Ovidius Naso. Perfuzii contra uitării“, un volum de eseuri.